بوپروپیون (Bupropion) که با نامهای تجاری مختلفی در بازار وجود دارد، برای درمان افسردگی موثر است. افراد ممکن است به دلایل مختلف دچار افسردگی شوند و به دنبال راهی برای درمان آن باشند. یکی از این راهها، استفاده از داروهای ضدافسردگی، البته با تشخیص پزشک است. داشتن اطلاعات کافی از این داروها، مسلما به شما کمک میکند تا مسیر بهبودی را آگاهانهتر طی کنید.
بوپروپیون یکی از داروهایی است که ممکن است با نظر پزشک، برای درمان افسردگی تجویز شود. از همین رو، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی این دارو، کاربردها، عوارض احتمالی و تداخلات دارویی آن بپردازیم. اگر شما یا اطرافیانتان در حال مصرف این قرص هستید، این مطلب برایتان مفید خواهد بود.
قرص بوپروپیون چیست و چه کاربردی دارد؟
بوپروپیون برای درمان افسردگی و پیشگیری از بروز نشانه های افسردگی در بیماران مبتلا به اختلال عاطفی فصلی (SAD) که گاهی اوقات افسردگی زمستانی نامیده میشود، کاربرد دارد. اختلالات فصلی معمولا در پاییز و زمستان و بهندرت در بهار و تابستان اتفاق میافتند.
همانطور که گفتیم، این قرص با نامهای تجاری مختلفی وجود دارد که معمولا از مدل Zyban برای کمک به افراد در ترک سیگار استفاده میشود. همچنین دوزهای مختلف قرص هم وجود دارند که بسته به شرایط بیمار، دوز مناسب توسط پزشک تجویز میشود. بنابراین، اگر برایتان سوال است که قرص بوپروپیون 75 برای چیست، باید بدانید که دقیقا همان کاربردهایی که عنوان کردیم را داراست.
بد نیست بدانید از این دارو، گاهی هم برای بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی یا اختلال نقص توجه و بیشفعالی (ADHD) استفاده میشود. در مواردی هم به دلیل تاثیر بوپروپیون بر حافظه این قرص برای افزایش دقت و توجه تجویز میشود. این دارو گاهی ممکن است برای مصارف دیگر هم تجویز شود که کاملا به نظر پزشک و شرایط بیمار بستگی دارد.
عوارض جانبی مصرف قرص بوپروپیون کداماند؟
مانند همه داروها، بوپروپیون هم ممکن است در کنار کاربردها و مزایایی که دارد، یک سری عوارض جانبی هم ایجاد کند. البته پزشک زمانی این دارو را برای شما تجویز میکند که مطمئن است مزایای آن برای شما، بیشتر از عوارض جانبیاش هستند. بااینحال، اگر هر یک از علائم زیر را هنگام مصرف بوپروپیون داشتید، بهتر است با پزشک یا متخصص روان پزشکی مشورت کنید.
- خوابآلودگی؛
- اضطراب؛
- هیجان (گاهی بوپروپیون سرخوشی و هیجان بیشازحد ایجاد میکند)؛
- مشکل در خواب؛
- خشکشدن دهان؛
- سرگیجه؛
- سردرد؛
- حالت تهوع؛
- دلدرد؛
- لرزش غیر قابل کنترل بخشی از بدن؛
- ازدستدادن اشتها و در نتیجه کاهش وزن (به همین دلیل قرص بوپروپیون و لاغری با هم مرتبط هستند. در واقع دو داروی بوپروپیون و فلوکستین، برخلاف سایر داروهای افسردگی میتوانند منجر به کاهش وزن شوند)؛
- یبوست؛
- تعریق زیاد؛
- احساس مداوم صدای زنگ در گوش؛
- تغییر در حس چشایی؛
- تکرر ادرار؛
- گلودرد.
متخصصان اعصاب و روان در دکترنکست
عوارض قرص بوپروپیون گاهی اوقات میتوانند بسیار جدی باشند. اگرچه این موارد بهندرت اتفاق میافتند؛ اما اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید تا درمان فوری پزشکی دریافت کنید. عوارض جانبی جدی مصرف بوپروپیون عبارتند از:
- تشنج؛
- گیجی؛
- توهم (دیدن چیزها یا شنیدن صداهایی که واقعی نیستند)؛
- ترسهای غیر منطقی؛
- درد عضلانی یا مفصلی؛
- ضربان سریع، تپنده یا نامنظم قلب؛
- تب؛
- تاول؛
- خارش؛
- تورم صورت، گلو، لبها، زبان، چشمها، دستها، پاها، پایین ساق پا یا مچ پا؛
- گرفتگی صدا؛
- مشکل در بلع یا تنفس؛
- درد قفسه سینه.
بررسی تداخلات دارویی بوپروپیون
تداخلات دارویی ممکن است خطر عوارض جانبی جدی را افزایش یا نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهند. به همین دلیل، ضروری است که فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده میکنید (از جمله انواع داروها، مکملها، ویتامینها و…) را در اختیار پزشک خود بگذارید. همچنین هیچ دارویی را بدون تایید پزشک، شروع یا متوقف نکنید و دوز آن را تغییر ندهید. برخی از محصولاتی که ممکن است با بوپروپیون هیدروکلراید تداخل داشته باشند، عبارتند از:
- کدئین؛
- پیموزاید؛
- تاموکسیفن؛
- تیوریدازین.
مصرف مهارکنندههای MAO همزمان با این دارو، ممکن است باعث ایجاد تداخل دارویی جدی و حتی گاهی کشنده شود. در طول درمان با بوپروپیون بهتر است از مصرف مهارکنندههای MAO (لینزولید، ایزوکاربوکسازید، متاکسالون، موکلوبماید، متیلن بلو، فنلزین، رازاگیلین، پروکاربازین، سافینامید و سلژیلین) خودداری کنید. بیشتر مهارکنندههای MAO هم نباید به مدت 2 هفته قبل و بعد از درمان با قرص بوپروپیون هیدروکلراید 150 یا دیگر دوزهای آن مصرف شوند.
این دارو ممکن است با بعضی از آزمایشهای پزشکی هم (از جمله آزمایش ادرار برای بررسی آمفتامینها یا اسکن مغز برای بیماری پارکینسون) تداخل داشته باشد و در نتیجه، باعث بروز نتایج نادرست شود. فراموش نکنید که این فهرست کاملی از تمام تداخلات دارویی ممکن نیست؛ بنابراین، اگر میخواهید بهترین روند درمان افسردگی ماژور یا سایر اختلالات را پشت سر بگذارید، هر آنچه که فکر میکنید ضروری است، حتما در اختیار پزشکتان قرار دهید.
نکاتی مهم و کاربردی برای مصرف بوپروپیون
- اگر باردار هستید، قصد بارداری دارید یا در دوران شیردهی به سر میبرید، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر در حین مصرف بوپروپیون باردار شدید، حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
- ولبان برند ایرانی این دارو است. اگر تمایل به مصرف قرص بوپروپیون خارجی دارید، حتما از پزشک خود درخواست کنید و هرگز بهصورت خودسرانه این کار را انجام ندهید.
- بوپروپیون و تمرکز با هم در ارتباط هستند. در واقع این قرص، میتواند باعث افزایش تمرکز و دقت شود. از همین رو، گاهی برخی بهصورت خودسرانه از این دارو برای بالا بردن تمرکز خود استفاده میکنند. باید بدانید که مصرف خودسرانه این دارو، میتواند عوارض بسیار جدی و خطرناکی داشته باشد.
- هرگز مصرف دارو را بدون نظر پزشک قطع نکنید؛ حتی اگر احساس بهبودی دارید. در مورد زمان مصرف و قطع دارو، حتما نظر پزشک را جویا شوید.
- حین مصرف دارو، از نوشیدنیهای الکلی بهشدت پرهیز کنید.
جمع بندی
این روزها داروهای ضدافسردگی فراوانی وجود دارند که تحت نظر پزشک، میتوانند برای درمان افسردگی و سایر اختلالات مورد استفاده قرار گیرند. البته داشتن اطلاعات ضروری در رابطه با دارویی که مصرف میکنید، میتواند قدم بزرگی در روند بهبودی باشد. یکی از داروهای موثر برای درمان افسردگی و برخی اختلالات دیگر، بوپروپیون است.
ما تلاش کردیم در این مقاله به بررسی این قرص، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن بپردازیم. در صورتی که سوالی در رابطه با بوپروپیون یا سایر داروها دارید، میتوانید بهراحتی از پزشکان باتجربه دکترنکست کمک بگیرید.
منابع:
medlineplus، webmd، mayoclinic