سرطان سینه از جمله مهمترین انواع سرطان و دومین سرطان شایع در میان زنان است. پیرامون درمان سرطان پستان، مهم است که فرد به دقت در مورد هر یک از انتخابهای درمانی خود به خوبی آگاه باشد و مزایای هر گزینه درمانی را در برابر خطرات و عوارض جانبی احتمالی بسنجد. شانس درمان سرطان سينه به میزان پیشرفت بیماری و شرایط بیمار بستگی دارد. برای آشنایی با ۱۵ علامت سرطان سینه میتوانید از مجله سلامت دکترنکست استفاده کنید.
انواع درمان سرطان پستان
بسته به انواع سرطان پستان، برخی از درمانها، مانند جراحی و پرتودرمانی، موضعی هستند، به این معنی که تومور را بدون درگیر کردن سایر نواحی بدن درمان میکنند. اکثر زنان مبتلا به سرطان سینه نوعی جراحی برای برداشتن تومور انجام میدهند. بسته به نوع سرطان پستان و میزان پیشرفت آن ، ممکن است قبل یا بعد از جراحی، و یا به طور همزمان درمانهای دیگری نیز لازم باشد. مدت زمان درمان سرطان سینه به نوع سرطان و میزان گسترش آن بستگی دارد.
جراحی برای درمان سرطان پستان
اکثر زنان مبتلا به سرطان سینه نوعی جراحی را به عنوان بخشی از درمان خود انجام میدهند. جراحی سینه انواع مختلفی دارد و بسته به شرایط ممکن است به دلایل مختلفی انجام شود. به عنوان مثال، جراحی ممکن است در راستای موارد زیر انجام شود:
- توده سرطانی تا حد امکان به طور کامل خارج شود
- بررسی شود که آیا سرطان به غدد لنفاوی زیر بغل گسترش یافته است یا خیر
- بازیابی شکل پستان پس از برداشتن سرطان (بازسازی سینه)
- از بین بردن علائم سرطان پیشرفته
پزشک متخصص بر اساس ویژگیهای سرطان پستان و سابقه پزشکی فرد، نوع خاصی از جراحی را توصیه میکند. همچنین ممکن است از فرد خواسته شود که بر اساس اولویتهای خود نوع جراحی را انتخاب کند. جراحی معمولا روش رایج درمان سرطان سینه گرید 1 است. درمان سرطان سينه گريد ٢ معمولاً شامل چندین نوع درمان بوده تا بتوان تا حد امکان سرطان را از بین برد و خطر عود آن را کاهش داد. طول عمر سرطان سينه گريد ۲ به شرایط بیمار و پاسخ به درمان بستگی دارد. اگر در مورد سرطان سینه نیاز به اطلاعات بیشتری دارید میتوانید به مقاله سرطان پستان و هرآنچه باید بدانید مراجعه کنید.
انواع جراحی سرطان پستان
دو نوع جراحی اصلی برای برداشتن سرطان پستان وجود دارد:
جراحی به صورت برداشتن بخشی از پستان (حفظ پستان) عملی است که برای برداشتن غده سرطانی و همچنین برخی از بافتهای طبیعی اطراف آن انجام میشود. بنابراین فقط قسمتی از پستان که درگیر است برداشته میشود. میزان سینهای که برداشته میشود به مکان و اندازه تومور و همچنین عوامل دیگر بستگی دارد. این جراحی را لامپکتومی، کوادرانکتومی، ماستکتومی جزئی یا ماستکتومی سگمنتال نیز مینامند. ماستکتومی جراحی است که در آن کل سینه از جمله تمام بافت سینه و گاهی دیگر بافتهای مجاور برداشته میشود. چندین نوع مختلف ماستکتومی وجود دارد.
انتخاب بین جراحی حفظ پستان و ماستکتومی
بسیاری از زنان مبتلا به سرطان در مراحل اولیه میتوانند بین انجام جراحی حفظ پستان و ماستکتومی یکی را انتخاب کنند. جراحی حفظ سینه از این جهت که بخشی از سینه باقی میماند مزیت دارد. اما اغلب، به دنبال این جراحی، پرتودرمانی لازم است. زنانی که برای سرطانهای اولیه ماستکتومی میکنند، کمتر به پرتودرمانی نیاز دارند. برای برخی از زنان، ماستکتومی به دلیل نوع سرطان سینه، اندازه بزرگ تومور، درمان قبلی با پرتودرمانی یا برخی عوامل دیگر، ممکن است گزینه بهتر یا تنها گزینه باشد.
جراحی برای برداشتن غدد لنفاوی مجاور
برای فهمیدن اینکه آیا سرطان پستان به غدد لنفاوی زیر بغل سرایت کرده است، یک یا چند نمونه از این غدد لنفاوی برداشته شده و در آزمایشگاه بررسی میشوند. این کار برای تعیین مرحله پیشرفت سرطان مهم است. غدد لنفاوی ممکن است به عنوان بخشی از جراحی برای برداشتن سرطان پستان یا به عنوان یک عمل جداگانه برداشته شوند.
درمان سرطان پستان با جراحی به کمک سیم و تصویربرداری
گاهی اوقات، اگر توده قابل تشخیص نباشد، به سختی پیدا شود و یا دسترسی به آن دشوار باشد، جراح ممکن است از ماموگرافی یا سونوگرافی برای هدایت سیم به نقطه مناسب استفاده کند. اگر استفاده از ماموگرافی یا سونوگرافی موفقیت آمیز نباشد، به ندرت ممکن است از MRI استفاده شود. در این روش پس از تزریق دارو به سینه برای بیحس کردن ناحیه، از ماموگرافی یا سونوگرافی برای هدایت یک سوزن توخالی نازک به ناحیه غیر طبیعی استفاده میشود. هنگامی که نوک سوزن در نقطه مناسب قرار گرفت، یک سیم نازک از وسط سوزن وارد میشود. یک قلاب کوچک در انتهای سیم آن را در جای خود نگه میدارد. سپس سوزن خارج میشود. در اتاق عمل، جراح از سیم به عنوان راهنما برای یافتن قسمتی از سینه که باید برداشته شود استفاده میکند.
بازسازی سینه بعد از جراحی درمان سرطان پستان
بسیاری از زنانی که برای سرطان سینه جراحی میکنند، ممکن است گزینه بازسازی سینه را داشته باشند. زنی که ماستکتومی میکند ممکن است بخواهد که بافت پستان خود را بازسازی کند تا ظاهر سینه پس از جراحی بازیابی شود. در برخی از جراحیهای حفظ پستان، ممکن است برای اصلاح هر گونه نشانه باقیمانده از جراحی، پیوند چربی به سینه در نظر گرفته شود. انواع مختلفی از جراحی ترمیمی وجود دارد، اما گزینههای هر فردی به وضعیت پزشکی و ترجیحات شخصی او بستگی دارد.
درمان سرطان پستان با رادیوتراپی
در روش رادیوتراپی (پرتودرمانی) از دوزهای کنترل شده اشعه برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. این روش معمولاً پس از جراحی و شیمیدرمانی برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقیمانده تجویز میشود. درمان با رادیوتراپی حدود یک ماه پس از جراحی یا شیمیدرمانی آغاز میشود تا به بدن فرصتی برای بهبودی داده شود. فرد احتمالاً ۳ تا ۵ روز در هفته، به مدت ۳ تا ۵ هفته، جلسات رادیوتراپی خواهد داشت.
انواع رادیوتراپی برای درمان سرطان پستان
نوع رادیوتراپی به نوع سرطان سینه و محل جراحی بستگی دارد. برخی از زنان ممکن است اصلاً نیازی به پرتودرمانی نداشته باشند. انواع پرتودرمانی عبارتند از:
- رادیوتراپی سینه پس از جراحی حفظ پستان که پرتودرمانی به کل بافت باقیمانده سینه اعمال میشود.
- رادیوتراپی دیواره قفسه سینه پس از ماستکتومی که رادیوتراپی روی دیواره قفسهسینه اعمال میشود.
- ممکن است به برخی از زنان در ناحیهای که سرطان برداشته شده است، پرتودرمانی با دوز بالا پیشنهاد شود. با این حال، این امر ممکن است ظاهر سینه را تحت تاثیر قرار دهد، به خصوص اگر سینهها بزرگ باشند. همچنین گاهی اوقات عوارض جانبی دیگری از جمله سخت شدن بافت سینه (فیبروز) ممکن است رخ دهد.
- رادیوتراپی غدد لنفاوی که در آن رادیوتراپی روی زیر بغل و ناحیه اطراف آن برای از بین بردن تودههای سرطانی انجام میشود.
عوارض جانبی رادیوتراپی در درمان سرطان پستان
عوارض جانبی رادیوتراپی عبارتند از:
- تحریک و تیره شدن پوست سینه، که ممکن است منجر به درد، قرمزی و تحریک پوست شود.
- خستگی مفرط
- تجمع بیش از حد مایع در بازو در اثر انسداد غدد لنفاوی زیر بازو (ادم لنفاوی)
درمان سرطان پستان با شیمیدرمانی
شیمیدرمانی شامل استفاده از داروهای ضد سرطان (سیتوتوکسیک) برای از بین بردن سلولهای سرطانی است. این روش معمولاً بعد از جراحی برای از بین بردن سلولهای سرطانی که برداشته نشدهاند استفاده میشود. به این روش شیمیدرمانی کمکی میگویند. در برخی موارد، ممکن است قبل از جراحی، شیمیدرمانی داشته باشید، که اغلب برای کوچک کردن یک تومور بزرگ استفاده میشود. به این روش، شیمیدرمانی نئوادجوانت میگویند.
چندین داروی مختلف در شیمیدرمانی استفاده میشود و معمولاً ۲ تا ۳ دارو به طور همزمان تجویز میشود. انتخاب دارو و ترکیب آن به نوع سرطان سینه و میزان گسترش آن بستگی دارد. شیمیدرمانی معمولاً به عنوان یک درمان سرپایی انجام میشود. داروها معمولاً به صورت وریدی به داخل رگ تزریق میشوند. در برخی موارد، ممکن است قرصهایی برای مصرف در خانه تجویز شود. ممکن است هر ۲ تا ۴ هفته یک بار جلسات شیمیدرمانی داشته باشید و سپس استراحت کنید. عوارض جانبی اصلی شیمیدرمانی ناشی از تأثیر آن بر سلولهای سالم و طبیعی مانند سلولهای ایمنی است. عوارض جانبی شیمیدرمانی عبارتند از:
- عفونتها
- از دست دادن اشتها
- احساس بیماری
- خستگی
- ریزش مو
- درد دهان
بسیاری از عوارض جانبی را میتوان با داروهایی که پزشک تجویز میکند، کنترل کرد. اگر فرد یائسگی را تجربه نکرده باشد، ممکن است در حین انجام شیمیدرمانی، قاعدگی او متوقف شود. پس از اتمام دوره شیمیدرمانی، تخمدانها باید دوباره شروع به تولید استروژن کنند. اما همیشه این اتفاق نمیافتد و ممکن است فرد دچار یائسگی زودرس شود. این احتمال در زنان بالای ۴۰ سال بیشتر است، چرا که آنها به سن یائسگی نزدیکتر هستند.
مداخله هورمونی برای درمان سرطان پستان
ایجاد برخی از سرطانهای سینه با تحریک هورمونهای استروژن یا پروژسترون که به طور طبیعی در بدن یافت میشوند، رخ میدهد. این سرطانها به عنوان سرطانهای گیرنده هورمونی مثبت شناخته میشوند. هورمون درمانی سطح هورمونهای استروژن یا پروژسترون را در بدن کاهش داده یا اثرات آن را متوقف میکند. نوع هورموندرمانی به مرحله و درجه سرطان، حساسیت به هورمون، سن و تجربه یائسگی بستگی دارد. احتمالاً بعد از جراحی و شیمیدرمانی از این روش استفاده میشود. اما گاهی اوقات قبل از جراحی برای کوچک کردن تومور و راحتتر برداشتن آن تجویز میگردد. اگر سرطان پستان به هورمونها حساس نباشد، هورموندرمانی تاثیری نخواهد داشت.
درمان سرطان پستان با درمانهای هدفمند
درمانهای هدفمند داروهایی هستند که نحوه عملکرد سلولها را تغییر میدهند و به جلوگیری از رشد و گسترش سرطان کمک میکنند. همه انواع سرطان سینه را نمیتوان با درمانهای هدفمند درمان کرد. این داروها در کنار درمانهای هورمونی برای انواع خاصی از سرطان سینه استفاده میشوند. عوارض جانبی درمانهای هدفمند عبارتند از:
- لرز
- کسالت
- اسهال
- سردرد
- سرفه
- بثورات پوستی
جمعبندی
سرطان پستان یکی از شایعترین سرطانها و دومین سرطان شایع در میان زنان میباشد. درمان این بیماری بسته به میزان پیشرفت بیماری و شرایط بیمار متفاوت است. درمان سرطان پستان میتواند به صورت درمان موضعی، سیستمیک و یا هر دو انجام شود. جراحی سرطان پستان نوعی درمان موضعی است که بسته به شرایط هر فرد متفاوت است. جراحی ممکن است به صورت جراحی حفظ بافت سینه و یا جراحی ماستکتومی (خارج کردن کامل بافت پستان) انجام شود. به دنبال تغییر و کاهش بافت سینه، زنان بسته به شرایط ممکن است برای انجام جراحی بازسازی سینه اقدام کنند.
رادیوتراپی روش موضعی دیگری در درمان سرطان پستان است. طی این روش اشعه ایکس به صورت کنترلشده، برای از بین بردن سلولهای سرطانی تابیده میشود. گزینه دیگر شیمیدرمانی است که طی آن فرد با مصرف داروهای خوراکی یا تزریقی طی جلسات دورهای تحت درمان قرار میگیرد. درمان هورمونی روش دیگری در درمان سرطان پستان است. با توجه به اینکه درمان هورمونی بر گیرندههای هورمونی سلولهای سرطانی تمرکز دارد، در سرطانهای پستانی که گیرنده هورمونی ندارند، این روش درمانی بیتاثیر است. در صورت شک به علائم این بیماری دریافت نوبت ویزیت پزشک زنان آنلاین را به شما توصیه میکنیم.
منابع: