پروستات و بیماریهای مرتبط به آن اگرچه همه آقایان را درگیر نمیکند؛ اما داشتن اطلاعات کافی درباره علائم پروستات و روشهای درمانش برای همه آقایان مخصوصا افراد میانسال ضروری است. در این مقاله از دکترنکست از بیماریهای پروستات و درمان آن میگوییم.
پروستات چیست؟
در پاسخ به این سوال که پروستات کجاست باید بگوییم این غده بین مثانه و آلت تناسلی قرار دارد و مجرای ادرار از وسط آن میگذرد و آن را از بدن خارج میکند. این غده که قسمتی از دستگاه تناسلی آقایان به شمار میرود و بهاندازه یک گردو است، مایع غلیظ و سفید رنگی تولید میکند که با اسپرم ترکیب میشود و منی را میسازد. پروستات با افزایش سن رشد میکند. رشد اصلی این غده در دو دوره اتفاق میافتد. اولین بار در اوایل بلوغ و دومین بار در حدود ۲۵ سالگی.
انواع بیماری های پروستات
- بزرگشدن پروستات
بزرگشدن این غده بیماری بسیار شایعی است که با افزایش سن اتفاق میافتد و بیش از یکسوم مردان را درگیر میکند. علت بزرگشدن این غده با افزایش سن مشخص نیست؛ اما ربطی به سرطان ندارد و لزوما باعث سرطان نمیشود. بزرگشدن پروستات میتواند به مجاری ادرار فشار بیاورد و بر نحوه ادرارکردن اثر گذارد. درصورت داشتن علاعم پروستات به پزشک مراجعه کنید.
- پروستاتیت
در بیماری پروستاتیت این غده متورم میشود. این تورم گاهی اوقات به دلیل عفونت باکتریایی شکل میگیرد. اگرچه در موارد بسیاری هیچ نشانی از عفونت دیده نمیشود و دلیل التهاب پروستات مشخص نیست.
- سرطان پروستات
یکی از شایعترین سرطانها بین آقایان سرطان پروستات است. علت بروز این بیماری مشخص نیست؛ اما با بالارفتن سن احتمال ابتلا به این سرطان بیشتر میشود. این بیماری بیشاز همه مردان بالای ۶۵ سال را درگیر میکند. این سرطان برخلاف بیشتر انواع سرطان بهکندی پیشرفت میکند؛ بنابراین همیشه نیاز به درمان فوری ندارد و فرد مبتلا در برخی موارد فقط تحت نظر است و نیازی به عمل جراحی نیست.
علائم بیماری پروستات شامل چیست؟
بعداز شناخت بیمایها نوبت آن رسیده است که بدانیم علائم پروستات چیست و چطور باید این بیماریها را تشخیص داد. علایم پروستات در هرکدام از بیماریهای گفتهشده متفاوت است. بیشتر آنها با درد و تغییر وضعیت ادرار همراه است. درصورت مشاهده هرکدام از مواردی که در ادامه میگوییم به پزشک مراجعه کنید.
- علائم بزرگشدن پروستات
- مشکل در شروع یا توقف ادرار
- جریان ضعیف ادرار
- زورزدن هنگام ادرار
- احساس خالینشدن مثانه بهطور کامل
- نیاز به ادرارکردن مکرر یا ناگهانی
- بیدارشدن مکرر در طول شب برای ادرار
- علائم بیماری پروستاتیت
- درد در قسمت پرینه ( قسمت بین مقعد و کیسه بیضه )
- درد در لگن، اندام تناسلی و کمر
- درد هنگام ادرارکردن
- نیاز مکرر به ادرارکردن
- مشکل در ادرارکردن مثل مشکل هنگام شروع
- درد هنگام انزال
- علائم سرطان پروستات
- نیاز به ادرارکردن مکرر در طول شب
- مشکل در شروع ادرارکردن ( تردید )
- زورزدن یا طولانیشدن زمان ادرار
- احساس خالینشدن مثانه بهطور کامل
- وجود خون در ادرار یا منی
لازم به ذکر است که موارد بالا از علائم خطرناک پروستات به شمار میروند. البته جلوگیری از سرطان پروستات امکانپذیر و بسیار سادهتر از درمان آن است.
درمان پروستات به روش های مختلف
- درمان بزرگشدن غده
تغییر سبک زندگی هم بهعنوان پیشگیری از پروستات کاربرد دارد و هم در مرحله اول درمان این بیماری قرار میگیرد. کمکردن مصرف نوشابههای گازدار، قهوه، چای و الکل و همچنین مصرف نکردن مایعات تا 2 ساعت پیشاز خواب تاثیر زیادی در کنترل رشد غده دارد. در کنار این موارد مصرف فیبر و تخلیه مضاعف مثانه در کنترل این بیماری تاثیرگذار است. اگر روشهای گفته شده جواب ندهد شخص به دارو درمانی نیاز پیدا میکند. اگر دارو درمانی جواب ندهد، شخص بهناچار مجبور به عمل پروستات میشود.
- درمان پروستاتیت
پروستاتیت که معمولا با درد زیاد همراه است به کمک مسکنها و آنتیبیوتیکها یا داروهایی مثل معجون درمان پروستات درمان میشود. یک راه دیگر برای درمان این بیماری ماساژ پروستات است که البته همهی پزشکها درباره مفید یا مضربودن آن اتفاق نظر ندارند.
- درمان سرطان پروستات
برای درمان این سرطان از روشهای زیر استفاده میشود
- پروستاتکتومی (جراحی پروستات و خارجکردن کامل آن)
- پرتودرمانی
- کاشت دانههای رادیواکتیو در پروستات
- کرایوتراپی (کشتن سلولهای سرطانی پروستات با انجماد آنها)
- هورمون درمانی
- شیمی درمانی
متخصصان اورولوژی در دکترنکست
جمع بندی
بیماریهای پروستات در آقایان بسیار رایج است. مهمترین عامل در کنترل این بیماریها تغییر سبک زندگی و رویآوردن به تغذیه سالم و برنامهای مناسب برای زندگی است. اگر به بیماری پروستات مبتلا هستید میتوانید به سایت دکترنکست مراجعه کنید و از متخصص اورولوژیست نوبت بگیرید. همچنین میتوانید برای دریافت نوبت و مشاوره آنلاین پزشکی به صفحه مربوطه دکترنکست مراجعه کنید.
منابع: