تاثیر کووید-19 بر مدیریت بیماری‌های مزمن

بدهی نظام سلامت تاثیر تغییرات گسترده در رفتارهای بهداشتی در طول همه‌گیری است که اثرات منفی بلندمدت بر سلامت خواهد داشت. در همه دنیا تعویق یا لغو غربالگری‌های پیشگیرانه، تعویق در درمان بیماری‌های موجود و عدم مدیریت بیماری‌های مزمن روی داده است. این تغییر در رفتارهای بهداشتی تاثیر منفی بر سلامت دارد که اثرات آن چندین سال آینده خود را نشان می‌دهد. در این مقاله دکترنکست در مورد تاثیر کووید-19 بر مدیریت بیماری‌های مزمن و چالش‌های پیش رو صحبت می‌کنیم.

در سال‌های اخیر پیشرفت‌هایی در زمینه پیشگیری و کنترل شرایط مزمن مثل پیشگیری از سرطان و ترک سیگار ایجاد شده است. تغییرات در رفتارهای بهداشتی ناشی از همه‌گیری می‌تواند منجر به از بین رفتن این پیشرفت‌ها شود. غربالگری‌هایی مثل ماموگرافی و کولونوسکوپی نقش زیادی در تشخیص زودهنگام سرطان و در نتیجه کاهش مرگ‌ومیر ناشی از سرطان دارند. متاسفانه در دوران همه‌گیری شاهد بیماران در مراحل پیشرفته بیماری هستیم که اگر زودتر شناسایی شده بودند، درمان ممکن بود.

اگر همه‌گیری کووید-19 یک زلزله باشد، تغییرات در رفتار بهداشتی خبر از یک سونامی قریب‌الوقوع به دنبال افزایش بیماری‌های مزمن و مرگ‌ومیر ناشی از آن می‌دهد.

چه چیزی منجر به بدهی نظام سلامت شد؟

همه‌گیری کووید-19 چالش‌های زیادی برای افرادی که به دنبال مراقبت‌های پزشکی هستند، ایجاد کرده است. سیاست دولت‌ها در قرنطینه کردن، اعمال محدودیت و تشویق به ماندن در خانه از یک طرف و درخواست بیمارستان‌ها به عدم مراجعه غیرضروری از طرف دیگر، چنین چالش‌هایی را ایجاد کرده است. حتی اگر هیچ محدودیتی از سوی دولت‌ها نبود، ترس از کووید-19 مانع مراجعه بیماران به مراکز درمانی می‌شد.

یک مطالعه نشان داد که در آمریکا 41% از بزرگسالان مراقبت‌های بهداشتی خود را تعویق انداخته و یا لغو کرده‌اند. اخیراً کاهش چشم‌گیری در غربالگری سرطان، نمونه‌برداری، جراحی و درمان در طول این همه‌گیری ایجاد شده است. اگرچه اکنون میزان مراقبت‌های بهداشتی افزایش پیدا کرده است اما هنوز هم در مقایسه با قبل از همه‌گیری کمتر است.

این چالش‎ها محدود به سرطان نمی‌شود. مطالعه دیگری نشان داده است که پایش کلسترول LDL و قند خون نیز بین 81 تا 90 درصد کاهش داشته است. این کاهش می‌تواند تاثیر منفی زیادی در مدیریت بیماران قلبی-عروقی و دیابتی داشته باشد. این مشکل در حوزه دندان‌پزشکی نیز اتفاق افتاده است که منجر به مشکلات سلامت دهان و دندان می‌شود.

در کنار همه این تغییراتی که در میزان مراقبت‌های بهداشتی افتاده است، تغییر در عادات ورزشی و غذایی را نیز در نظر بگیرید. از طرف دیگر مشکلات مالی ناشی از تعطیلی‌ها می‌تواند مراجعه به پزشک و دریافت خدمات سلامت را کاهش دهد.

نقش حیاتی دولت‌ها در کنترل بدهی نظام سلامت

دولت‌ها و مدیران بخش بهداشت در مرکز این بحران در حال ظهور قرار دارند. حکومت‌ها از مدت‌ها پیش نقش محوری در پیشگیری و تشخیص بیماری‌ها مزمن از طریق برنامه‌ها و سیاست‌ها ایفا کرده‌اند.

دولت و مدیران بخش بهداشت باید داده‌ها و آمار را برای تصمیم‌گیرندگان و عموم مردم اعلام کنند. این آمارها برای درک بار بیماری‌های مزمن موجود در شهرها حیاتی است.

در دوران همه‌گیری معمولاً در کشورها به دلیل رکود اقتصادی، بودجه بخش بهداشت کاهش قابل توجهی داشته است. از طرفی به دلیل وقفه‌های مرتبط با کووید-19، ظرفیت کلی برای اجرای برنامه‌های پیشگیرانه از بیماری‌های مزمن کاهش پیدا کرده است.

اقدام فوری مورد نیاز است!

به طور کلی، تقویت فعالیت‌های کنترل و پیشگیری بیماری‌های مزمن بدهی‌های نظام سلامت را رفع و از شیوع مداوم بیماری‌های مزمن جلوگیری خواهد کرد. فرصت‌های متعددی برای رویارویی با این بحران وجود دارد.

افزایش سرمایه‌گذاری کشورها بر روی روش‌های پیشگیری از بیماری‌های مزمن مبتنی بر شواهد

عدم فعالیت فیزیکی، تغذیه ناسالم، استفاده از تنباکو و مصرف بیش از حد الکل مسئول بسیاری از بیماری‌های مزمن است. در حقیقت، اگر به این عوامل به اندازه کافی توجه شود حداقل 80% از کل بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 و بیش از 40% از موارد سرطان، قابل پیشگیری خواهد بود.

سرمایه‌گذاری در مدرن‌سازی داده‌های سلامت عمومی

مدرن‌سازی داده‌های سلامت عمومی به عنوان یک راه مهم برای بهبود پایش بیماری‌های مزمن است. تنظیم پرونده سلامت الکترونیک، پیگیری وضعیت آزمایش‌ها، داروها و … نقش مهمی در مدیریت بیماری‌های مزمن دارد. پلتفرم دکتر نکست امکانات لازم جهت تشکیل پرونده سلامت الکترونیک فراهم می‌کند و ما امیدواریم با گسترش این روش نوین تاثیر زیادی بر مدیریت بیماری‌های مزمن و کاهش مرگ‌ومیر داشته باشیم.

اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

بیماری آسم

ناگفته‌هایی از بیماری آسم

آسم چیست؟ آسم یک بیماری مزمن است که کودکان و بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. راه‌های هوایی در ریه‌ها

یک مسیر، یک هدف و حالا یک نام

دو سامانه الکترونیک دکترنکست و بسینا با نام مشترک «دکترنکست» به فعالیت خود ادامه خواهند داد دکترنکست حدود ۲ سال

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر