آیا داروی لانسوپرازول میشناسید؟ یا تابهحال آن را مصرف کردهاید؟ لانسوپرازول یا لانزوپرازول (Lansoprazole) دارویی است که میزان اسید معده را کاهش میدهد. در واقع، این دارو، بسیاری از بیماریهایی را که موجب تولید اسید معده بالا میشوند، درمان میکند. در کنار مصرف دارو باید به عوارض آن هم توجه کرد. لانسوپرازول دارای عوارضی جانبی و حتی جدیتر است. پس شناخت این قرص بسیار ضروری خواهد بود. در این مقاله از مجله سلامت دکترنکست، داروی لانسوپرازول بهطور کامل بررسی شده است. اگر در حال حاضر این دارو را مصرف میکنید یا پزشک آن را برای شما تجویز کرده است؛ حتما تا آخر مقاله همراه ما باشید.
لانسوپرازول چیست؟
لانسوپرازول یک داروی تجویزی است که به عنوان یک کپسول خوراکی عرضه میشود. این دارو یه صورت تجاری و ژنریک یا عمومی وجود دارد. داروهای ژنریک معمولا قیمت کمتری نسبت به محصول با نام تجاری دارند. کپسول خوراکی لانسوپرازول ممکن است بهعنوان بخشی از درمان ترکیبی هم استفاده شود. یعنی آن را با سایر داروها مصرف کرد.
لانسوپرازول به دستهای از داروها به نام مهارکنندههای پمپ پروتونی (PPI) تعلق دارد. در واقع، هر دسته، گروهی از داروها هستند که به روشی مشابه عمل میکنند و اغلب برای درمان شرایط یکسان استفاده میشوند. این کپسول با کاهش میزان اسید تولید شده در معده عمل میکند و این کار را با مسدود کردن پمپ پروتون در سلولهای معده انجام میدهد. در واقع، پمپ پروتون در مرحله نهایی تولید اسید عمل میکند. هنگامی که این پمپ مسدود میشود، معده اسید کمتری تولید و به کاهش علائم کمک میکند. بر اساس برخی منابع، لانسوپرازول و لاغری رابطه مستقیم دارند؛ یعنی مصرف این دارو باعث لاغر شدن شخص میشود.
موارد استفاده از لانسوپرازول
آیا میدانید در چه مواردی باید از کپسول لانسوپرازول استفاده کرد؟ این دارو برای درمان برخی از مشکلات معده، مانند رفلاکس، ورم و زخم معده استفاده میشود. از این قرص میتوانید در موارد مختلف زیر استفاده کنید تا به بهبود بیماری شما کمک کند:
- درمان سوزش ناشی از بیماری رفلاکس معده؛
- درمان زخم معده یا زخم اثنیعشر؛
- درمان ازوفاژیت (بیماری همراه با التهاب و زخم در مری)؛
- پیشگیری و درمان زخم معده ناشی از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی؛
- درمان بیماریهای ترشح بیشازحد اسید معده مانند سندرم زولینگر الیسون؛
- عفونت معده ناشی از هلیکوباکتر پیلوری.
نحوه مصرف لانسوپرازول
طریقه مصرف لانسوپرازول با آب یا یک نوع نوشیدنی است. بعد از تجویز لانسوپرازول زمان مصرف آن هم مهم است. اگر این دارو را دو بار در روز مصرف میکنید، بهصورت یک نوبت صبح و یک نوبت شب باشد. در صورتیکه پزشک این کپسول را یک بار در روز تجویز کرده است، آن را اول صبح مصرف کنید. همچنین اگر این کپسول را حداقل 30 دقیقه قبل از غذا یا میان وعده مصرف کنید، بهترین نتیجه را دارد.
لانسوپرازول در دو دوز 15 و 30 میلیگرم وجود دارد. احتمالا برای شما سوال باشد قرص لانسوپرازول ۳۰ برای چیست؟ ابتدا باید گفت که دوز، شکل دارویی و تعداد دفعات مصرف دارو به مواردی مانند سن، شدت بیماری، نحوه واکنش بیمار به اولین دوز و شرایط پزشکی بستگی دارد. کپسول لانسوپرازول ۳۰ برای بیشتر مشکلات معده درد تجویز میشود.
عوارض لانسوپرازول چیست؟
عوارض لانسوپرازول را میتوان به دو دسته عوارض متداولتر و عوارض جدی تقسیم کرد. اگرچه این کپسول باعث خوابآلودگی نمیشود؛ اما میتواند باعث عوارض جانبی دیگری شود. اگر به چند مورد از اثرات منفی این دارو اشاره کنیم، میتوان موارد زیر را نام برد:
- اسهال؛
- دل درد؛
- حالت تهوع؛
- یبوست؛
- سردرد.
اگر این اثرات خفیف باشند، احتمالا ظرف چند روز یا چند هفته از بین بروند؛ اما اگر شدیدتر باشند و بعد از گذشت مدت زمانی از بین نروند، باید از پزشک متخصص عمومی آنلاین مشورت بگیرید. با مصرف این قرص، احتمال ایجاد عوارض جدیتر هم وجود دارد که در زیر به چند مورد از آنها اشاره شده است:
- کمبود ویتامین B12؛
- کاهش منیزیم؛
- واکنشهای آلرژیک؛
- اسهال ناشی از عفونت؛
- آسیب کلیه؛
- لوپوس اریتماتوز پوستی (CLE)؛
- لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)؛
- پولیپ معده.
از آنجاییکه داروها روی هر فرد تاثیر متفاوتی میگذارند، نمیتوان گفت که این اطلاعات شامل همه عوارض جانبی احتمالی قرص باشد. این نکات جایگزین توصیههای پزشکی نیست. پس باید در مورد عوارض جانبی احتمالی با پزشک صحبت کنید.
تداخل لانسوپرازول با سایر داروها
کپسول خوراکی لانسوپرازول میتواند با سایر داروها، ویتامینها یا گیاهان دارویی که مصرف میکنید، تداخل داشته باشد. قطعا این مشکل از عملکرد مناسب دارو جلوگیری میکند. برای اینکه از این تداخلها پیشگیری شود، پزشک باید تمام داروهای شما را با دقت مدیریت کند. شخص هم وظیفه دارد داروها، ویتامینها و گیاهان دارویی که مصرف میکند را به پزشک خود اطلاع دهد. در زیر به چند نمونه از داروهایی که احتمال تداخل با لانسوپرازول دارند آورده شده است:
- داروهای HIV مانند آتازاناویر، نلفیناویر، ساکویناویر نباید با لانسوپرازول مصرف شوند.
- مصرف داروهایی مانند وارفارین، دیگوکسین، متوترکسات و تاکرولیموس عوارض جانبی قرص را بیشتر میکنند.
- مصرف داروهایی مانند سوکرالفات، ریفامپین و St. John’s wort میتواند اثربخشی لانسوپرازول را کمتر کند.
- لانسوپرازول باعث اثربخشی کمتر داروهایی مانند آمپیسیلین، کتوکونازول و ایتراکونازول، مایکوفنولات موفتیل، ارلوتینیب، داساتینیب، نیلوتینیب و تئوفیلین میشود.
چه کسانی نباید لانسوپرازول را مصرف کنند؟
بیشتر بزرگسالان و کودکان میتوانند لانسوپرازول مصرف کنند؛ اما این دارو برای برخی افراد مناسب نیست. برای اطمینان از بیخطر بودن آن برای فرد، قبل از مصرف، آن را به پزشک خود اطلاع دهید. اگر یکی از مشکلات زیر را دارید، این کپسول را مصرف نکنید:
- اگر به لانسوپرازول یا اجزای آن حساسیت دارید.
- مشکلات کبدی دارید.
- باردار هستید یا در زمان شیردهی قرار دارید.
لانسوپرازول و بارداری
معمولا لانسوپرازول برای افراد باردار توصیه نمیشود؛ چراکه اطلاعات کمی در مورد استفاده از آن در دوران حاملگی وجود دارد. پزشک احتمالا داروی مشابهی به نام امپرازول را به جای آن توصیه کند؛ چون اطلاعات ایمنی بیشتری در خصوص این دارو دسترس است. اگر قصد دارید علائم را بدون مصرف دارو درمان کنید، باید وعدههای غذایی کوچکتر را بیشتر مصرف کنید و از غذاهای چرب و تند پرهیز کنید. همچنین اگر در شب علائم را مشاهده کردید، هنگام رفتن به رختخواب سر و شانههای خود را بالا نگه دارید. این کار از افزایش اسید معده در هنگام خواب جلوگیری میکند.
فوق تخصصان گوارش و کبد در دکترنکست
جمع بندی
لانسوپرازول برای درمان برخی شرایط که اسید معده زیاد است، استفاده میشود. این دارو برای درمان ورم معده، زخمهای اثنی عشر و معده، زخمهای معده ناشی از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، ازوفاژیت فرسایشی و بیماری رفلاکس معده به مری استفاده میشود. گاهی اوقات این دارو در ترکیب با آنتیبیوتیکها برای درمان زخمهای مرتبط با عفونت ناشی از هلیکوباکتر پیلوری کاربرد دارد. اگر لانسوپرازول را مصرف میکنید، حتما عوارض و تداخلهای دارویی آن را در نظر داشته باشید. این قرص دارای عوارض جانبی مانند اسهال، دل درد، حالت تهوع و مشکلات جدیتر شامل پولیپ معده، آسیب کلیه، اسهال ناشی از عفونت و … است.
منابع: