نوزادان تجلی امید دوباره و شروع یک زندگی جدید هستند؛ اما یکی از دغدغههای مادرها، این است که از بین انواع روش های زایمان، چه روشی را انتخاب کنند؟ سزارین یا طبیعی؟ هدف نهایی در هر دو روش، اطمینان از سلامت نوزاد و مادر است. اینکه کدامیک از این روشها بهتر است و مزایا و معایب هر کدام را در ادامه این مطلب بررسی خواهیم کرد.
زایمان طبیعی؛ مزایا و خطرات
زایمان طبیعی بهطور معمول به روند بهدنیاآمدن کودک بهشکل واژینال و بدون داروی مسکن یا مداخلات پزشکی معمول اشاره دارد. برای همین است که بسیاری از مادران، بین زایمان طبیعی یا سزارین، روش طبیعی را بهتر میدانند و آن را انتخاب میکنند.
مزایای زایمان طبیعی
اگر میخواهید در طول زایمان، حضور فعال داشته باشید و حداقل مداخلات در حین زایمان را تجربه کنید، بین سزارین یا طبیعی، روش دوم میتواند برای شما مناسب باشد. اگر این مسیر را انتخاب کردید، باید بدانید درد و ناراحتی، بخش جداییناپذیر از آن است! با این وجود، زنان اغلب از زایمان طبیعی احساس قدرت و رضایت میکنند. فواید آن را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- ماهیچههای درگیر، باعث فشردهشدن مایع درون ریه نوزاد میشوند و معمولاً نوزادان بعد از زایمان طبیعی، مشکلات تنفسی کمتری دارند؛
- زمان بستریشدن کوتاهتر است و بلافاصله بعد از زایمان، میتوان شیردهی را آغاز کرد؛
- زایمان واژینال معمولاً از خطرات مرتبط با جراحی بزرگ مانند خونریزی شدید، زخم، عفونت های بعد از زایمان، واکنش به بیهوشی و درد طولانیتر جلوگیری میکند.
معایب زایمان طبیعی
از دلایلی که باعث میشود، بین سزارین یا طبیعی، عده زیادی به جراحی برای بهدنیاآوردن کودک علاقه داشته باشند، معایب این نوع زایمان است. بزرگترین عیب، این است که حتی پیادهکردن تکنیکهای کاهش طبیعی درد هم بهخصوص با طولانیشدن مدت زایمان یا بروز شرایط پیچیده، درد را آنچنان از بین نمیبرد.
همچنین در حین زایمان طبیعی، این خطر وجود دارد که با حرکت جنین در کانال زایمان، پوست و بافتهای اطراف واژن کشیده و پاره شوند. این کشش و پارگی اغلب به بخیه نیاز دارد. همچنین میتواند باعث ضعف یا آسیب به عضلات لگن شود که عملکرد ادرار و روده را کنترل میکنند.
زایمان سزارین؛ مزایا و معایب
برای رسیدن به جواب مناسب این سؤال که زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین، باید با روش سزارین هم آشنا شوید. این روش، بهدنیاآوردن نوزاد از طریق یک جراحی بزرگ است و شامل بازکردن شکم و خارجکردن نوزاد از رحم است.
این روش معمولاً در شرایط بهدنیاآوردن دوقلوها یا چندقلوها، مادران مبتلا به دیابت یا فشارخون بالا و ابتلای مادر به عفونتی که میتواند در طول تولد به نوزاد منتقل شود، مانند HIV یا تبخال تناسلی، توصیه میشود.
مزایای زایمان سزارین
زنانی که بین روش سزارین یا طبیعی، اولی را انتخاب میکنند، در مقایسه با زنانی که زایمان طبیعی دارند، معمولاً کمتر از بیاختیاری ادرار و افتادگی اندام لگنی رنج میبرند. همچنین زایمان با جراحی را میتوان از قبل برنامهریزی کرد که همین امر، آن را راحتتر و قابل پیشبینیتر از زایمان طبیعی میکند. اگر نوزاد یا مادر در خطر باشند، سزارین میتواند نجاتدهنده باشد.
معایب زایمان سزارین
از معایب این روش هم میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد:
- این روش به بستری طولانیتری در بیمارستان نیاز دارد؛
- دوره نقاهت نیز طولانیتر است و ممکن است درد و ناراحتی بیشتری در شکم وجود داشته باشد؛ زیرا پوست و اعصاب اطراف جای زخم جراحی به زمان برای ترمیم نیاز دارند؛
- سزارین میتواند خطر ابتلا به بیماریهای پس از زایمان مانند درد یا عفونت در محل برش و درد طولانیتر را افزایش دهد؛
- سزارین با افزایش خطر ازدستدادن خون همراه است؛ زیرا روده یا مثانه، ممکن است در حین عمل آسیب ببینند یا لخته خون ایجاد شود.
متخصصان زنان و زایمان و نازایی در دکترنکست
از کجا بفهمیم زایمان طبیعی داریم یا سزارین
نحوه تشخیص زایمان طبیعی یا سزارین بر عهده پزشک متخصص است. باید از روزهای نخست بارداری، زیر نظر متخصص زنان و زایمان باشید. انجام آزمایشهای مختلف، سونوگرافی و رصد وضعیت مادر و کودک، به پزشک کمک میکنند تا بهترین روش را به شما پیشنهاد دهد.
در شرایط طبیعی مادر و کودک، معمولاً توصیه میشود که روش طبیعی انتخاب شود. البته در صورت ضعف لگن، وزن بالای کودک، بهپاییننبودن سر نوزاد، ابتلای مادر به برخی بیماریها و… روش سزارین پیشنهاد میشود. پس حتماً قبل از انتخاب، با پزشک خود مشورت کنید تا مناسبترین روش با توجه به شرایط شما، تعیین شود.
جمعبندی
در نهایت، نکته مهمی که برای انتخاب زایمان سزارین یا طبیعی باید به آن توجه کرد، این است که بهدنیاآوردن اولین کودک با سزارین، شما را مجبور به انتخاب این روش سزارین در بارداریهای بعدی میکند. بهطور کلی، اغلب متخصصان زنان، زایمان طبیعی را روشی ارجح برای اولین بارداری میدانند. البته همانطور که اشاره کردیم، این مسئله باز هم به شرایط شما بستگی دارد و تشخیص آن را بهتر است بر عهده پزشک خود بگذارید.
منابع: