روز جهانی ایدز؛ از دیروز تا اکنون

Table of Contents

یک دسامبر معادل ۱۰ آذرماه، روز جهانی مبارزه با ایدز نام گذاری شده و امسال این روز با شعار «پایان دادن به اپیدمی HIV: دسترسی عادلانه، صدای همه» گرامی داشته می‌شود. هر سال در چنین روزی، فعالان حوزه‌ی سلامت بیش از هر زمان دیگری برای آگاهی بخشی در خصوص بیماری ایدز تلاش می‌کنند. در این روز، فروش ربان‌های قرمز افزایش می‌یابد. چرا که نماد بین‌المللی آگاهی بخشی درباره ایدز، ربانی به این رنگ است. با اینکه از اولین مورد گزارش شده‌ی ایدز، ۴۰ سال می‌گذرد، اما در سال ۲۰۲۰، ۳۷.۷ میلیون نفر در جهان به این بیماری مبتلا بوده‌اند و ۱.۵ میلیون نفر در این سال به جمع مبتلایان اضافه شده‌اند. از ابتدای شروع پاندمی ایدز، متاسفانه ۳۶.۳ میلیون نفر به دلیل بیماری‌های متعاقب ایدز فوت شده‌اند و آمار مرگ و میر این بیماری در سال ۲۰۲۰ به میزان ۶۸۰ هزار نفر بوده است. امروزه میزان مرگ و میر بر اثر ایدز کاهش بسیاری پیدا کرده است. به طوری که در سال ۲۰۰۴، شاهد مرگ ۱.۹ میلیون نفر و در سال ۲۰۱۰، شاهد فوت ۱.۳ میلیون نفر در سراسر جهان بوده‌ایم. از سال ۲۰۱۰ تاکنون، میزان مرگ و میر ناشی از ایدز در خانم‌ها و دختران به میزان ۵۳٪ و در آقایان و پسران به میزان ۴۱٪ کاهش پیدا کرده است.

بیشتر مبتلایان به ایدز چند ساله هستند؟

از میان ۳۷.۷ میلیون نفر مبتلا در سال ۲۰۲۰، ۳۶ میلیون نفر بزرگسال و ۱.۷ میلیون نفر کودک (۰-۱۴ سال) بوده‌اند. در این میان، ۵۳٪ از مبتلایان، خانم‌ها و دختران را تشکیل می‌دهند.

آیا همه‌ی بیماران مبتلا، به دارو دسترسی دارند؟

دسترسی مبتلایان به داروهای آنتی ویروس، طی ۱۰ سال اخیر رشد زیادی پیدا کرده است. در سال ۲۰۱۰، حدود ۷.۸ میلیون نفر توانایی دست یافتن به دارو را داشتند. اما این آمار برای سال ۲۰۲۰، حدود ۲۸.۲ میلیون نفر می‌باشد. در واقع ۷۳٪ از مبتلایان به ایدز در سال ۲۰۲۰، موفق شده‌اند که درمان دریافت کنند.

آیا مبتلایان به ایدز بیماری سختی بر اثر کووید-۱۹ دارند؟

با توجه به اینکه بیماران مبتلا به ایدز سیستم ایمنی ضعیفی دارند، عوارض ناشی از ابتلا به کووید-۱۹ در این افراد بیشتر و شدیدتر است. میزان مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹، در میان بیماران مبتلا به ایدز در اروپا و آفریقا، تقریبا ۲ برابر افراد سالم گزارش می‌شود. جالب است بدانید که در میانه‌ی سال ۲۰۲۱، بیشتر افراد مبتلا به ایدز، دسترسی به واکسن‌های کووید-۱۹ نداشته‌اند. چرا که ۶۷٪ از بیماران مبتلا به این بیماری، در آفریقا زندگی می‌کنند. یعنی جایی که در جولای ۲۰۲۱، کمتر از ۳٪ از مردمش حداقل یک دوز از واکسن کووید-۱۹ را دریافت کرده‌ بودند!

آیا شروع پاندمی کرونا، تاثیری بر میزان ابتلا به ایدز داشته است؟

نکته‌ی جالب توجه در خصوص پاندمی کرونا این است که با شروع قرنطینه‌ها و محدودیت‌های تردد در سراسر جهان، میزان ابتلا به ایدز در ۳۲ کشور آفریقایی و آسیایی، به میزان ۳۷٪ در مقایسه با این میزان در سال ۲۰۱۹ کاهش پیدا کرده است.

کادر درمان چه نقشی در آگاهی بخشیدن در خصوص این بیماری دارند؟

کادر درمان از جمله پزشکان، دندان پزشکان، داروسازان، پرستاران و سایر اعضای این جمعیت بزرگ، می‌توانند نقش بسیار موثری در آموزش مردم در خصوص ایدز داشته باشند. روز جهانی مبازره با ایدز بهانه‌ای است برای اینکه دست به دست هم دهیم تا هر چه بیشتر به آگاه کردن مردم در خصوص این بیماری بپردازیم. برگزاری همایش‌ها، توزیع بروشور، تهیه فایل آموزشی و گفت‌وگو با اطرفیان، از جمله راه‌هایی است که می‌توانید با استفاده از آن‌ها به آگاه کردن مردم بپردازید و قدمی در مسیر کاهش میزان ابتلا به این بیماری بردارید.  

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

اینستاگرام  تلگرام  لینکدین  آپارات  توییتر  فیسبوک  یوتیوب

اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر