Search
Search

نکات مراقبتی فرد دچار اختلال اضطراب پس از سانحه

اختلال اضطراب پس از صانحه

Table of Contents

PTSD یا اختلال اضطراب پس از صانحه ممکن است دقیقاً آن چیزی نباشد که شما از نام آن تصور می‌کنید. این به این دلیل است که ماهیت حادثه و محرک‌ها برای هر فردی متفاوت است. یادگیری بیشتر در مورد اختلال اضطراب پس از سانحه می‌تواند به شما در مراقبت بهتر از فرد مبتلا به این اختلال کمک کند.

اختلال اضطرابی پس از سانحه به این علت که نوعی اختلال روانشناختی بوده و توانایی فرد را در به انجام رساندن فعالیت‌های روزمره خود تحت تاثیر قرار می‌دهد، نیاز به درمان دارد. تشخیص اختلال استرس پس از سانحه باید توسط پزشک متخصص صورت بگیرد. درمان اختلال استرس پس از سانحه نیز توسط روانپزشک و با مداخله دارویی و روان‌درمانی صورت می‌گیرد. قبل از اینکه تشخیص این اختلال قطعی شود، پزشک از فرد سوالاتی می‌پرسد. همچنین ممکن است تست اختلال استرس پس از سانحه را از فرد بگیرد.

در افراد دچار اختلال اضطراب بعد از سانحه آنچه فرد را به یاد یک واقعه ناگوار یا موقعیتی خطرناک می‌اندازد، دیگر صرفا یک یادآوری نیست. این یادآوری ممکن است در مکانی کاملاً امن و عاری از نشانه‌‌ای از آن حادثه، اضطراب ناتوان‌کننده‌ای ایجاد کند. درک ارتباطات و اضطراب شدید زمینه‌ای که وجود دارد دشوار است. با این حال به عنوان همراه یک فرد دچار این اختلال، مهم است که تمام تلاش خود را برای درک، ارائه حمایت روشنگرانه و حفظ سلامت و استقلال خود در این فرآیند انجام دهید.

سبب شناسی اختلال استرس پس از سانحه

علت ایجاد اختلال اضطرابی پس از سانحه به تجربه یک ترس شدید و جدی ناشی از آسیب فیزیکی یا مرگ، و یا تعرض و خشونت جنسی مرتبط است. کودکانی که در سن کودکی مکررا مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند به احتمال بیشتری در بزرگسالی دچار آسیب‌های پیچیده خواهند شد. اگر آسیبی که فرد تجربه می‌کند طی زمان ادامه یابد و یا نتواند از آسیب وارد شده بهبود یابد، ممکن است حالتی ایجاد شود که به آن PTSD مزمن می‌گویند. اصلی‌ترین عامل در تعریف اختلال اضطراب پس از سانحه، مواجهه و تجربه یک یا تعداد بیشتری حادثه وحشتناک است. آسیب تجربه شده لزوما مستقیم نیست و ممکن است به صورت غیر مستقیم نیز اتفاق بیفتد و تجربه شود. این اختلال یک پیامد مادام‌العمر از تجربه یک حادثه وحشتناک است که توانایی فرد را در بهبودی و مدیریت آن محدود می‌کند.

آنچه باید در مورد اختلال اضطراب پس از سانحه بدانیم

نوع پیچیده اختلال اضطراب پس از سانحه

PTSD و PTSD پیچیده هر دو اختلالات اضطرابی هستند که از تجارب آسیب‌های قبلی ناشی می‌شوند. C-PTSD یا نوع پیچیده اختلال اضطراب پس از سانحه معمولاً به دنبال سابقه تجربه یک آسیب مداوم‌تر و پایدارتر از آنچه که منجر به PTSD می‌شود، رخ می‌دهد. ما هم در ادامه بیشتر در مورد C-PTSD بحث خواهیم کرد. هر دو اختلال بسیار آزاردهنده هستند، اما C-PTSD با علائم شدیدتری که در زندگی روزمره تداخل ایجاد می‌کنند همراه است. از جمله این علائم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تداعی‌های شدید و مکرر منشأ حادثه
  • احساسات غیرقابل پیش‌بینی و ناراحت‌کننده
  •  وحشت و اضطراب در مورد چیزهایی که ممکن است تجربه قبلی فرد از آسیب را تحریک کنند
  • درد مزمن بدن، کابوس و مشکلات مزمن خواب

قطع ارتباط با واقعیت

به خاطر داشته باشید که نوع پیچیده اختلال اضطرابی پس از سانحه یک اختلال بسیار واقعی و طاقت‌فرسا است. این اختلال، مشکلی نیست که یک فرد بیمار بتواند در مورد آن فکر کند یا استدلال کند و به دنبال آن آرام شود. این افراد به صبوری اطرافیان نیاز دارند. در ادامه به نکات کاربردی پیرامون زندگی در کنار یک فرد دچار نوع پیچیده اختلال اضطراب پس از سانحه و نحوه مراقبت از او می‌پردازیم.

نکاتی برای مراقبت از فرد مبتلا به نوع پیچیده اختلال اضطراب پس از سانحه (C-PTSD)

  • از تداعی حادثه جلوگیری کنید

شدت ترس فرد بیمار را دست کم نگیرید. محرک‌ها می‌توانند شنیدن صدای داد زدن یک نفر یا اطلاع پیدا کردن از خبری مشابه تجربه ناخوشایند قبلی باشد. پریشانی این افراد در زمان حال می‌تواند تأثیرات فیزیکی، ذهنی و روحی طولانی مدت قوی بر آن‌ها داشته باشد.

هنگامی که فرد دچار اختلال اضطراب پس از سانحه در آغاز یا در میانه یک تداعی قرار دارد، می‌توانید به آرامی با یادآوری اینکه آن‌ها اکنون در امنیت کامل هستند و خطری وجود ندارد، به آن‌ها کمک کنید. معمولاً توصیه می‌شود‌ که به آن‌ها فضای فیزیکی زیادی بدهید و در این مدت این افراد را لمس نکنید. چرا که برقراری ارتباط فیزیکی می‌تواند محرک‌های حاضر در آن وضعیت را تشدید کند. به طور کلی، بهتر است از خود فرد بپرسید که چه چیزی در زمان تداعی مجدد خاطرات برای او مفیدتر است. اما سعی نکنید بحث را در زمانی که تداعی آسیب در حال وقوع است آغاز کنید.

  • صبوری پیشه کنید

صبر به این معناست که یک قدم به عقب بردارید. به فرد بیمار اجازه دهید نشان دهد که چه زمانی آماده است تا در مورد آسیب وارد شده به خود صحبت کند و روی آن کار کند. حتی با بهترین نیت، مجبور کردن او به مرور خاطرات وحشتناک می‌تواند باعث آسیب‌ مجدد شود. این امر می‌تواند او را از مسیر بهبودی بازگرداند.

مهم است که در این فرآیند دیدگاهی مثبت و جامع داشته باشید. اما به همان اندازه هم مهم است که سعی نکنید مثبت‌اندیشی را به فرد بیمار تحمیل کنید. فشار به فرد با این ایده که او می‌تواند به سادگی تفکر خود را در مورد خاطرات با مثبت بودن و نفس عمیق تنظیم کند، ممکن است نتایج عکس به دنبال داشته باشد.

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصصان اعصاب و روان در دکترنکست
  • شنونده خوبی باشید

کسب دانش در مورد علل، علائم و درمان نوع پیچیده اختلال اضطراب پس از سانحه برای موفقیت در بهبودی حیاتی است. اما به عنوان یک همراه و حامی، نباید در مورد آنچه فرد دچار اختلال اضطراب پس از سانحه تجربه می‌کند، فرضیاتی داشته باشید. فقط خود فرد می‌تواند به شما بگوید که چگونه آن آسیب منحصر به فرد را تجربه می‌کنید.

این مکالمه احتمالاً برای آن‌ها بسیار دشوار خواهد بود. از آنجایی که نمی‌خواهید آن‌ها را مجبور کنید تا در مورد آسیب‌های روحی‌شان صحبت کنند، می‌توانید به آن‌ها نشان دهید که اگر آن‌ها بخواهند صحبت کنند، شما به عنوان یک شنونده حاضر هستید. یک رویکرد شنیداری و پذیرا در درجه اول به شما کمک می‌کند تا آگاهی بیشتری از کل شرایط داشته باشید. این امر یکی از مهم‌ترین اشکال حمایتی است که باید به فرد بیمار ارائه دهید.

  • در مورد محرک‌ها بحث کنید و با بیمار همکاری کنید

مصمم و فعال بودن در مورد برنامه درمانی می‌تواند به شما کمک کند تا از آسیب مجدد جلوگیری کنید و یک محیط امن را ایجاد کنید. در چنین فضایی فرد مبتلا به نوع پیچیده اختلال اضطراب پس از سانحه احساس می‌کند شخصاً مورد حمایت قرار دارد. زمانی که فرد احساس آمادگی می‌کند از او بخواهید محرک‌هایی را که اخیراً با آن‌ها مواجه شده است را بازگو کند. از او درخواست کنید آنچه برای احساس امنیت و آرامش او مفید بوده یا نبوده است را با شما در میان بگذارد. ممکن است صحبت در مورد محرک‌ها مشکل باشد، زیرا این تداعی‌ها می‌توانند دردناک باشند. همچنین ممکن است مسائل خاصی وجود داشته باشد که این افراد اصلاً مایل به بحث در مورد آن‌ها نباشند.

  • درباره گزینه‌های درمانی اطلاعات کسب کنید

علائم استرس را بشناسید و با ابزارهای مناسب و کسب آگاهی، می‌توانید منبع مهمی از حمایت را در هنگام مراقبت از فردی با PTSD پیچیده فراهم کنید. با این وجود، PTSD اختلالی است که نیاز به راهنمایی و درمان حرفه‌ای دارد. در این راستا باید از متخصصین و کارشناسان در زمینه سلامت روان کمک بگیرید. اختلال اضطراب پس از سانحه نیاز به مراقبت و جلسات درمانی درازمدت دارد. جلب اعتماد بیمار نسبت به فرآیند درمانی و نیز همکاری او در این راستا از عوامل مهمی هستند که می‌تواند میزان موفقیت درمان را تحت تاثیر قرار دهند.

  • به یاد داشته باشید که خودتان نیز به مراقبت نیاز دارید

هنگامی که از فردی مبتلا به اختلال اضطراب پس از سانحه مراقبت می‌کنید، باید حمایت و مراقبت مطلوب را نسبت به خود داشته باشید. در غیر این صورت ناراحتی او می‌تواند به سرعت به ناراحتی شما تبدیل شود. نیازهای جسمی، ذهنی، عاطفی و روحی خود را در نظر بگیرید. زمان مشخصی را در روز به خود اختصاص دهید. اگر در خواب و تغذیه خود دچار مشکل هستید، از متخصصین و کارشناسان مربوطه کمک بگیرید. فعالیت بدنی روزانه داشته باشید. این نکته را فراموش نکنید که تنها وقتی می‌توانید برای فرد بیمار یک حامی خوب باشید که خودتان از سلامت جسمی و روانی کافی برخوردار باشید. در این راستا از روانپزشک کمک بگیرید.

اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر