تاثیر افزایش وزن بر قاعدگی

Table of Contents

احتمالا زمانی برای اولین‌بار متوجه افزایش وزن در قاعدگی شدید که دکمه شلوار جین همیشگی شما نزدیک پریودی بسته نمی‌شد و بعد، همان لحظه به این فکر کردید که هفته قبل، اندازه این شلوار مناسب بود! جالب است بدانید که بالا رفتن وزن در پریودی هم یکی از علائم شایع دوران پیش از قاعدگی است.

آگاهی از نکات مهم درباره ی پریود، خودداری از وزن کشی در دوران قاعدگی و پوشیدن لباس‌های آزاد و راحت، می‌تواند کمک زیادی به شما کند. پس از چند روز علائم دوران پیش از قاعدگی از بین می‌روند و شما دوباره می‌توانید شلوار جین محبوبتان را به تن کنید. در این مطلب، به‌طور کامل درباره علت‌های افزایش وزن در قاعدگی و روش‌های پیشگیری و کنترل آن توضیح می‌دهیم؛ پس تا پایان همراه ما باشید.

علت افزایش وزن در قاعدگی

شاید نزدیک پریودی، ترازو عدد بیشتری را به شما نشان می‌دهد؛ اما این میزان افزایش وزن در پریودی همیشگی نیست. وزن‌تان چند روز قبل از پریودی، به دلیل افزایش ناگهانی هورمون‌هایی مثل استروژن و پروژسترون، متغیر است. میزان دفع مایعات بدن به علت این نوسانات هورمونی به حداقل می‌رسد و با احتباس آب در بدن، به‌طور موقتی افزایش وزن در قاعدگی رخ می‌دهد. ممکن است تصور کنید که هورمون‌ها، مقصر اصلی این داستان هستند؛ اما عوامل دیگری هم می‌توانند در بالا رفتن وزن در پریودی نقش داشته باشند. 

نباید تاثیر رژیم غذایی بر قاعدگی را نادیده بگیرید. مصرف شکر، کافئین و نمک در این دوران، می‌تواند منجر به احتباس آب در بدن شما شود. شاید پیش از قاعدگی به خوردن غذاهای ناسالم و ورزش‌نکردن تمایل بیشتری داشته باشید. این نمی‌تواند تنها دلیل افزایش وزن ناگهانی شما باشد؛ اما سعی کنید هوس غذایی خودتان را با غذاهای سالم‌تری برطرف کنید و فعالیت‌های ورزشی سبک مانند یوگا و پیلاتس را در برنامه روزانه خود قرار دهید. این فعالیت‌ها به عرق‌کردن و دفع مایعات حبس‌شده در بدن کمک می‌کنند.

وزن اضافه‌شده ممکن است به دلیل مشکلات گوارشی ناشی از حرکات نامنظم روده باشد. هورمون پروژسترون می‌تواند باعث کند شدن حرکات روده و مشکلاتی مانند یبوست، احساس نفخ و سنگینی شود. ممکن است احساس افزایش وزن شما فقط از نظر ذهنی باشد و عدد ترازو، نسبت به قبل فرقی نکند. اگر فقط با نگاه به آینه احساس چاقی می‌کنید، احتمالا فقط یک احساس درونی است. علائم دوران پیش از قاعدگی، گذراست و با گذشت چند روز کمتر می‌شود.

روش پیشگیری از افزایش وزن در قاعدگی

نمی‌توان به‌طور کامل مانع افزایش وزن در قاعدگی شد؛ اما می‌توان با اقداماتی، آن را کمتر کرد. سیکل قاعدگی هر زن متفاوت از دیگری است. در این دوره، نحوه واکنش بدنتان به همه مواردی مانند مصرف خوراکی‌ها، ورزش، میزان خون‌ریزی، استفاده از تامپون یا کاپ قاعدگی و… را زیر نظر بگیرید. می‌توانید ردیابی علائم سیکل قاعدگی را با اپلیکیشن‌های پریودی انجام دهید یا آن‌ها را در یک تقویم یادداشت کنید. به این ترتیب، متوجه خواهید شد که چه زمانی، وزن شما بالا می‌رود. با‌این‌حال، تمام تلاش خود را بکنید تا روی اعداد ترازو حساس نشوید. نوسانات وزن در این دوره، طبیعی و رایج است. 

روش‌های هورمونی جلوگیری از بارداری هم می‌توانند به کنترل افزایش وزن در قاعدگی کمک کنند. داروهای هورمونی مانند انواع خاصی از داروهای ضد بارداری که از تخمک‌گذاری جلوگیری می‌کنند، نوسانات هورمونی و افزایش وزن ناشی از آن را کاهش می‌دهند. با‌این‌حال، در بعضی زنان، مصرف قرص‌های ضد بارداری یا داروهای باروری ممکن است به تشدید علائم منجر شود. پیش از مصرف هر کدام از این داروها، حتما با پزشک متخصص زنان مشورت کنید.

خوردن غذاهای سالم مانند میوه‌ها، سبزیجات و گوشت بدون چربی، می‌تواند به کاهش کالری دریافتی و جلوگیری از مصرف غذاهای ناسالم کمک کند. برای کنترل هوس غذایی و کاهش احساس سنگینی، تعداد وعده‌های غذایی سبک در طول روز را بیشتر کنید. در این مدت، مراقب مصرف کافئین، شکر، نمک، الکل و غذاهای چرب باشید و نوشیدن آب زیاد را از یاد نبرید. تا آنجایی که می‌توانید، فعالیت‌های ورزشی را کنار نگذارید. ورزش به عرق‌کردن، دفع آب اضافی بدن و تسکین علائم پیش از قاعدگی کمک می‌کند. افزایش ترشح اندورفین پس از ورزش، گرفتگی عضلات را تا حدی برطرف می‌کند و بهترین مسکن برای درد قاعدگی است. 

انجام چکاپ (سلامت بانوان)
خیلی سریع و راحت در محل مورد نظر شما بادکترنکست

 

چه میزان افزایش وزن در پریودی طبیعی است؟

نوسانات محدود وزن، صرف‌نظر از پریود شدن یا نشدن، غیر معمول نیست. یک فرد بزرگسال، روزانه تا حدود 2 کیلوگرم نوسان وزنی دارد؛ بنابراین، می‌توان گفت که نوسانات وزنی در این محدوده طبیعی است. سندرم پیش از قاعدگی، احتمال بالا رفتن وزن در پریودی را بیشتر می‌کند. نفخ و افزایش وزن، جزو علائم جسمی سندرم پیش از قاعدگی محسوب می‌شوند؛ اما سوال اصلی این است که چه میزان افزایش وزن در پریودی طبیعی است؟

بسیاری از زنان به‌طور معمول، بین 1 تا 3 کیلوگرم افزایش وزن در پریودی را تجربه می‌کنند؛ اما بدن هر شخص متفاوت است. ممکن است این تورم اطراف شکم، بازوها، پاها و سینه‌ها ظاهر شود. افزایش وزن در قاعدگی که ناشی از احتباس آب بدن باشد، معمولا حدود 3 تا 5 روز پس از شروع قاعدگی از بین می‌رود. در صورتی که این افزایش وزن به‌صورت ناگهانی اتفاق افتاد یا با گذشت زمان برطرف نشد، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. 

چگونه از ورم قاعدگی جلوگیری کنیم؟

شما به‌عنوان یک خانم، باید بدانید که علائم سندرم پیش از قاعدگی، پریودی و یائسگی چیست تا بتوانید به‌خوبی آن‌ها را مدیریت کنید. به یاد داشته باشید که بالا رفتن وزن در پریودی در واقعیت به معنی اضافه‌شدن چربی به بدن شما نیست. بیشتر اوقات این وزن اضافی، فقط وزن آب بوده که ناشی از تغییرات هورمونی، حرکات نامنظم روده، عادت‌های غذایی ناسالم و ورزش‌نکردن در این دوران است. اگر برای برطرف‌شدن ورم قاعدگی، حوصله ندارید که 5 تا 7 روز تا پایان پریودی صبر کنید، می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید. 

  • مصرف زیاد مایعات؛
  • حداقل 30 دقیقه فعالیت ورزشی روزانه؛
  • مصرف مکمل‌های مناسب دوران پیش از قاعدگی؛
  • مصرف غذاهای حاوی منیزیم مانند اسفناج؛
  • محدود کردن مصرف نمک؛
  • مصرف مرکبات مانند لیموترش، پرتقال و نارنگی.

جمع بندی

به خاطر داشته باشید که افزایش وزن در قاعدگی، فقط مختص شما نیست و زنان زیادی آن را تجربه می‌کنند. وزن اضافه‌شده معمولا حدود 3 تا 5 روز پس از شروع قاعدگی از بین می‌رود؛ بااین‌حال، مصرف غذاهای سالم، فعالیت‌ ورزشی روزانه و دوری از نمک، شکر و کافئین به کاهش ورم قاعدگی کمک می‌کند. ممکن است با رعایت روش‌های پیشگیری از افزایش وزن در پریود، باز هم بالا رفتن وزن در پریودی را تجربه کنید. اگر این مسئله برای شما آزاردهنده شده است، می‌توانید با متخصص زنان آنلاین مشورت کنید. 

 

منابع:

healthywomen، womenshealthmag، healthline، medicalnewstoday

اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان
بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان، که بیشتر به نام سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی در میان زنان

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر