ندول تیروئید یک بیماری نسبتا شایع است که بسیاری از افراد، آن را با بزرگشدن تیروئید یا همان گواتر اشتباه میگیرند. این بیماری بهصورت غده خوشخیم خود را نشان میدهد و معمولا علائمی ندارد. با این وجود، در موارد نادر، شکل سرطانی به خود میگیرد و بدخیم میشود.
البته جای نگرانی نیست؛ زیرا بیش از 90 درصد ندولهای شناساییشده در بزرگسالان خوشخیم هستند. اگر دوست دارید در مورد علائم ندول بدخیم تیروئید، اندازه طبیعی، علائم و روشهای درمان این بیماری آشنا شوید، ادامه این مطلب را بخوانید.
ندول تیروئید چیست؟
ندول رشد غیر معمول سلولها در غده تیروئید شماست. غده تیروئید یکی از غدد درونریز بدن و بهشکل پروانه است که در گردن شما و زیر سیب آدم قرار دارد. هورمونهای تیروکسین و تری یدوتیرونین توسط این غده تولید میشوند که نقش مهمی در سلامت دارند. ندولهای تیروئید در این غده تشکیل و بهصورت زیر طبقهبندی میشوند:
- ندول منفرد؛
- ندول چندگانه؛
- ندول کیستیک (پر از مایع)؛
- ندول جامد یا ندول هیپواکو تیروئید.
حدود 4.0 تا 6.5 درصد ممکن است که اندازه نرمال ندول تیروئید تغییر کند؛ این میتواند نشانه سرطان تیروئید باشد. ندولها در بیشتر موارد، سرطانی نیستند؛ اما میتوانند نشانه بیماریها و اختلالات غده تیروئید باشند.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا هستند؟
هر کسی میتواند ندول تیروئید داشته باشد؛ از جمله کودکان و بزرگسالان. بااینحال، احتمال ابتلای زنان تقریبا 4 برابر بیشتر از مردان است. همچنین افرادی که ید کمتری مصرف میکنند، بیشتر در خطر ابتلا هستند. عوامل دیگری که منجر به افزایش خطر ابتلا به ندولهای تیروئید میشوند، عبارتند از:
- سابقه خانوادگی؛
- افزایش سن؛
- کمبود آهن؛
- سیگارکشیدن؛
- چاقی؛
- سندرم متابولیک؛
- مصرف الکل؛
- فیبروئید رحم.
علائم ندول تیروئید
این بیماری اغلب علامت خاصی ندارد. بااینحال، اگر چندین ندول یا ندول بزرگ دارید، ممکن است بتوانید آنها را لمس کنید یا برجستگی آنها را ببینید. در موارد نادر، اندازه آنها میتواند بهقدری بزرگ شود که مشکلات زیر را ایجاد کند:
- مشکل در بلع یا تنفس؛
- گرفتگی صدا یا تغییر صدا؛
- درد در جلوی گردن؛
- بزرگشدن غده تیروئید (گواتر).
روش تشخیص و ارزیابی ندولهای تیروئید
گاهی اوقات، خود شما میتوانید ندول تیروئید را احساس کنید یا ببینید یا ممکن است یک پزشک متخصص در طول معاینه فیزیکی، برای ارزیابی دیگر اختلالات تیروئید در افراد مسن یا حتی افراد جوان، آنها را کشف کند. بااینحال، راههای دیگری برای تشخیص وجود دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
آزمایش خون تیروئید
در این آزمایش، سطح هورمون تیروئید در خون بررسی میشود. سطح هورمونها معمولا طبیعی است؛ حتی اگر ندول داشته باشید. با این وجود، گاهی ندولهای تیروئید باعث کمکاری یا پرکاری تیروئید و بههمریختن سطح هورمونها میشوند.
سونوگرافی تیروئید
در این روش تصویربرداری، از امواج صوتی برای گرفتن عکس از غده تیروئید استفاده میشود. در صورت وجود یک ندول جامد یا یک کیست پر از مایع، تصویر آن را نشان میدهد. با این وجود، ممکن است این روش، روش مطمئنی برای تشخیص ندول منفرد نباشد.
بیوپسی یا نمونهبرداری با کمک سوزن ظریف
در این آزمایش، از سوزنی بسیار نازک و ظریف برای نمونهبرداری از سلولهای ندول تیروئید استفاده میشود. سپس نمونهها را برای ارزیابی بیشتر به آزمایشگاه میفرستند. اگر نتایج قطعی نباشد، ممکن است این آزمایش برای فرد بیمار تکرار شود.
اسکن تیروئید
در این آزمایش، به فرد بیمار، مقدار کمی ید رادیواکتیو خوراکی داده میشود. سپس پزشک با اسکن بررسی میکند تا ببیند که ندولهای تیروئید، چه مقدار از ید رادیواکتیو را جذب میکنند و چه مقدار توسط بافت طبیعی تیروئید جذب میشود.
فوق تخصصان غدد داخلی و متابولیسم در دکترنکست
روشهای درمان ندول تیروئید
درمان این بیماری، بستگی به نوع و اندازه ندولها دارد. اگر ندولها سرطانی نباشند، ممکن است پزشک تشخیص دهد که فرد، نیازی به درمان ندارد. با این وجود، گزینههای درمانی که بیشتر متداول هستند، عبارتند از:
- مصرف ید رادیواکتیو: پزشک ممکن است از ید رادیواکتیو خوراکی برای درمان ندولهای تیروئید پرکار و گواتر با چندین ندول استفاده کند. غده تیروئید، ید رادیواکتیو را جذب میکند که این امر، باعث کوچکشدن ندولها میشود.
- جراحی: جراحی برای خارجکردن ندولها، بهترین درمان برای آن نوع از ندولهای سرطانی و بدخیم است که علائم انسدادی مانند مشکلاتی در تنفس یا بلع را ایجاد میکنند.
درمان گیاهی ندول تیروئید
برای درمان این بیماری و بهطور کلی، برای افزایش سلامت غده تیروئید خود، میتوانید از داروهای گیاهی هم استفاده کنید. البته اگر در حال دارودرمانی یا مصرف ید رادیواکتیو هستید، مصرف داروهای گیاهی باید زیر نظر پزشک باشد.
1.شیرینبیان: این گیاه به محافظت از غده تیروئید در برابر آسیب اکسیداتیو که یکی از دلایل اصلی بروز ندول تیروئید است، کمک میکند. آنتیاکسیدانهای قوی این گیاه، التهاب را کاهش میدهد.
2.سیاهدانه: درمان ندول تیروئید با سیاه دانه هم ممکن است. مصرف سیاهدانه نیمکوب همراه با عسل طبیعی، به بدن شما برای مقابله با طیف گستردهای از بیماریها از جمله این بیماری کمک خواهد کرد.
3. زردچوبه: این گیاه که در هند بهعنوان “ادویه زندگی” هم شناخته میشود، سطح آنتیاکسیدان بالایی دارد که برای کاهش التهاب و اندازه ندولهای تیروئید مفید است.
4.زنجبیل: زنجبیل همچون 3 مورد قبل، دارای اثرات ضد التهابی قویست. استفاده از آن با کاهش خطر ابتلا به تیروئید کمکار و پرکار و همچنین کوچککردن اندازه ندول همراه است.
جمع بندی
گره یا ندول تیروئید، عارضهای بسیار شایع است و معمولا دلیلی برای نگرانی از بابت وجود آن نیست. بااینحال، اگر متوجه یک توده در تیروئید خود (در جلوی گردن) شدهاید، بسیار مهم است که برای بررسی وضعیت آن به یک متخصص غدد داخلی مراجعه کنید.
پزشک متخصص غدد، بعد از معاینات فیزیکی، معمولا آزمایشهایی را برای اطمینان از خوشخیمبودن انجام میدهد. همچنین میتوانید نگرانی خود در مورد خطر ابتلا به بیماریها یا سرطان تیروئید را با پزشک مطرح کنید تا علائم آن بررسی شود و اطمینانخاطر در این زمینه کسب کنید.
منابع: