روشهای جلوگیری از بارداری انواع مختلفی دارند. برخی از انواع آن علاوه بر جلوگیری از بارداری، در برابر عفونتهای مقاربتی محافظت میکنند.
کاندوم
کاندوم تنها روش جلوگیری از بارداری است که از طرفین در برابر بسیاری از بیماریهای مقاربتی محافظت میکند. همچنین کاندوم از بارداری جلوگیری میکند. این روش پیشگیری از بارداری در زمان نیاز قابل استفاده است، بدون هورمون است و به راحتی میتوان آن را با خود حمل کرد. انواع کاندوم برای هر دو جنس موجود است.
کاندومهای مردانه بر روی آلت تناسلی مردانه قرار میگیرند و به عنوان یک مانع فیزیکی عمل میکنند و از عبور مایعات جنسی بین افراد در حین رابطه جنسی جلوگیری میکنند.
کاندوم زنانه درست قبل از رابطه جنسی در واژن قرار می گیرد. بر اساس گزارشات، کاندوم زنانه به اندازه کاندوم لاتکس مردانه موثر نیست و ممکن است کمی تمرین لازم باشد تا به آن عادت کنید.
مزایا:
- کاندوم بهترین محافظت در برابر بیماریهای مقاربتی است.
- در صورت نیاز بلافاصله قابل استفاده است.
- هورمونها در این روش نقشی ندارند.
معایب:
- اگر به درستی استفاده نشود، میتواند در حین رابطه جنسی پاره و یا جدا گردد.
- برخی از افراد به کاندوم لاتکس حساسیت دارند.
- ممکن است باعث کاهش لذت جنسی شود.
متخصصان زنان و زایمان و نازایی در دکترنکست
قرص ضد بارداری خوراکی (OCP)
قرصهایی هستند که یک بار در روز مصرف میشوند. قرصهای جلوگیری از بارداری خوراکی رایجترین روش پیشگیری از بارداری گزارش شده توسط زنان استرالیایی میباشد. چند نوع مختلف از قرص برای انتخاب وجود دارد. قرص ترکیبی حاوی استروژن و پروژسترون و قرص مینی که تنها حاوی پروژسترون است.
مزایا:
- در صورت استفاده صحیح بسیار موثر است.
- رابطه جنسی را قطع نمیکند.
- برخی از قرصها حتی ممکن است دورههای سنگین و دردناک قاعدگی را کاهش دهند.
- ممکن است تأثیر مثبتی بر آکنه داشته باشند.
معایب:
- فراموش کردن مصرف قرص به معنی کاهش اثر خواهد بود.
- فقط خانمها میتوانند از آن استفاده کنند.
- برای زنانی که نمیتوانند جهت پیشگیری از بارداری، قرصهای حاوی استروژن مصرف کنند، مناسب نیست.
- در برابر بیماریهای مقاربتی محافظت نمیکند.
این قرص فقط با دریافت نسخه از یک متخصص قابل دریافت است. برای مراجعه به پزشک میتوانید از خدمات نوبت دهی آنلاین دکترنکست استفاده کنید.
دستگاه داخل رحمی (IUD)
این دستگاه کوچک T شکل از مواد حاوی هورمون پروژسترون یا پلاستیک و مس ساخته شده است و توسط یک ارائه دهنده خدمات مراقبتهای بهداشتی آموزش دیده در داخل رحم زن قرار داده میشود. این یک روش طولانیاثر و برگشتپذیر برای جلوگیری از بارداری است که بسته به نوع آن میتواند بین 3 تا 10 سال باقی بماند.
برخی از IUDها حاوی هورمونهایی هستند که به تدریج برای جلوگیری از بارداری ترشح میشوند. IUD همچنین میتواند یک پیشگیری اضطراری موثر از بارداری باشد اگر توسط یک متخصص در عرض پنج روز (120 ساعت) پس از برقراری رابطه جنسی محافظت نشده داخل رحم قرار داده شود. IUDهای حاوی مس 99 درصد و آنهایی که حاوی هورمون هستند 99.8 درصد مؤثر هستند.
معایب:
- خونریزی و لکه بینی نامنظم در شش ماه اول استفاده رخ میدهد.
- برای قرار دادن و برداشتن به یک متخصص نیاز است.
- در برابر بیماریهای مقاربتی محافظت نمیکند.
ایمپلنت ضد بارداری
در این روش، یک میله کوچک و انعطاف پذیر زیر پوست بازوی زن قرار میگیرد و هورمون پروژسترون ترشح میکند. این هورمون آزادسازی تخمک را از تخمدان متوقف میکند، مخاط دهانه رحم را غلیظ میکند و ورود اسپرم به رحم را دشوار میسازد. ایمپلنت نیاز به یک برش کوچک با استفاده از بیحس کننده موضعی برای قرار دادن و برداشتن میله دارد و پس از سه سال باید تعویض شود.
مزایا:
- بسیار موثر
- رابطه جنسی را قطع نمیکند
- یک روش جلوگیری از بارداری بلند مدت و برگشت پذیر
معایب:
- نیاز به یک متخصص برای قرار دادن و برداشتن آن
- گاهی اوقات ممکن است در ابتدا خونریزی نامنظم وجود داشته باشد
- در برابر بیماریهای مقاربتی محافظت نمیکند
تزریق آمپول جهت جلوگیری از بارداری
این آمپول حاوی یک نسخه مصنوعی از هورمون پروژسترون است. این هورمون به باسن یا بازوی زن تزریق میشود و در طی 12 هفته آینده هورمون به آرامی در جریان خون شما ترشح میشود.
مزایا:
- بسیار موثر
- رابطه جنسی را قطع نمیکند
معایب:
- تزریق ممکن است باعث اختلال در قاعدگی یا خونریزی نامنظم شود.
- لازم است تعداد ماههایی که تزریق انجام شده پیگیری شود.
- در برابر بیماریهای مقاربتی محافظت نمیکند.
قرص پیشگیری از بارداری اورژانسی (قرص صبح روز بعد)
اگر از روش پیشگیری از بارداری استفاده نشده باشد، کاندوم در حین رابطه جنسی پاره شده باشد یا زن مورد تجاوز جنسی قرار گرفته باشد، میتوان از قرص پیشگیری از بارداری اورژانسی برای جلوگیری از بارداری بعد از رابطه جنسی استفاده کرد.
با اینکه گاهی اوقات به آن قرص «صبح روز بعد» میگویند، در واقع میتواند تا پنج روز پس از داشتن رابطه جنسی محافظت نشده مؤثر باشد. هر چه زودتر مصرف شود، موثرتر است. هنگامی که در سه روز اول پس از رابطه جنسی مصرف شود، از حدود 85 درصد از بارداریهای ناخواسته جلوگیری میکند.
این قرص حاوی دوزهای خاصی از هورمونهای زنانه است. هر خانمی میتواند از قرصهای اورژانسی پیشگیری از بارداری استفاده کند، حتی آنهایی که نمیتوانند سایر قرصهای ضد بارداری خوراکی را مصرف کنند. میتوان این قرص را بدون نسخه از داروخانه خریداری کرد.
عوارض جانبی رایج قرض ضدبارداری اورژانسی شامل حالت تهوع و استفراغ است. همچنین قاعدگی بعدی ممکن است زودرس یا با تاخیر باشد. قرص پیشگیری از بارداری اورژانسی، در برابر بیماریهای مقاربتی محافظت نمیکند.
سایر روشها
علاوه بر موارد گفته شده، حلقه و دیافراگم از روشهای جلوگیری از بارداری غیر رایج و برگشتپذیر میباشند. استریلیزاسیون نیز یکی از انواع روشهای جلوگیری از بارداری موثر اما غیر قابل برگشت است.