ضعف در بینایی، میتواند عملکرد کودک شما را در کلاس درس و زندگی تحتالشعاع خود قرار دهد؛ بنابراین، درک علائم ضعیفی چشم در کودکان بسیار مهم است تا بتوانید از سلامت چشم فرزند خود مطمئن شوید. در واقع آگاهی از علائم ضعیفی چشم نوزاد و کودک، به شما کمک میکند تا زودتر برای حل این مشکل و احتمالا خرید عینک اقدام کنید. در ادامه، پیرامون نیاز کودک به سنجش بینایی و علائم ضعف بینایی صحبت خواهیم کرد.
اهمیت بهبود بینایی برای کودکان
سیستم بینایی در هر فردی تا حدود 7 الی 8 سال اول زندگی رشد میکند و تکامل پیدا میکند. در برخی موارد، ممکن است آگاهی از علائم ضعیفی چشم کودک یک ساله و استفاده عینک به او کمک کند تا سیستم بیناییاش رشد طبیعی داشته باشد. کودکان اغلب به دلایل مختلفی باید از عینک استفاده کنند؛ دلایلی مانند:
- بهبود بینایی؛
- تقویت بینایی در صورت وجود تنبلی چشم؛
- بهبود وضعیت ظاهری چشمهای آنها در صورت وجود بیماریهایی چون انحراف چشم (استرابیسم)؛
- محافظت از کودک در صورت داشتن دید ضعیف
متخصصان بیماریهای چشم در دکترنکست
مهمترین علائم ضعیفی چشم در کودکان
علائم ضعیفی چشم در کودکان، شامل چند مورد مهم است که توجه به آنها و اقدام بهموقع، مانع از بروز مشکلات جدی برای بینایی فرزند شما خواهد شد. در یک نگاه کلی، مهمترین علائم ضعف بینایی کودک شما به شرح زیر است:
-
پلک زدن مدام
چشمک یا پلکزدن، ممکن است نشانهای باشد که کودک شما دارای یک عیب انکساری است که بر میزان تمرکز چشمها روی یک تصویر یا شیء تاثیر میگذارد. با چشمدوختن کودک شما به تصویری، ممکن است کودک بتواند بهطور موقت تمرکز و وضوح دید روی یک شیء را بهبود بخشد؛ اما این کار با پلکزدن مداوم همراه است.
-
نزدیک شدن به تلویزیون یا اشیا
اگر فرزند شما خیلی نزدیک به تلویزیون بنشیند یا وسایلش را خیلی نزدیک به چشم بگیرد، مانند پایینانداختن سر هنگام مطالعه یا نوشتن مشق و… همگی از نشانههای احتمالی ضعف بینایی هستند. همچنین این مورد از علائم ضعیفی چشم نزدیک بین به شمار میرود که باعث میشود فرد، دید واضحی در فاصله نزدیک و دید ضعیفتری نسبت به فاصله دور داشته باشد. در واقع، نزدیککردن یک شیء یا تصویر به چشم، آن را بزرگتر و واضحتر میکند.
-
شکایت از سردرد یا درد چشم
اگر کودک شما در پایان روز از درد چشم یا سردرد شکایت میکند، ممکن است نشاندهنده این امر باشد که به دلیل تلاش برای افزایش تمرکز تاری دید، بیش از حد به چشمها فشار وارد میکند. سردرد یا درد چشم اگر بهصورت مدام رخ دهد، باید جدی گرفته شود و به چشمپزشک مراجعه شود.
-
کج کردن سر یا پوشاندن یک چشم
یکی دیگر از علائم ضعیفی چشم در کودکان، این است که فرزند شما گاهی یک چشم خود را میپوشاند یا سر خود را کج میکند تا زاویه دیدش را برای افزایش وضوح تصاویر تنظیم کند. این امر ممکن است نشانهای باشد که چشمها ناهماهنگ هستند یا اینکه فرزندتان آمبلیوپی دارد که بهعنوان تنبلی چشم نیز شناخته میشود و یکی از شایعترین اختلالات چشمی در کودکان است.
-
عدم تمرکز روی درس و تکالیف
یکی دیگر از علائم ضعیفی چشم در کودکان، عدم تمرکز روی درس و تکالیف است. از آنجایی که کودکان باید تطابق بصری خود را سریع و دقیق از دور به نزدیک و روی تعدادی اشیای مختلف از تختهسیاه و رایانه گرفته تا کتابهای درسی و تبلت تطبیق دهند، مشکلات بینایی ممکن است بهصورت عدم تمرکز روی تکالیف مدرسه ظاهر شوند.
-
مالش بیش از حد چشمها
یکی دیگر از علائم ضعیفی چشم در کودکان، مالش بیش از حد چشمهاست. گاهی این امر نشان میدهد کودک شما در حال تجربه خستگی شدید چشم یا فشار چشم است. همچنین میتواند نشانه بسیاری از مشکلات و بیماریهای چشمی رایج، از جمله ورم ملتحمه آلرژیک باشد که باید جدی گرفته شود.
راه تشخیص و درمان ضعف بینایی در کودکان
حال که به پاسخ پرسش اصلی خود یعنی “علائم ضعیفی چشم چیه” رسیدید، باید بدانید که بهطور معمول، غربالگری بینایی توسط پزشک اطفال یا مدرسه فرزند شما در تشخیص، کمک خواهد کرد. علائم ضعیفی چشم در کودکان را یک پزشک متخصص در این زمینه باید ارزیابی کند. علاوه بر یک معاینه جامع برای تشخیص حدت بینایی یا وضوح دید، ممکن است چشمپزشک موارد زیر را بررسی کند:
- استرابیسم (انحراف چشم)؛
- تنبلی چشم؛
- سنجش سلامت کلی داخل و خارج چشم؛
- نشانههای بیماریهای چشمی جدیتر
فراموش نکنید که ضعف چشم، مانند آبله مرغان در کودکان نیست که علائم مشهود و ظاهری داشته باشد و شما باید برای تشخیص علائم ضعیفشدن چشم در کودکان، علاوه بر نشانههای گفتهشده، از یک دکتر چشم نوبت بگیرید و روند تشخیص تخصصی را طی کنید.
جمعبندی
سلامت چشم و بینایی کودکان برای فرایند یادگیری ضروریست و بسیاری از مردم، نمیدانند که ضعف بینایی چقدر میتواند برای کودکان مدرسهای مشکل ایجاد کند. با توجه به این نکات، مهم است که از علائم ضعیفی چشم در کودکان و اقدامات لازم برای درمان آن آگاه باشید. همچنین اگر کودک شما از قبل عینک دارد، مهم است که هر سال از یک دکتر چشم آنلاین نوبت بگیرید تا چشمهای فرزند شما معاینه شوند و در صورت لزوم، عینک را تعویض کنید.
منابع: