آزمایش هپاتیت چیست و چرا تجویز می‌شود؟

پانل هپاتیت چیست و چرا درخواست می‌شود؟

آزمایش هپاتیت چیست؟

هپاتیت نوعی بیماری کبدی است. این بیماری می‌تواند به صورت یک اختلال حاد و یا شرایطی مزمن بروز پیدا کند. ویروس‌هایی به نام هپاتیت A، هپاتیت B و هپاتیت C شایع‌ترین علل ایجادکننده هپاتیت هستند. آزمایش هپاتیت یک آزمایش خون است که عفونت با عوامل ایجادکننده هپاتیت را بررسی می‌کند. در این مقاله دکترنکست در مورد انواع هپاتیت، اهمیت و کاربرد آزمایش آن صحبت می‌کنیم.

ویروس‌های عامل هپاتیت به روش‌های مختلفی پخش می‌شوند و علائم مختلفی ایجاد می‌کنند:

  • هپاتیت A

این ویروس اغلب از طریق تماس با مدفوع آلوده (مدفوع) یا با خوردن غذای آلوده منتقل می‌شود. ممکن است از طریق تماس جنسی با فرد آلوده نیز منتقل شود، اما این راه انتقال چندان معمول نیست. عفونت با ویروس هپاتیت A معمولا به صورت یک بیماری حاد گذرا و بدون ایجاد اختلال کبدی پایدار بروز پیدا می‌کند. در موارد بسیار نادر، آلودگی با ویروس هپاتیت A می‌تواند منجر به آسیب کبدی حاد و شدید شود.

  • هپاتیت B

ویروس هپاتیت B از طریق تماس با خون آلوده، مایع منی یا سایر مایعات بدن فرد آلوده منتقل می‌شود. اغلب اوقات ویروس هپاتیت B بیماری هپاتیت حاد را ایجاد می‌کند. در موارد کمتر شایع ممکن است به دنبال آلودگی با این ویروس، هپاتیت مزمن ایجاد شود.

  • هپاتیت C

ویروس هپاتیت C اغلب از طریق تماس با خون آلوده، خصوصا به دنبال استفاده از سوزن‌های مشترک جهت تزریق مواد مخدر تزریقی منتقل می‌شود. این ویروس می‌تواند از طریق تماس جنسی با فرد آلوده نیز منتقل شود، گرچه این روش انتقال کمتر شایع است. بسیاری از افراد مبتلا به هپاتیت C به بیماری مزمن کبدی و سیروز مبتلا می‌شوند.

آزمایش هپاتیت چه مواردی را ارزیابی می‌کند؟

آزمایش هپاتیت شامل آزمایش‌هایی است که آنتی‌بادی‌ها و آنتی‌ژن‌های مرتبط با ویروس‌های عامل هپاتیت را اندازه‌گیری می‌کنند. آنتی‌بادی‌ها پروتئین‌هایی هستند که سیستم ایمنی برای کمک به مبارزه با عفونت‌ها آن‌ها را تولید می‌کند. آنتی‌ژن‌ها قسمتی از ساختار عامل بیماری‌زا هستند که باعث پاسخ ایمنی می‌شوند. آنتی‌بادی‌ها و آنتی‌ژن‌ها را می‌توان قبل از ظهور علائم بیماری در آزمایش تشخیص داد.

آزمایش هپاتیت چه کاربردی دارد؟

آزمایش هپاتیت برای تشخیص اینکه آیا عفونت با انواع ویروس هپاتیت وجود دارد یا خیر، درخواست می‌شود. البته آزمایش هپاتیت آزمایشی نیست که همواره به عنوان بخشی از چک آپ‌های روتین درخواست شود. این آزمایش اغلب برای افرادی که تماس مشکوک با فرد آلوده داشتند و یا برای افرادی که با خون فرد آلوده مواجهه داشتند، درخواست می‌شود. این موارد زمانی است که فرد علائمی ندارد و برای بررسی عفونت درخواست آزمایش می‌دهد. در سایر موارد ممکن است فرد علائم هپاتیت حاد یا مزمن را داشته باشد و آزمایش هپاتیت به عنوان بخشی از روند تشخیص بیماری، درخواست ‌شود.

انجام چکاپ (سلامت جنسی)
خیلی سریع و راحت در محل مورد نظر شما بادکترنکست

 

آسیب کبدی به دنبال هپاتیت چه علائمی دارد؟

این علائم عبارتند از:
  • زردی: وضعیتی که باعث زرد شدن پوست و سفیدی چشم می‌شود
  • تب
  • خستگی
  • کاهش اشتها
  • ادرار تیره
  • مدفوع روشن
  • تهوع و استفراغ
عوامل خطری که نیاز به آزمایش پانل هپاتیت را مطرح می‌کند:
  • افرادی که از مواد مخدر تزریقی استفاده می‌کنند
  • افرادی که مبتلا به بیماری‌های مقاربتی هستند
  • افرادی که در تماس نزدیک با فرد مبتلا به هپاتیت هستند
  • بیمارانی که برای مدت طولانی تحت دیالیز هستند

نمونه‌گیری برای انجام آزمایش هپاتیت چگونه انجام می‌شود؟

آزمایش هپاتیت با خون‌گیری ساده انجام می‌شود و نیاز به آمادگی خاصی از قبل نیست. امروزه کیت‌های تشخیص ویروس هپاتیت به بازار آمده که زحمت خونگیری با حجم بالا و ارسال به آزمایشگاه را ندارد. با این حال این کیت‌ها دقت کمتری نسبت به ارزیابی آزمایشگاهی داشته و همیشه در دسترس نیستند.

دکترنکست و امکان نمونه‌گیری در محل

انجام آزمایش‌های روتین و خاص از اجزای اصلی پیگیری سلامت هستند. در میان کار و فعالیت و مشغله فراوانی که ساعات طولانی روز ما را فرا می‌گیرد، نباید از سلامت خود غافل شویم. انجام چکاپ‌های روتین برای همه افراد در فواصل زمانی شش ماهه تا یک ساله امری ضروری است. امروزه اما ممکن است مراجعه حضوری به آزمایشگاه‌ها و بیمارستان‌ها برای همه چندان راحت نباشد. مشکلاتی از جمله دشواری رفت‌و‌آمد، محدودیت وقت و ناتوانی فیزیکی برای مراجعه حضوری می‌تواند افراد را از انجام به‌هنگام چکاپ‌های روتین منصرف کند.

دکترنکست با فراهم کردن امکان نمونه‌گیری در محل، راه‌حل خوبی برای این مشکل پیشنهاد می‌دهد. از طریق پلتفرم دکترنکست، شما می‌توانید آزمایش مورد نظر خود را درخواست کنید. برای درخواست آزمایش به نسخه پزشک نیاز نخواهید داشت. تیم دکترنکست در اسرع وقت جهت نمونه‌گیری در محل درخواستی شما حاضر می‌شود. نمونه‌گیری می‌تواند شامل نمونه خون، ادرار و مدفوع باشد. دکترنکست در سریع‌ترین زمان نتایج آزمایش شما را همراه با تفسیر رایگان آن در اختیارتان قرار می‌دهد. برای انجام آزمایش، وارد بخش چکاپ سلامت آقایان یا چکاپ سلامت بانوان دکترنکست شده و از خدمات ما بهره‌مند شوید.

اشتراک گزاری مطالب
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان، که بیشتر به نام سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی در میان زنان

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر