آیا شما هم از وجود چربیهای جمعشده در بخشهای مختلف بدنتان خسته شدهاید؟ اگر رژیم غذایی و ورزش را امتحان کردهاید اما چربی تکان نمیخورد، لیپوساکشن میتواند به شما کمک کند. لیپوساکشن یک عمل جراحی زیبایی است که چربی را از بدن شما حذف میکند. احتمالا در مورد این عمل، سوالات زیادی داشته باشید. آیا این عمل برای همه افراد مناسب است؟ چه عوارضی دارد؟ و بسیاری سوالات دیگر که وجود دارد. اگر قصد دارید با عمل لیپوساکشن بیشتر آشنا شوید و به پاسخ بسیاری از سوالات خودتان برسید، در این مقاله از مجله سلامت دکترنکست همراه ما باشید.
لیپوساکشن چیست؟
لیپوساکشن (Liposuction) که به آن لیپو، لیپوپلاستی یا بادیکانتورینگ هم میگویند، یک عمل جراحی پلاستیک است که چربی اضافی بدن را از بین میبرد. این عمل یک روش محبوب جراحی زیبایی محسوب میشود. افراد برای بهبود شکل بدن خود این جراحی را انجام میدهند. چراکه قصد دارند چربی اضافی را از نواحی مانند ران، باسن، شکم، بازوها، گردن یا پشت حذف کنند. لیپوساکشن شکم و پهلو رایجترین نوع در جامعه است.
انواع مختلفی از لیپوساکشن وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. این روش چندین خطر را به همراه دارد؛ بنابراین انجام عمل توسط یک جراح با سابقه بسیار مهم است. البته باید در نظر داشته باشید، این جراحی راهحلی برای کاهش وزن نیست و اضافه وزن یا چاقی را درمان نمیکند. اکثر افراد برای برداشتن چربیهای ناخواسته از قسمتهای خاصی از بدن خود، این روش را انتخاب میکنند.
شرایط مناسب برای لیپوساکشن چیست؟
لیپوساکشن یکی از رایجترین عملهای جراحی پلاستیک است. در سراسر جهان، این عمل بین 15 تا 20 درصد از کل جراحیهای پلاستیک را تشکیل میدهد. اما شخصی که قصد انجام این جراحی را دارد، باید شرایط خاصی را داشته باشد تا از موثر بودن روش اطمینان پیدا کند. مهمترین شرایط شامل موارد زیر هستند:
- شخص بزرگسال و دارای وزن متوسط یا کمی بالاتر از حد متوسط باشد.
- پوستی سفت و تون عضلانی خوب داشته باشد.
- سلامت کلی خوبی داشته باشد.
- دارای چربیهایی باشد که با رژیم غذایی و ورزش برطرف نمیشود.
- سیگاری نباشد.
- دیدگاه واقعبینانهای برای نتیجه عمل داشته باشد.
عوامل خاصی در ناموفق بودن عمل لیپوساکشن نقش دارد. در صورتیکه این عمل ناموفق باشد، سلامت کلی شخص را تهدید خواهد کرد؛ پس قبلاز شروع عمل، باید شرایط فرد بررسی شود. اگر شما یکی از شرایط زیر را دارید، این عمل جراحی برایتان مناسب نیست:
- سیگار مصرف میکنید.
- مشکلات مزمن مانند چربی خون دارید.
- سیستم ایمنی شما ضعیف است.
- اضافه وزن دارید.
- پوست افتادهای دارید.
- سابقه دیابت، بیماری قلبی عروقی، ترومبوز ورید عمقی (DVT)، نارسایی کلیه یا تشنج داشته باشید.
- از داروهایی استفاده میکنید که میتوانند خطر خونریزی را افزایش دهند.
معمولا سن را بهعنوان یک عامل در لیپوساکشن در نظر نمیگیرند. اما افراد بالای 65 سال احتمالا پوستشان خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده باشد؛ پس این جراحی برای آنها پیشنهاد نمیشود. همچنین منابع کمی در مورد استفاده از این روش برای از بینبردن چربی و چاقی در کودکان پرداختهاند.
انواع لیپوساکشن
انواع مختلفی از روشهای لیپوساکشن برای دستیابی به اهداف مختلف وجود دارد. برای انتخاب بهترین روش، باید با جراح مشورت کنید؛ چراکه پزشک با بررسی شرایط مختلف شما، نوع عمل جراحی را انتخاب میکند. در حالت کلی شش حالت زیر برای انجام این عمل وجود دارد:
- تامسنت (Tumescent): رایجترین روش لیپوساکشن است که در آن، جراح محلول نمک (آب نمک) را به نواحی چرب شما تزریق میکند. این محلول به جراح کمک میکند تا به راحتی چربی را حذف کند.
- اولتراسونیک (Ultrasound-assisted): جراح از انرژی اولتراسونیک استفاده میکند تا چربی را قبلاز خارجکردن آن از بدن مایع کند.
- ویزر (VASER): در عمل ویزر از یک ابزار فولادی ضدزنگ (کانولا) با شیارها و امواج اولتراسوند استفاده میشود تا به راحتی سلولهای چربی را از بدن فرد جدا کند.
- ساکشنی (Suction-assisted): لیپوساکشن به کمک ساکشن یک نوع قدیمی از این عمل است که از خلاء برای حذف چربی از بدن استفاده میکند.
- قدرتی (Power-assisted): در این روش از کانولا استفاده میشود که روی چربی شما به جلو و عقب حرکت میکند تا آن را تجزیه کند.
- لیزری (Laser-assisted): در این روش از نورهای لیزر قوی استفاده میشود تا چربی را بشکند و به مایع تبدیل کند تا حذف آن آسان شود. این روش بیشتر برای لیپوساکشن شکم استفاده میشود.
قبل و بعد از لیپوساکشن
کارهایی هست که قبل و بعد از عمل جراحی لیپوساکشن بسیار مهم هستند و نباید از آنها غافل باشید. بعد از اینکه جراح مورد اعتماد خودتان را انتخاب کردید، با او ملاقات حضوری داشته باشید. در طول این جلسه موارد زیر بررسی خواهد شد:
- نوع پوست؛
- بهترین نوع عمل؛
- اثربخشی و ایمنی عمل؛
- هزینهها؛
- سابقه پزشکی کامل از آلرژی ها و داروها.
پس از انجام عمل، پزشک درباره مواردی مانند نحوه مراقبت از محل جراحی، داروهایی که نیاز دارید، عوارض احتمالی و همچنین قرار ملاقاتهای بعدی با شما صحبت خواهد کرد. احتمالا بعد از عمل علائمی مانند کبودی، ورم و درد داشته باشید که این علائم با بهبودی محو میشوند.
عوارض لیپوساکشن
هر نوع جراحی با خطراتی همراه است. هنگامی که یک جراح پلاستیک کاربلد و باسابقه را انتخاب کنید، خطرات عمل لیپوساکشن کمتر خواهد بود. اگرچه عوارض این عمل جراحی بسیار نادر است و کمتر گزارش شده است؛ اما احتمال خطرات زیر برای این عمل جراحی وجود دارد:
- واکنش منفی به داروی بیهوشی؛
- عفونت؛
- بیحسی؛
- جای زخم و کبودی؛
- ورم همیشگی؛
- بهبود آهسته یا ضعیف زخم؛
- پوست شل، برآمده یا مواج؛
- فرورفتگی در پوست؛
- ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT)؛
- نتایج نامطلوب؛
- نیاز به یک روش اصلاحی
- سوختگیها در اثر لیپوساکشن اولتراسونیک یا لیزر.
عوارض جانبی طولانیمدت لیپوساکشن میتواند متفاوت باشد. این عمل، سلولهای چربی را برای همیشه از نواحی مورد نظر بدن حذف میکند. بنابراین، در صورت افزایش وزن، چربی همچنان در قسمتهای مختلف بدن ذخیره میشود. چربی جدید میتواند عمیقتر در زیر پوست ظاهر شود و اگر در اطراف کبد یا قلب رشد کند، خطرناک است. در بعضی موارد، مرگ در اثر لیپوساکشن گزارش شده است. از جمله شایعترین علت مرگ پس از لیپوساکشن میتوان به لختهشدن خون در ریه، عفونت، آسیب به کبد، روده یا ریهها، واکنشهای دارویی و عوارض بیهوشی اشاره کرد.
جمع بندی
آیا دربارهی عمل لیپوساکشن شکم چیزی شنیدهاید؟ این عمل جراحی میتواند یک راهحل دائمی برای خلاص شدن از چربی انباشتهشده و سرسخت باشد. اگر رژیم غذایی و ورزش را امتحان کردهاید؛ اما چربیهایی دارید که تکان نمیخورد، با پزشک خودتان در مورد لیپوساکشن صحبت کنید. این روش به شما کمک میکند تا احساس بهتری نسبت به ظاهر خودتان داشته باشید. البته لیپوساکشن میتواند عوارض مختلفی را ایجاد کند. پس قبل از عمل باید با پزشک مشورت کنید.