بیماری کرون چیست؟
کرون یک بیماری التهابی دستگاه گوارش است. این بیماری میتواند هر قسمتی از دستگاه گوارش را درگیر کند و ممکن است حتی سایر اعضا غیر از دستگاه گوارش را نیز تحت تاثیر قرار دهد. بیماری کرون معمولا ایلئوم انتهایی و کولون را درگیر میکند. این بیماری معمولا در سنین جوانی و نوجوانی اتفاق میافتد. میزان شیوع این بیماری در کشورهای غربی به مراتب بیشتر است. در طی سالهای اخیر شیوع این بیماری در سرتاسر جهان و به ویژه در کشورهای صنعتی بیشتر شده است. این بیماری نوعی اختلال مزمن است. باید توجه داشت که بیماری کرون چند مرحله دارد. گاهی اوقات بیمار در مرحله بهبود است و گاهی اوقات دچار پیشرفت بیماری میشود. بنابراین باید در نظر داشت که این اختلال مزمن تاثیر بسیار زیادی بر روی کیفیت زندگی فرد مبتلا دارد.
درمان بیماری کرون چیست؟
برای درمان این بیماری، روشهای متعددی پیشنهاد شده است. خط اول درمان معمولا استفاده از داروهای خوراکی است. در صورتی که بیماری به دارودرمانی پاسخ مناسب را ندهد و تمام روشهای درمانی غیر تهاجمی را استفاده کرده باشد، میتوان از جراحی به عنوان خط آخر درمان استفاده کرد. برخی از محققان و پزشکان معتقد هستند که در برخی از انواع خاص این بیماری و یا بیمارانی که بسیار پرعلامت هستند، میتوان در قدمهای اول درمان از جراحی استفاده کرد. روشهای مختلفی از جراحی تا به امروز برای درمان این بیماری معرفی شدهاند. یکی از این روشها برداشتن کل و یا قسمت زیادی از روده باریک است. با توجه به پرعارضه بودن این نوع عمل جراحی معمولا از آن استفاده نمیشود. مطالعهای که در سال 2021 انجام شد به بررسی امکان استفاده از جراحی در درمان این دسته از بیماران پرداخت.
اندیکاسیون عمل جراحی و زمان انجام آن در بیماری کرون
برای انجام این مطالعه از جستوجو در Pubmed استفاده شد. هدف از انجام این جستوجو پیدا کردن روشهای مختلف جراحی در این زمینه بود. روشهای متعددی از جراحی برای درمان بیمارانی که به درمانهای روتین پاسخ ندادهاند و یا بیمارانی که به نوع پیچیده این بیماری دچار هستند، معرفی شده است. مطالعات اخیر نشان دادهاند که در برخی از موارد استفاده از جراحی در خطهای اول درمان میتواند بسیار مفید باشد. از فواید این روش میتوان به بهبود کیفیت زندگی، کاهش هزینه و اثربخشی بیستر درمان اشاره کرد.
برداشتن جراحی ایلئوکولیک (در بیماریهای محدود) و یا در استفاده از جراحی در کنار درمان دارویی میتواند تاثیرات خوبی داشته باشند. برای مثال در برخی از افراد که دچار فیستول میشوند میتوان از انجام جراحی محدود و دارودرمانی به طور همزمان استفاده کرد. قابل ذکر است که درمان در بیمارانی که مبتلا به التهاب رکتوم هستند همچنان مورد سوال است. در انجام عمل جراحی پروکتکتومی توصیه میشود که به طور همزمان مزانتر نیز برداشته شود. ولی برداشتن مزانتر در جراحی ایلئوکولیک همچنان قطعیت کامل ندارد. این مطالعه نشان داد که درمان بیماری کرون یک چالش بزرگ است. انتخاب روش درمان به محل و شدت بیماری وابسته میباشد. اندیکاسیون عمل جراحی و زمان انجام آن باید در تیمهای مشاورهای بین متخصصین مختلف مورد ارزیابی قرار بگیرد. به نظر میرسد که استفاده از عمل جراحی زودهنگام در برخی از شرایط میتواند تاثیر بسیار خوبی داشته باشد.
PubMed-Surgical management of Crohn’s disease: a state of the art review
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید