تزریق اپیدورال؛ کاربردهای آن برای کاهش درد

اپیدورال

به‌طور معمول، گزینه‌های مختلفی برای زایمان وجود دارند. بی حسی اپیدورال، محبوب‌ترین روش تسکین درد زایمان با دارو است؛ زیرا با حفظ هوشیاری در طول فرایند زایمان، به شما کمک می‌کند تا از محبت و حمایت همسر و نزدیکان خود بهره ببرید. همان‌طور که خودتان را برای روز زایمان آماده می‌کنید، سعی کنید تا حد امکان، درباره انواع روش های زایمان و تسکین درد بیاموزید. جالب است بدانید که زایمان طبیعی اپیدورال، روش مورد استفاده بیش از 50 درصد زنانی است که در بیمارستان‌ها زایمان می‌کنند. مطالعه این مطلب، به درک تزریق اپیدورال، عوارض احتمالی آن و تصمیم‌گیری بهتر درباره زایمان اپیدورال کمک می‌کند. 

اپیدورال چیست؟

اپیدورال روشی برای تزریق بی‌حسی موضعی در قسمت تحتانی بدن است که مانع انتقال‌ احساس درد از ستون فقرات به مغز می‌شود. در این روش، پزشک مقدار کمی داروی بی‌حسی به فضای اطراف اعصاب نخاعی (فضای اپیدورال) در ستون فقرات تزریق می‌کند. هدف از تزریق اپیدورال، تسکین درد یا ایجاد بی‌حسی ضمن حفظ هوشیاری بیمار است. آمپول اپیدورال برای زنانی که مشکل انعقاد خون و حساسیت به داروی بی‌هوشی دارند، قابل استفاده نیست.  

 

آمپول اپیدورال

 

عوارض اپیدورال

از این روش، برای ایجاد انواع بی‌حسی موضعی مانند زایمان طبیعی با اپیدورال و تسکین درد دیسک کمر استفاده می‌شود. با توجه به کاربرد بی حسی اپیدورال، عوارض جانبی آن متفاوت است. عوارض بعضی داروهای بی‌هوشی، خارش پوست است که با تغییر دارو، می‌توان این مشکل را برطرف کرد. برای اطلاع از جزئیات نوع داروی بی‌حسی در تزریق اپیدورال کمر و عوارض تزریق اپیدورال در کمر، می‌توانید با متخصص بی‌هوشی مشورت کنید. عوارض رایج این تزریق عبارتند از:

  • افت فشار خون: از هر 100 زن، حدود 14 نفر از آن‌ها در اپیدورال دچار افت فشار می‌شوند که این امر، می‌تواند منجر به سرگیجه یا حالت تهوع شود.
  • تب: از هر 100 زن، حدود 23 نفر از آن‌ها در این تزریق دچار تب می‌شوند؛ اما در روش‌های دیگر تسکین درد، فقط حدود 7 نفر از هر 100 زن تب می‌کنند.
  • اختلال ادراری: تزریق اپیدورال می‌تواند در دفع ادرار مشکل ایجاد کند. در چنین شرایطی، برای کمک به دفع ادرار، از کاتتر یا سوند ادراری استفاده می‌کنند. از هر 100 زن، حدود 15 نفر از آن‌ها در تزریق اپیدورال دچار مشکل دفع ادرار می‌شوند. 
  • مشکلات تنفسی: گاهی داروها باعث کندی تنفس یا خواب‌آلودگی می‌شوند که این مسئله قابل درمان است.
  • عفونت: اگر ناحیه اطراف تزریق عفونت ‌کند، پزشک برای درمان آن، معمولا آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند.
  • هماتوم (تجمع خون در خارج از رگ) اپیدورال نخاعی: هماتوم اپیدورال یکی از عوارض بسیار نادری است که به‌طور معمول با جراحی و تخلیه هماتوم برطرف می‌شود.

زایمان اپیدورال چیست؟

قبل از شروع فرایند زایمان، به شما مایعات وریدی تزریق می‌کنند. به‌طور معمول در طول زایمان، حدود 1 تا 2 لیتر مایعات وریدی دریافت می‌کنید. اپیدورال شما را یک متخصص بی‌هوشی یا متخصص زنان و زایمان تزریق می‌کند. در حالی که به پهلوی چپ دراز کشیده یا نشسته‌اید، باید در کمر خود، قوس ایجاد کنید و بی‌حرکت بمانید. قرارگیری در این موقعیت، برای انجام این تزریق، اهمیت بالایی دارد. 

بدین ترتیب، ناحیه کمرتان را ضدعفونی و بی‌حسی موضعی به آن قسمت تزریق می‌کنند. مانند تزریق بی‌حسی در دندان‌پزشکی، بعد از این تزریق نیز احساس درد نخواهید داشت. سپس یک سوزن باریک از قسمت تحتانی کمر به ناحیه اطراف نخاع شما وارد می‌کنند که برخوردی با خود نخاع ندارد و بدون درد است. پس از آن، یک لوله یا کاتتر کوچک به فضای اطراف نخاع وارد و سوزن را خارج می‌کنند. 

کاتتر برای تزریق دوره‌ای یا مداوم داروی بی‌حسی در آن محل قرار می‌گیرد. گاهی کاتتر را به یک پمپ کوچک متصل می‌کنند که به‌طور مداوم، مقدار کمی دارو وارد شود یا کنترل این پمپ را در اختیار خودتان می‌گذارند. حدود 10 تا 20 دقیقه بعد از اولین دوز دارو، متوجه اثر بی‌حسی خواهید شد؛ اگرچه اعصاب رحم در عرض چند دقیقه بی‌حس می‌شوند. با دریافت دوز کم، می‌توانید پاهای خود را تکان دهید و راه بروید.

 

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصصان زنان و زایمان و نازایی در دکترنکست

 

عوارض زایمان اپیدورال چیست؟

استفاده از آمپول اپیدورال برای زایمان و انواع بی‌حسی موضعی مانند درمان آرتروز گردن، می‌تواند باعث سوزش در آن ناحیه یا بی‌حسی پاها شود. اگر تزریق، عمقی باشد، ممکن است با نشت مایع نخاعی دچار سردردی شوید که تا چند روز ادامه داشته باشد. این مشکل معمولا برای 1 نفر از هر 100 زنی که زایمان طبیعی اپیدورال دارند، اتفاق می‌افتد. به‌طور کلی، بروز سردرد در زنانی که زایمان اپیدورال داشته‌اند، نسبت به زنانی که از سایر اشکال تسکین درد استفاده کرده‌اند، بیشتر نبوده است.

بعضی زنان بر این باورند که تزریق اپیدورال کمر، باعث کمردرد طولانی‌مدت و مزمن می‌شود. احساس درد و سوزش در ناحیه تزریق، کاملا طبیعی است و به‌طور معمول در عرض چند روز از بین می‌رود. بسیاری از زنان پس از زایمان، اپیدورال یا غیر از آن، دچار کمردرد می‌شوند. در واقع، بازگشت استخوان‌ها و رباط‌های لگن به حالت قبل از بارداری، می‌تواند باعث این درد شود؛ پس این مورد، لزوما از عوارض تزریق اپیدورال در کمر نیست.

تفاوت بی حسی اپیدورال و اسپاینال چیست؟

عملکرد بی‌حسی نخاعی یا اسپاینال، مشابه بی حسی اپیدورال است؛ اما در این روش، دارو در ناحیه نزدیک‌تری به نخاع تزریق و تمام پایین‌تنه بی‌حس می‌شود. بی‌حسی اسپاینال تاثیر سریع‌تری نسبت به اپیدورال دارد؛ بنابراین با وجود اطلاع از مزایای زایمان طبیعی، هنگام نیاز به سزارین فوری، معمولا از بی‌حسی اسپاینال استفاده می‌شود. به‌طور کلی، احتمال بروز عوارض در حالت اپیدورال کمتر از اسپاینال است.

مراقبتهای بعد از تزریق اپیدورال

پس از توقف تزریق اپیدورال، چند ساعت طول می‌کشد تا اثر دارو برطرف شود. تا زمانی که بی‌حسی پاهای شما از بین برود، بهتر است که دراز بکشید یا به‌صورت نشسته استراحت کنید. در این چند ساعت، ممکن است احساس سوزش خفیفی در پوست خود داشته باشید. اگر درد داشتید، حتما به پزشک یا پرستار اطلاع دهید تا داروی مناسب شما را فراهم کنند. پس از این عمل تا 24 ساعت از نوشیدن الکل و انجام کارهایی که به هوشیاری بالایی نیاز دارند، مانند رانندگی و کار با ماشین‌آلات دوری کنید.

 

تزریق اپیدورال

 

جمع بندی

اپیدورال یک روش پرطرفدار، موثر و امن برای تسکین درد و ایجاد بی‌حسی در پایین‌تنه است. این روش، بهبود چشمگیری نسبت به گذشته داشته و با کنترل دوز دارو به انجام زایمان طبیعی کمک شایانی می‌کند. زایمان اپیدورال احتمال سزارین را افزایش نمی‌دهد و سطح هورمون استرس شما را پایین می‌آورد. اگر درباره زایمان طبیعی اپیدورال سوال یا نگرانی دارید، حتما با متخصص زنان آنلاین مشورت کنید. 

 

منابع:

ncbi، nhs، webmd

اشتراک گزاری مطالب
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان، که بیشتر به نام سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی در میان زنان

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر