منظور از هماتوم در بارداری، هماتومی است که در زیر لایه کوریون رخ میدهد. اگر باردار باشید، ممکن است پزشک شما تشخیص هماتوم را برای شما داده باشد. اما هماتوم بارداری چیست و چه عواملی باعث آن میشود؟ هماتوم در بارداری چه زمانی خطرناک است؟ آیا هماتوم در بارداری و جنسیت جنین با هم ارتباط دارند؟ آیا روش خاصی در نحوه خوابیدن برای جذب هماتوم مفید است؟ علائم جذب هماتوم در بارداری چیست؟ برای دریافت پاسخ این سوالات در ادامه به تشریح هماتوم در بارداری میپردازیم.
هماتوم در بارداری در زیر لایه کوریون
هماتوم سابکوریونیک (یا خونریزی سابکوریونیک) زمانی رخ میدهد که خون بین دیواره رحم و غشای کوریونی در دوران بارداری تجمع پیدا کند. عکس هماتوم در بارداری را میتوانید با جستوجو در اینترنت مشاهده کنید. غشای کوریونی خارجیترین لایهای است که کیسه آمنیوتیک جنین را از دیواره رحم جدا میکند. این وضعیت میتواند با خونریزی واژینال در دوران بارداری همراه باشد. اندازه هماتوم سابکوریونیک میتواند کوچک شده و بدون درمان خود به خود برطرف شود. در برخی موارد، پزشک پس از ارزیابی هماتوم، برنامهای را برای پیگیری توصیه میکند. این شرایط به ندرت باعث ایجاد عوارض جدی برای سلامتی میشود و البته ممکن است در بارداری بدون دخول نیز اتفاق بیفتد. برای اطمینان از بارداری با انواع تست بارداری آشنا شوید.
شیوع هماتوم در بارداری
هماتوم سابکوریونیک در افرادی که بین هفتههای ۱۰ تا ۲۰ بارداری هستند، شایعتر است. این اتفاق تقریباً ۱۰٪ از کل خونریزیهای واژن را تشکیل میدهد. اکثر هماتومها به دلیل کوچک بودن یا خونریزی خفیف نگرانکننده نیستند.
علائم هماتوم در بارداری
شایعترین علامت هماتوم سابکوریونیک خونریزی واژینال در نیمه اول بارداری است. شدت خونریزی میتواند از شدید همراه با لخته شدن تا لکهبینی خفیف متغیر باشد. ممکن است با گرفتگی لگن همراه باشد، اما معمولاً اینطور نیست. بسیاری از مردم اصلاً خونریزی ندارند و هماتوم در طی یک سونوگرافی روتین کشف میشود. اگر در دوران بارداری دچار خونریزی شدید، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید تا بتواند هر گونه عارضه جدی را رد کند.
علت هماتوم در بارداری
هماتوم ساب کوریونی زمانی رخ میدهد که غشای کوریون از دیواره رحم جدا میشود. غشای کوریون خارجیترین لایه کیسه آمنیوتیک است. کیسه آمنیوتیک یا کیسه آب جایی است که جنین در رحم رشد میکند. این جدا شدن از دیواره رحم میتواند کوچک یا بزرگ باشد. متخصصان کاملاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث این جدایی میشود. با این حال، شرایط خاص ممکن است شما را در معرض خطر بیشتری برای ایجاد هماتوم ساب کوریونیک قرار دهد.
علائم خطر هماتوم در بارداری
عوامل متعددی با هماتوم بارداری مرتبط است. برخی از این موارد عبارتند از:
- مشکلات رحم
- سابقه عفونتهای رحمی
- سابقه آسیب فیزیکی رحم
- سابقه سقط جنین
- بارداری IVF
- فشار خون بالا
روش های تشخیص هماتوم در بارداری
عوارض هماتوم در بارداری
خونریزی سابکوریونی ممکن است احتمال عوارض بارداری را افزایش دهد. برخی از عوارض احتمالی عبارتند از:
- خونریزی بیش از حد واژن
- احتمال سقط جنین
- زایمان زودرس
- جدا شدن جفت
اکثر هماتومهای سابکوریونیک خود به خود بدون مداخله برطرف میشوند و اگر جفت جدا نشود، عوارضی برای بارداری تک قلو یا بارداری دوقلو ایجاد نمیکنند. پزشک شما هماتوم را ارزیابی میکند و بر اساس چندین عامل از جمله اندازه هماتوم و سن بارداری، تشخیص میدهد که آیا درمان لازم است یا خیر.
درمان هماتوم در بارداری
بسیاری از هماتومهای سابکوریونیک خود به خود در طول زمان بهبود مییابند، درست مانند بریدگیهای دیگر روی سطح پوست. متخصص علائم را ارزیابی میکند، سابقه سلامتی را بررسی کرده و محل و اندازه هماتوم را با سونوگرافی تعیین میکند. برنامه درمانی به آن عوامل به علاوه سن بارداری شما بستگی دارد.
درمانهای احتمالی برای هماتوم ساب کوریونی
- کاهش فعالیتهایی مانند ورزش و بلند کردن اجسام سنگین
- استراحت کامل در رختخواب
- اجتناب از رابطه جنسی
- انجام سونوگرافی های بعدی برای ارزیابی اندازه هماتوم
- نظارت بر علائمی که حاکی از زایمان زودرس است؛ مانند انقباضات و گرفتگی عضلات
- بستری شدن در بیمارستان
اگر در دوران بارداری دچار خونریزی شدید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. یافتن علت خونریزی واژن در اسرع وقت همیشه بهتر است.
متخصصان زنان و زایمان و نازایی در دکترنکست
مدت زمان درمان هماتوم در بارداری
مدت زمان مشخصی برای بهبودی هماتوم بارداری وجود ندارد. در برخی موارد، ابعاد آن خود به خود در طی چند هفته بدون ایجاد هیچ عارضهای کوچک میشود. در موارد دیگر هماتوم میتواند بزرگ و مشکلساز باشد. پزشک ممکن است بتواند پیشبینی کند که آیا هماتوم پس از ارزیابی و سونوگرافی برطرف میشود یا خیر.
هماتوم در بارداری و آسیب به جنین
در بیشتر مواقع هماتوم ساب کوریونیک به جنین آسیبی نمیرساند. اگر هماتوم کوچک باشد، ممکن است با پیشرفت بارداری هرگز مشکلی ایجاد نشود یا به خودی خود بهبود یابد. در مورد هماتومهای بزرگ یا هماتومهایی که در اواخر بارداری رخ میدهند، ممکن است پزشک شما بیشتر نگران عوارض بارداری باشد. مهم است بدانید که در بیشتر موارد، هماتوم سابکوریونی روی جنین تأثیری نخواهد گذاشت و کودک شما سالم به دنیا خواهد آمد.
هماتوم در بارداری و حاملگی پرخطر
این بستگی به شدت هماتوم دارد و اینکه آیا شما شرایط پزشکی دیگری دارید یا خیر. اگر خونریزی بیش از حد باشد یا هماتوم بزرگ باشد، احتمالاً بارداری شما پرخطر در نظر گرفته میشود. با این حال، اگر هماتوم کوچک بوده یا باعث لکهبینی جزئی شود، ممکن است پزشک سونوگرافی بعدی را در چند هفته پیشنهاد دهد. در این باره میتوانید با متخصص زنان آنلاین مشورت کنید.
هماتوم در بارداری و زمان تماس با پزشک
اگر هماتوم ساب کوریونیک برای شما تشخیص داده شده است، باید با پزشک خود تماس بگیرید اگر:
- تغییراتی در علائم شما وجود دارد
- میزان خونریزی افزایش یابد
- انقباض یا گرفتگی دارید
- احساس سرگیجه یا سبکی سر دارید
علل دیگر خونریزی در بارداری
خونریزی در دوران بارداری شایع است و بسیاری از شرایط میتوانند باعث خونریزی در دوران بارداری شوند. برخی از این موارد عبارتند از:
- سقط جنین
- حاملگی خارج رحمی
- خونریزی لانهگزینی
- خونریزی بعد از رابطه جنسی در ترشحات واژن در بارداری
- عفونت
- جدا شدن جفت
جمع بندی
هماتوم در بارداری وضعیتی است که خون بین دیواره رحم و غشای کوریونی جمع میشود. این هماتوم ممکن است با خونریزی واژینال در دوران بارداری همراه باشد. اندازه هماتوم در موارد مختلف متفاوت است. ممکن است در یک نفر بسیار جزئی باشد و خود به خود به تدریج برطرف شود. اما در مواردی دیگر ممکن است بزرگ باشد و به تشخیص پزشک، پیگیری و درمان ضروری نیاز دارد. شیوع این مشکل در هفتههای ۱۰ تا ۲۰ بارداری بیشتر است و حدود ۱۰٪ از موارد خونریزیهای واژینال را شامل میشود. اگر هماتوم بارداری برای شما تشخیص داده شد در صورتی که مواردی از قبیل تغییراتی در علائم، افزایش میزان خونریزی، انقباض یا گرفتگی و درد در زیر شکم داشتید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
منبع