واریس پا زمانی رخ میدهد که رگها بزرگ، گشاد و متورم میشوند و اغلب به رنگ آبی یا بنفش تیره در میآیند. این عارضه در زنان بسیار شایعتر است و حدود 25 درصد از کل بزرگسالان واریس دارند. در اکثر موارد، واریس پا در قسمت پایین ساق پا ظاهر میشود و یک علت درد پا بهحساب میآید. برای واریس پا درمان خانگی و پزشکی زیادی وجود دارد که در ادامه 20 مورد از بهترین روشهای درمان واریس پا معرفی شده است.
درمان خانگی واریس پا
بهترین راه درمان واریس پا روشهای پزشکی است. اما روشهای خانگی نیز میتوانند به بهبودی شما کمک کنند. در ادامه به معرفی چند راهکار خانگی پرداخته ایم.
1. درمان خانگی واریس پا با ورزش
ورزش منظم باعث گردش خون بهتر در پاها و در نتیجه فشار به خون جمعشده در رگها میشود. همچنین ورزش به کاهش فشار خون فرد که یکی دیگر از عوامل موثر در ایجاد واریس است، کمک میکند. برای درمان واریس پا با ورزش میتوانید شنا، پیادهوری، دوچرخهسواری و یوگا انجام دهید.
2. عصارههای گیاهی
یک مطالعه در سال 2006 نشان داد که عصاره شاه بلوط هندی احتمالا به کاهش درد پا و همچنین خارش در افراد مبتلا به نارسایی مزمن وریدی، که یکی از دلایل اصلی واریس پا است، کمک میکند. همچنین مطالعهای دیگر در سال 2010 مشخص کرد که هر دو عصاره کاج دریایی و کولهخاس ورم پا را کاهش میدهند.
در مقاله علت درد پا به طور کامل درباره دلایل آن توضیح داده ایم.
3. تغییر رژیم غذایی
غذاهای شور یا غنی از سدیم میتوانند باعث حفظ آب در بدن شوند؛ بنابراین کاهش مصرف غذاهای نمکی میتواند احتباس آب را به حداقل برساند. البته غذاهای سرشار از پتاسیم میتوانند به کاهش احتباس آب کمک کنند. افرادی که اضافه وزن دارند با احتمال بیشتری واریس پا را تجربه خواهند کرد؛ بنابراین، کاهش وزن اضافی میتواند فشار روی رگها را کاهش دهد و تورم و ناراحتی را کاهش دهد.
4. مصرف فلاونوئید
اضافه کردن غذاهای حاوی فلاونوئید به کوچک شدن رگهای واریسی کمک میکند. این ماده غذایی به کاهش فشار خون در شریانها کمک میکند، باعث شل شدن رگها میشود و در نهایت واریس پا را کاهش میدهد. غذاهای حاوی فلاونوئید شامل پیاز، فلفل دلمهای، اسفناج و کلم بروکلی مرکبات، انگور، گیلاس، سیب و سیر هستند.
5. پوشیدن لباس مناسب
پوشیدن لباسهای تنگ جریان خون را محدود خواهد کرد. زمانی که فرد از لباسهای گشاد استفاده میکند، گردش و در نتیجه جریان خون به قسمت پایین بهبود مییابد. استفاده از کفشهای تخت بهجای کفشهای پاشنه بلند هم احتمالا به درمان واریس در پاها کمک کند.
6. بالا نگهداشتن پا
بالا نگه داشتن پاها در ارتفاع قلب یا بالاتر از آن، به بهبود گردش خون کمک میکند. این کار باعث کاهش فشار در رگهای پا میشود و همچنین نیروی جاذبه در گردش خون به سمت قلب موثر خواهد بود. اگر شخص برای مدت طولانی مینشیند، باید سعی کند پاهای خود را بالا نگه دارد.
7. ماساژ دادن
ماساژ آرام قسمتهای آسیبدیده به حرکت خون در رگها کمک میکند. در این شرایط فرد میتواند از روغنهای ماساژ یا مرطوبکننده برای ایجاد اثرهای مفید استفاده کند. در انجام ماساژ از فشار دادن مستقیم به رگها خودداری کنید؛ چرا که احتمال آسیب به بافتها و خطرات ورم پا وجود دارد. برای کسب اطلاعات درباره این موضوع به مقاله علت ورم پا مراجعه کنید.
8. تحرک بیشتر از روش های درمان قطعی واریس پا در خانه
از نشستن طولانی مدت خودداری کنید. اگر به هر دلیل، مجبور به نشستن طولانی هستید، باید برخی کارها را انجام دهید. در این شرایط برای جریان بهتر خون باید بلند شوید و حرکت کنید یا حتی بهصورت مرتب موقعیت خودتان را تغییر دهید. همچنین از نشستن با پاهای ضربدری خودداری کنید؛ چرا که این وضعیت میتواند جریان خون را در پاها محدودتر کند و باعث بیشتر شدن مشکلات گردش خون شود.
درمان واریس در طب سنتی
طب سنتی نیز برای درمان واریس پا راهکارهایی را پیشنهاد میکند که باعث کم شدن تورم رگ ها و بهبود جریان خون میشود. در ادامه این روشها را معرفی میکنیم.
9. درمان واریس پا با حجامت
درمان واریس پا با حجامت هم امکانپذیر است. در این روش با اعمال مکش به اطراف رگها، خون تازه، لنف و اکسیژن در داخل رگها جریان پیدا میکند. با این کار خون جدید، خون قدیمی و بدون اکسیژن را از رگها خارج میکند. با این کار ورم رگها کمتر میشود و ظاهر روشن رگها شروع به باز شدن خواهد کرد.
10. زالو
یک درمان واریس پا با طب سنتی زالو درمانی است. زالو دو کار شامل مکیدن و تزریق بزاق به داخل خون را انجام میدهد. درمان واریس پا با زالو، درد و ورم ناشی از واریس را کمتر میکند؛ سپس لختههایی که در خون تشکیل شدهاند را میشکند و از بین میبرد. با این حال این روش باید در محیط درمانی و تمیز انجام شود و انجام آن در خانه توصیه نمیشود.
11. درمان سریع واریس در طب سنتی با سرکه سیب
آیا سركه سيب درمان قطعی واریس پا است؟ یکی دیگر از روشهای طب سنتی برای درمان واریس پا، استفاده از سرکه سیب است. در این روش باید روزی دو بار سرکه سیب غلیظ را روی ناحیه مورد نظر بمالید و سپس آن را چند دقیقه ماساژ دهید. این درمان میتواند بهعنوان یک درمان اولیه در نظر گرفته شود.
12. داروهای گیاهی
بر اساس منابع معتبر، مصرف عصاره هسته انگور بهعنوان یک درمان خانگی واریس پا معرفی میشود. این عصاره احتمالا به کاهش تورم در ساق پا و سایر علائم نارسایی مزمن وریدی کمک میکند. البته در حال حاضر شواهد محدودی برای اثربخشی آن وجود دارد.
درمان واریس از طریق روش های پزشکی
استفاده از روشهای پزشکی امنترین کار برای درمان واریس پا است که شامل راههای متنوعی میشود که در ادامه چند مورد را معرفی میکنیم:
13. جوراب واریس
جوراب واریس میتواند با اعمال فشار به پاها موثر باشد. در واقع استفاده از جورابها به ماهیچهها و سیاهرگها کمک میکند تا خون را به سمت قلب منتقل کند. مطالعهای در سال ۲۰۱۸ نشان داد، افرادی که بهمدت یک هفته از این جورابها با فشار 18 تا 21 میلیمتر جیوه استفاده کردند، درمان درد واریس پا را گزارش کردند.
14. لیزر درمانی راه حل درمان واریس
درمان واریس پا با لیزر هم انجام میشود. در این روش پزشک از یک کاتتر (یک لوله بلند و نازک) و لیزر برای بستن رگ آسیبدیده استفاده میکند. در درمان لیزری، پزشک کاتتر را وارد رگ بیمار میکند؛ سپس با عبور لیزر از مسیر لوله، بالای رگ را هدف قرار میدهد. در ادامه با آزاد شدن انرژی، رگ گرم و بسته میشود.
15. جراحی شکافتن و بستن
این روش شامل بستن رگ قبل از رسیدن به سیاهرگ عمیق و برداشتن آن از طریق بریدگیهای کوچک است. این جراحی برای بیشتر افراد بهصورت سرپایی انجام میشود. برداشتن رگ مانع از جریان یافتن خون در ساق پا نمیشود؛ چراکه سیاهرگهای عمیقتر در ساق از حجم بیشتری از خون مراقبت میکنند.
16. چسب سیانواکریلات برای درمان واریس پا
روش جدید دیگر برای درمان واریس پا استفاده از چسب سیانواکریلات است. این روش شامل تزریق نوع خاصی از چسب به رگهای آسیب دیده است. چسب سیانواکریلات رگها را میبندد و از پر شدن آنها از خون جلوگیری میکند و در نهایت علائم را بهبود میبخشد.
متخصصان بیماریهای قلب و عروق در دکترنکست
17. درمان فوری واریس با فلبکتومی
در این درمان فوری واریس پا پزشک ترانس ایلومیناتور را از طریق یک برش زیر پوستی عبور میدهد تا رگهای مشکلدار را پیدا کند. سپس رگ مورد نظر را با یک دستگاه مکش از طریق برش خارج میکند. احتمالا در این روش از بیحسی عمومی یا موضعی استفاده شود. البته احتمال خونریزی و کبودی بعد از عمل جراحی وجود دارد.
18. اسکلروتراپی برای درمان واریس
در اسکلروتراپی مادهای شیمیایی را به رگهای واریسی کوچک و متوسط تزریق میکنند که باعث ایجاد زخم وریدی و در نهایت بستهشدن آنها میشود. البته زخم باید بعد از چند هفته محو شود. همچنین در بعضی موارد احتمالا به تزریق بیش از یک بار برای یک ورید نیاز باشد.
19. ابلیشن رادیوفرکوئنسی
در این روش پزشک یک برش کوچک در بالای زانو یا زیر زانو ایجاد میکند و لوله یا کاتتر را به داخل رگ هدایت میکند. در ادامه یک پروب که انرژی رادیویی ساطع میکند، وارد لوله باریک خواهد شد. انرژی رادیویی رگ را گرم میکند تا باعث بستهشدن آن شود. این روش برای رگهای واریسی بزرگتر ترجیح داده میشود.
20. جراحی روش سریع درمان واریس
اگر رگهای واریسی بزرگ هستند، احتمالا برای برداشتن آنها نیاز به جراحی باشد. جراحی واریس پا تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. این جراحی در بیشتر موارد، نیازی به بستری شدن ندارد؛ اما اگر جراحی روی هر دو پا انجام شود، باید یک شب را در بیمارستان سپری کنید. پس جراحی درمان قطعی واریس پا بهحساب میآید.
جمع بندی
رگهای واریس پا میتواند باعث ناراحتی و حتی خجالتزدگی در فرد شود. درمان واریس در خانه امکانپذیر است؛ چرا که با تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی احتمالا علائم بهتر شود. اگر واریس شدید باشد، ممکن است فرد به دنبال درمانهای پزشکی برای کمک به کاهش ظاهر و بهتر شدن علائم باشد. در این شرایط مشورت آنلاین با بهترین متخصص قلب و عروق میتواند حائز اهمیت باشد تا پزشک درمان واریس پا را به بهترین شکل انجام دهد.
منابع:
medicalnewstoday؛ medicalnewstoday، clevelandclinic، nhs، healthline، mayoclinic