با بروز علائم اولیه بارداری احتمالا به این فکر بیفتید که آیا دوقلو باردار هستید یا خیر. این نوع بارداری میتواند به دلیل سابقه خانوادگی تولد دوقلو، مصرف قرص برای بارداری دوقلو یا عوامل دیگر رخ دهد. وجود دو جنین در شکم، خطر عوارض را برای مادر و جنین افزایش میدهد؛ بههمین دلیل مراقبتهای دوران بارداری ضروری است. اما چگونه میتوان این شرایط را تشخیص دارد؟ اگرچه تنها راه قطعی تشخیص حاملگی دوقلو سونوگرافی است اما برخی علائم وجود دارند که به شما در تشخیص آن کمک میکنند.
احتمالا باز هم سوالاتی مانند علائم بارداری دوقلو در هفته اول چیست؟ علائم بارداری دوقلو در هفته چهارم کدامند؟ یا علائم بارداری دوقلو پسر در ماه اول چیست؟ ذهن شما را مشغول کرده باشد. در این مقاله از دکترنکست قصد داریم به همه این سوالها و علائم بارداری دوقلو هفته به هفته بپردازیم. پس همراه ما باشید.
علائم بارداری دوقلو را بشناسید
به محض شروع بارداری، بدن شما شروع به تولید هورمون و تغییرات فیزیکی میکند. در واقع، این تغییرات ممکن است اولین علامت بارداری باشد. علاوهبراین ممکن است علائم بارداری دوقلو دختر و پسر کمی متفاوت باشد. بسیاری از افرادی که حاملگی دوقلو را تجربه میکنند، حتی قبل از مطمئنشدن، احساس چندقلو بودن جنین را دارند. در ادامه به مهمترین علائم بارداری دوقلو اشاره شده است.
1. تهوع و استفراغ بیشتری دارید
آیا تهوع و استفراغ علائم بارداری دوقلو قبل پریود هستند؟ هنوز دلیل تهوع صبحگاهی در خانمها مشخص نیست؛ هر چند مصرف انواع قرص ضدبارداری میتواند باعث این مشکل شود. در بسیاری از خانمهای باردار، این حالت میتواند از هفته چهارم بارداری شروع شود. افزایش هورمون بارداری اچسیجی یا گنادوتروپین جفتی انسانی (hGH) ممکن است به احساس تهوع در هر ساعتی از روز منجر شود. تجربه بارداری دوقلو افراد نشان میدهد که تهوع و استفراغ زیادی را تجربه کردهاند. اگر تهوع و استفراغ تا هفته چهاردهم بارداری ادامه داشته باشد میتواند نشانه حاملگی دوقلو یا چندقلو باشد.
2. احساس ضعف و خستگی میکنید
خستگی هم جزء علائم اولیه بارداری است. در هفتههای اول و گاهی حتی قبل از قاعدگی عقبافتاده، احتمالا احساس خستگی شما شروع شود. افزایش سطح هورمون، همراه با مشکلات احتمالی مانند اختلال در خواب و افزایش ادرار، احتمالا توانایی شما برای استراحت عادی را مختل کند. البته روشی برای اینکه نشان دهید خستگی ایجادشده به معنی حاملگی دوقلو هست یا خیر، وجود ندارد.
متخصصان زنان و زایمان و نازایی در دکترنکست
3. مقدار هورمون hCG بالاست
آیا بی بی چک منفی و بارداری دوقلو باهم رابطه دارند؟ گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) هورمونی است که در دوران بارداری توسط بدن تولید میشود. اگر با طرز استفاده از بی بی چک آشنا باشید، میتوانید با یک روش خانگی تشخیص بارداری دوقلو را انجام دهید؛ چراکه به کمک بیبیچک میتوان مقدار هورمون hCG را تشخیص داد. معمولا عدد بتا در بارداری دوقلو بیشتر از حاملگی تکقلو است. اگر بی بی چک در بارداری دوقلو کارساز نبود و نتوانست سطح هورمون را نشان دهد، میتوانید از آزمایش خون استفاده کنید. البته به یاد داشته باشید رنگ ادرار در بارداری دوقلو تغییر میکند که در زمان تست hCG میتوانید متوجه آن شوید.
4. دو ضربان قلب شنیده میشود
ضربان قلب کودک شما احتمالا در اوایل هفته 8 تا 10 با استفاده از داپلر جنین شنیده شود. یکی از علائم بارداری چندقلو، شنیدن دو ضربان قلب بهصورت همزمان است. اگر متخصص زنان و زایمان به ضربان قلب دوم مشکوک شود، به احتمال زیاد، سونوگرافی را تجویز کند.
5. لکهبینی شایع است
وقتی در سه ماهه اول بارداری لکه بینی دارید، ممکن است دچار سقط جنین شوید. معمولا این شرایط در مادران دوقلو، سه قلو و چهار قلو شایعتر است. پس احتمالا شاهد لکه بینی قهوه ای در بارداری دوقلو بهویژه در سه ماهه اول باشید. اگر لکهبینی دارید، نترسید. لکهبینی کوچک بدون گرفتگی باعث آرامش میشود، اما زمانی که احساس گرفتگی دارید، بهصورت فعال خونریزی میکنید. در این شرایط باید با متخصص زنان آنلاین مشورت کنید. همچنین ناگفته نماند، در هفته چهارم، احتمال خونریزی لانه گزینی در بارداری دوقلو وجود دارد.
6. لگد جنین را زودتر احساس میکنید
از آنجاییکه بیشتر خانمها تا حدود هفته 18 حرکت جنین را گزارش نمیکنند، این گزینه یک نشانه اولیه حاملگی دوقلو نیست. کودک شما از همان ابتدا در رحم حرکت میکند؛ اما تا سه ماهه دوم آن را احساس نمیکنید. حاملگی دوقلو یا چند قلو باعث میشود که شما زودتر حرکات جنین را احساس کنید؛ اما احتمال اینکه این اتفاق قبل از سه ماهه دوم رخ دهد، بسیار کم است. البته توجه داشته باشید که درد زیر شکم در بارداری دوقلو ناشی از حرکت یا لگد جنین نیست؛ بلکه این درد احتمالا بهدلیل بزرگتر شدن رحم باشد. همچنین درد ناف در بارداری دوقلو بهدلیل فشار زیاد رحم است.
7. افزایش وزن بیشتری دارید
در طول سه ماهه اول بارداری، احتمال افزایش وزن نسبتا کم است. صرفنظر از اینکه جنین یکقلو یا چندقلو است، افزایش وزن در سه ماهه دوم با سرعت بیشتری اتفاق میافتد. اگر در سه ماهه اول بارداری سریعتر وزن اضافه میکنید، باید با پزشک متخصص زنان در مورد علل یا نگرانیهای احتمالی صحبت کنید. پس افزایش وزن میتواند از علائم بارداری دوقلو در ماه اول، دوم و سوم باشد.
8. بارداری زودتر دیده میشود
اندازه و شکل شکم در بارداری دوقلو میتواند متفاوت باشد. اگرچه اندازه شکم نشانه اولیه حاملگی دوقلو نیست؛ چراکه بعید است که پزشک تا هفته بیستم بارداری، آزمایشها را انجام دهد. اگر اندازه شکم بزرگ باشد و قبلا سونوگرافی نداده باشید، احتمالا پزشک آن را توصیه کند. برخی از خانمها گزارش میدهند که حاملگی دوقلو زودتر ظاهر میشود؛ اما این موضوع با توجه به فرد و بارداری متفاوت است.
9. احتمالا زایمان زودتر باشد
بر اساس نظر متخصصین زنانی که دوقلو دارند در هفتههای 36 تا 37 زایمان میکنند و حتی برخی ممکن است زودتر از موعد زایمان کنند. بهطور کلی، اگر دوقلوها بعد از 34 هفته به دنیا بیایند، نباید نگرانی زیادی وجود داشته باشد؛ اما نوزاد نارس همچنان یک نوزاد نارس است و باید مراقبتهای لازم توسط پزشک انجام شود.
10. احتمال سزارین بیشتر است
اگرچه انواع روشهای زایمان وجود دارد؛ اما در حاملگی دوقلو، احتمال سزارین بیشتر است. همچنین در این نوع بارداری، احتمال اینکه نوزاد در حالت بریچ قرار گیرد، زیاد است. در این وضعیت پزشکان سزارین را برای متولد شدن نوزادان توصیه میکنند.
11. خطر پرهاکلامپسی بیشتر است
خانمها با شروع سنین بارداری در معرض خطرات مختلف مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک قرار دارند. در دوران بارداری خطرات بیشتر میشود. یکی از این خطرها پرهاکلامپسی است که علت آن برای متخصصین مشخص نیست؛ اما این وضعیت در حاملگیهای دوقلو بیشتر اتفاق میافتد. معمولا پرهاکلامپسی با فشار خون بالا، پروتئین در ادرار و گاهی تورم در پاها و دستها مشخص میشود.
12. خطر ابتلا به دیابت بارداری وجود دارد
خطر دیابت بارداری در حاملگی دوقلو بیشتر است. دیابت در بارداری میتواند به معنای جنین بزرگتر باشد که به زایمان سزارین نیاز دارد؛ اما معمولا دوقلوها بزرگ نیستند. داشتن دیابت بارداری، احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را در ادامه زندگی بالا میبرد.
13. بیشتر بعد از 30 سالگی اتفاق میافتد
همه ما شنیدهایم که هر چه سن بالاتر میرود، باردارشدن سختتر میشود. اما در واقع احتمال حاملگی دوقلو بیشتر خواهد شد. هنگامیکه به 30 و 40 سالگی میرسید، چرخههای تخمکگذاری دیگر منظم نیستند. در این شرایط اگر تخمکگذاری انجام شود، احتمال اینکه همزمان دو فولیکول را تخمکگذاری کنید، بالا میرود. البته اندازه فولیکول مناسب برای بارداری دوقلو نیز باید در نظر گرفته شود.
14. به اسید فولیک بیشتری نیاز دارید
هنگامی که دوقلو باردار هستید، ممکن است به اسید فولیک بیشتری برای جلوگیری از نقصهای مادرزادی نیاز داشته باشید. معمولا یک میلیگرم اسید فولیک در روز برای بارداریهای دوقلو و 0.4 میلیگرم برای بارداریهای یکقلو توصیه میشود. اسید فولیک برای کاهش خطر نقایص مادرزادی لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا شناخته شده است.
15. سونوگرافی، بهترین روش تشخیص است
اگرچه عوامل بالا ممکن است نشانههای حاملگی دوقلو باشند؛ اما تنها راه برای اطمینان از آن، انجام سونوگرافی است. برخی از پزشکان برای تایید بارداری یا بررسی مشکلات آن، یک سونوگرافی زودهنگام را در حدود هفته 6 تا 10 توصیه میکنند.
جمع بندی
علائم بارداری دوقلو در ماه اول بارداری چیست؟ یا علائم بارداری دوقلو پسر کدام است؟ بارداری دو قلو میتواند دلایل مختلفی مانند سابقه خانوادگی، مصرف قرص باروری و … داشته باشد. اگرچه حاملگی دوقلو هیجانانگیز است؛ اما با خطراتی همراه است. تمرکز بر سلامتی و پیدا کردن مراقبتهای دوران بارداری بهویژه در بارداری چند قلو مهم است. علائم اولیه بارداری نمیتواند بهطور قطعی تعداد جنین را مشخص کند؛ اما مراجعههای منظم به پزشک و انجام آزمایشهای دوره بارداری میتواند مفید باشد. البته علاوهبر آزمایش، چند نشانه دیگر وجود دارند که تا حدودی به شما کمک میکنند. شما همیشه و در هر شرایطی نگرانیهای خودتان را با متخصص زنان و زایمان در میان بگذارید و بهخوبی از خودتان مراقبت کنید.
منابع: