Search
Search

درمان بیماری های قلب و عروق با بالن قلب (آنژیوپلاستی)

بالن قلب

Table of Contents

مسدود‌ شدن شریان‌های اصلی در بدن، ممکن است باعث بروز علائم سکته قلبی در زنان و مردان چون درد بازو و شانه، قفسه سینه و… شود. آنژیوپلاستی یا بالن قلب، روشی‌ست که به کمک آن، پزشک فضای بیشتری را در داخل شریان ایجاد می‌کند که با پلاک مسدود شده است. در مورد جزئیات این روش، عوارض و مراقبت‌های بعد از انجام آن در ادامه این مطلب از مجله سلامت دکترنکست بیشتر صحبت خواهیم کرد.

آنژیوپلاستی چیست؟ 

بالن قلب که به آن آنژیوپلاستی بالونی هم گفته می‌شود، روشی‌ست که در آن، یک بالن به عروق مسدود از پلاک فرستاده می‌شود و بعد از باد‌شدن آن، شریان‌ها باز می‌شوند تا خون راحت‌تر از رگ عبور کند. پزشکان از این روش نسبتا کم تهاجمی در نقاط تنگ در شریان‌ها استفاده می‌کنند؛ جایی که پلاک فضای داخل آن را خیلی باریک یا مسدود کرده است. 

انواع بالن قلب

2 نوع اصلی آنژیوپلاستی وجود دارند که در ادامه به شرح آن‌ها می‌پردازیم.

  1. آنژیوپلاستی با بالن: این روش شامل استفاده از فشار بالن باد‌شده برای پاک‌سازی پلاکی است که شریان را مسدود می‌کند. به‌ندرت پیش می‌آید که بالن زدن به‌تنهایی انجام ‌شود؛ مگر در مواردی که پزشک نتواند استنت را در موقعیت مناسب قرار دهد. 
  2. فنر و بالن قلب: روش دیگر، بالن زدن و بعد از آن، قرار‌دادن استنت (یک لوله یا فنر ساخته‌شده از مش سیمی‌) در شریان است. استنت‌ها یا همان فنر به جلوگیری از باریک‌شدن مجدد شریان بعد از آنژیوپلاستی کمک می‌کند و ممکن است حاوی دارو هم باشد. 

چه کسانی نیاز به آنژیوپلاستی دارند؟ 

افرادی که بیماری عروق کرونر دارند یا حمله قلبی را تجربه کرده‌اند، ممکن است نیاز به آنژیوپلاستی عروق کرونر داشته باشند. اگر فیلم بالن زدن قلب از پا را دیده باشید، باید بدانید که از این روش، در سایر قسمت‌های بدن که دارای شریان‌های باریک یا مسدود هستند، مانند گردن، بازوها و پاها، کلیه‌ها و لگن هم استفاده می‌شود. 

 

Angioplasty

 

از بالن قلب برای درمان چه بیماری‌هایی استفاده می‌شود؟

  • بیماری عروق کرونر: آنژیوپلاستی عروق کرونر می‌تواند به شما کمک کند تا اگر شریان کرونری باریک یا مسدود دارید، به شرایط طبیعی برگردید. این کار یک روش درمان درد قفسه سینه ناشی از همین بیماری‌ست. این بیماری قلب شما را از دریافت اکسیژن مورد نیاز خود بازمی‌دارد و باعث درد قفسه سینه یا حمله قلبی می‌شود. 
  • بیماری شریان کاروتید: بالن قلب می‌تواند به درمان انسداد شریان‌های گردن کمک کند. اگر مغز شما از طریق این شریان‌ها اکسیژن کافی دریافت نکند و درمان نشود، احتمالا سکته مغزی را در پی خواهد داشت.
  • بیماری شریان محیطی: آنژیوپلاستی، آترواسکلروز (مجموعه‌ای از پلاک‌های ساخته‌شده از چربی و کلسترول) را در شریان‌های اصلی بازوها، پاها و لگن درمان می‌کند و بعد از آن، ممکن است علائمی چون درد شانه چپ را هم دیگر تجربه نکنید.
  • بیماری مزمن کلیوی: جمع‌شدن پلاک در شریان‌های کلیه، میزان اکسیژن دریافتی کلیه‌ها را کاهش می‌دهد و عملکرد آن‌ها را مختل می‌کند. گاهی اوقات آنژیوپلاستی شریان کلیه، می‌تواند در بهبود این شرایط کمک‌ کند. 
ارتباط سریع و ساده با بهترین
فوق تخصصان جراحی قلب و عروق در دکترنکست

عوارض بالن زدن قلب 

آنژیوپلاستی به‌ندرت عوارض جانبی جدی ایجاد می‌کند؛ اما مانند هر روش درمانی تهاجمی، گاه خطراتی به همراه دارد. به‌عنوان‌ مثال، ممکن است در طول انجام آن یا بلافاصله پس از آنژیوپلاستی، به پیوند بای پس عروق کرونر اورژانسی نیاز باشد. احتمال بروز عوارض بسیار کم است و شرایط فرد، ممکن است احتمال آن را بیشتر یا کمتر کند. سایر خطرات و عوارض آنژیوپلاستی عبارتند از: 

  • حمله قلبی؛
  • ریتم غیر طبیعی قلب؛
  • سکته؛
  • آسیب عروق خونی یا کلیه؛
  • لخته‌شدن خون؛
  • درد قفسه سینه؛
  • خونریزی. 

البته نکته‌ای که باید به آن توجه کنید، این است که خطر بروز عوارض بالن قلب برای افراد مسن، افراد دارای چندین شریان مسدود، بیماران کلیوی یا افراد مبتلا به نارسایی قلبی، بیشتر است. 

مراقبت های بعد از بالن زدن قلب 

برای دریافت مراقبت‌های پزشکی پس از آنژیوپلاستی و بهبودی، باید چند ساعت یا گاهی یک شب را در بیمارستان بمانید. پزشک با توجه به شرایط جسمی به شما می‌گوید که به چه داروهایی نیاز دارید و تا چه حد می‌توانید پس از آنژیوپلاستی فعالیت داشته باشید. 

در برخی از موارد، پس از آنژیوپلاستی، بیمار نیاز به مصرف داروهای ضدانعقادی دارند. اگر پزشک شما چنین داروهایی را تجویز کرده است، باید آن‌ها را طبق دستور مصرف کنید و هیچ دوزی را از دست ندهید. حدود یک هفته پس از بالن قلب، معمولا می‌توانید رانندگی کنید و به سر کار خود بازگردید. ممکن است این زمان برای سایر انواع آنژیوپلاستی کوتاه‌تر باشد. 

 

بالن زدن قلب

 

سبک زندگی سالم؛ شرط اصلی موفقیت بالن قلب

آنژیوپلاستی می‌تواند جریان طبیعی خون را در شریان‌های مسدودشده با پلاک بهبود بخشد. اما حتی پس از آنژیوپلاستی و قرار‌دادن موفقیت‌آمیز استنت، مهم است که یک سبک زندگی سالم داشته باشید. این سبک زندگی، باید شامل یک رژیم غذایی سالم، ورزش و عدم استفاده از دخانیات باشد. 

جمع بندی

در این مطلب سعی شد تا به هر آنچه در مورد بالن قلب نیاز بود، اشاره شود. اگر هرگونه علائمی از گرفتگی عروق و بیماری‌های قلبی را تجربه می‌کنید، باید با یک متخصص جراحی قلب مشورت کنید تا تشخیص داده شود که این روش برای شما مناسب است یا خی

 منابع

medicalnewstoday، clevelandclinic، medlineplus؛ nhs

سوالات متداول

بالن قلب چقدر طول میکشد؟

این روش درمانی اغلب بین 30 دقیقه تا 2 ساعت طول می‌کشد.

آیا بالن زدن قلب خطرناک است؟

عوارض جانبی نادری دارد؛ اما خطرات آن، معمولا برای افراد مسن، افراد دارای چندین شریان مسدود، بیماران مبتلا به اختلالات کلیوی و افراد مبتلا به نارسایی قلبی بیشتر است.
اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر