افزایش سن والدین و چالشهای جدید
با ورود والدین به دوره سالمندی، برقراری ارتباط با آنها شاید به آسانی گذشته نباشد. برخی از موضوعات معمول مانند تصمیمگیری در مورد پول، سلامتی، زندگی و سایر موضوعات میتواند دشوار باشد. در برخی موارد، ممکن است لازم باشد در مورد موضوعی حساس با اعضای سالمند خانواده خود صحبت کنید. مانند اینکه والدین سالخورده شما نیاز به تغییراتی در خانه دارند تا ایمنی خود را در خانه افزایش دهند یا اینکه زمان آن رسیده است که پرستار پارهوقت و یا پرستار شخصی تماموقت یا خدمات مراقبت در منزل را در نظر بگیرید. تمام این موارد میتواند به صورت بالقوه، تهدیدکننده استقلال سالمندان باشد. در این مقاله دکترنکست در مورد این چالشها صحبت میکنیم.
باید استقلال والدین سالمند را محترم شمرد
هدف اصلی این است که شما به عنوان عضوی از خانواده، بدون اعمال کنترل بیش از حد، حمایتکننده باشید. برای افراد سالخورده، مواجهه با محدودیتهای بالقوهای که استقلال آنها را تهدید میکند، مانند چالشهای حرکتی که خطر سقوط را افزایش میدهد، بسیار مشکل است.
بر اساس یک نظرسنجی در سال ۲۰۱۵ در شورای ملی سالمندی (NCOA)، ۷۵ درصد از افراد سالمند شرکتکننده در نظرسنجی تمایل داشتند که بقیه عمر خود را در خانههای فعلی خود سپری کنند. جای تعجب نیست که سالمندان مایل به مستقل ماندن هستند. با این حال چالش بسیاری از خانوادهها این است که چگونه استقلال خود را تا حد امکان حفظ کنند، حتی اگر محدودیتهایی برای کاری که والدین سالخوردهشان میتوانند انجام دهند وجود داشته باشد.
برقراری ارتباط موثر با سالمندان اهمیت زیادی دارد
همانطور که گفته شد، سالمندان به احتمال بالایی از خدشهدار شدن استقلالشان آزرده خاطر میشوند. بنابراین برقراری ارتباط موثر با سالمندان در چنین شرایطی، اهمیت ویژهای دارد. در ادامه به چند راهکار مختصر برای برقراری ارتباط مطلوب با سالمندان میپردازیم:
با دقت به آنها گوش کنید و اجازه دهید مکالمه را هدایت کنند
مطمئن شوید که برای گوش دادن به صحبتهای والدین خود وقت کافی میگذارید. اگر آنها چیزی را مطرح کنند که به نظر غیرمرتبط با موضوع مورد نظر است، وسوسهانگیز است که صحبت آنها را قطع کنید و آنها را به مسیر اصلی هدایت کنید. اما اگر دقت کنید، ممکن است متوجه شوید که یک نکته به ظاهر نامربوط نشاندهنده نگرانیای است که شما از آن آگاه نبودید. والدین خود را تشویق کنید که خاطرات را به یاد بیاورند و با دقت به سیر خاطرات خود بپردازند.
هرگز با فرد سالمندی که آلزایمر یا زوال عقل دارد بحث نکنید یا گفتههای او را اصلاح نکنید
با والدین خود بحث نکنید و سعی نکنید آن را اصلاح کنید. شما برنده نخواهید شد. شما نمیتوانید فرد مبتلا به آلزایمر یا نوع دیگری از زوال عقل را متقاعد کنید که اشتباه میکند. شما نمیتوانید آنها را متقاعد کنید که واقعیت آن چیزی است که شما میگویید. در واقع، تلاش برای اصلاح آنها تنها بر سردرگمی آنها میافزاید. انجام این کار آسان نیست، اما ضروری است. باید این واقعیت را بپذیرید که فردی که مبتلا به آلزایمر یا نوع دیگری از زوال عقل است، به حرف خود اعتقاد دارد و واقعیت برای او این چنین است.
برای به دست آوردن یک تصمیم مشترک در مورد اعضای سالمند خانواده با خواهر و برادر خود همکاری کنید
یکی از بزرگترین مشکلاتی که خواهرها و برادرها با آن روبرو هستند، شخصیت متفاوت آنهاست. همه افراد کارها را یکسان انجام نمیدهند. خواهرها و برادرها میتوانند نظرات متفاوتی در مورد مسائل داشته باشند، از محل زندگی والدین تا نحوه پرداخت صورت حساب. در حالی که حل مسائل عملی ممکن است آسان تر باشد، مسائل عاطفی سختتر هستند. این مهم است که نظرات و احساسات دیگران را درک کنید. به علاوه، تفاوتهای شخصیتی میتواند در تقسیم مسئولیتها به شما کمک کند.
تأثیر یک ایمیل ساده، تماس تلفنی یا ارسال یک پیام را برای سالمندان دست کم نگیرید
یک تماس تلفنی یا یک پیام کوتاه، میتواند کمتر از یک دقیقه از شما وقت بگیرد. اما همین که این تماس را با افراد سالخورده خانواده خود برقرار میکنید، بسیاری از افکار منفی و نگرانیها را از ذهن آنها دور میکنید. فرد سالخورده تنها زمانی از شما کمک میخواهد که بداند به او اهمیت میدهید.
به والدین خود اجازه دهید تا در تصمیمگیری مشارکت داشته باشند
فراهم کردن امکان مداخله والدین در تصمیمگیری یکی از راههای مؤثر برای کمک به آنها است. همانطور که آنها این کنترل را به دست میگیرند، به احتمال زیاد با تغییراتی که پیشنهاد میشود راحتتر سازگار میشوند چرا که میدانند بخشی از این تصمیمگیری هستند.
واضح صحبت کنید تا مطمئن شوید که به خوبی درک شدهاید
برخی از افراد مسن دوست ندارند اعتراف کنند که کمشنوا هستند یا در درک مکالمه اطرافشان مشکل دارند. به شیوهای ملایم و واضح صحبت کنید. در صورت لزوم بلندتر صحبت کنید، اما فریاد نزنید. مطمئن شوید که به وضوح صحبت خود را بیان میکنید و از زمزمه کردن و صحبت کردن با سرعت بالا خودداری کنید. هر بار روی یک ایده تمرکز کنید و جملات را کوتاه و ساده نگهدارید. اگر فرد سالخورده هنوز حرف شما را نمیفهمد، سعی کنید آن را متفاوت بیان کنید و از کلمات متفاوت استفاده کنید.
برای ایجاد تعادل بین مسئولیتهای مراقبت از والدین خود برنامهریزی کنید
گاهی اقدامات مراقبتی از آنها فراتر از میزان تحمل و حوصله آنهاست. با بحث در مورد برنامه زمانی اقدامات مراقبتی میتوانید از آنها در مورد این برنامهها نظرخواهی کنید و آنها را برای برنامههای پیشرو آماده کنید. برای مثال، اینکه تصمیم بگیرید تمام ویزیتهای پزشکی را در یک روز برای آنها برنامهریزی کنید ممکن است آنها را خسته کند. یک برنامه متعادل همچنین میتواند برای افراد سالخورده آرامشبخش باشد. چرا که با دانستن برنامه مراقبتی احساس میکنند بر شرایط تسلط دارند و رویداد غیرمنتظره نامحتمل است.
هر زمانی که ممکن است، به فرد سالخورده گزینههای جدید پیشنهادی دهید
هر زمان که امکان دارد و مناسب است، هنگام تعامل با یک فرد مسنتر، گزینههایی را پیشنهاد دهید. این امر میتواند چیزی به همین سادگی باشد که بپرسید آیا سالمند میخواهد گزینه الف یا ب را برای ناهار داشته باشد. داشتن توانایی انجام انتخاب میتواند حس اعتماد، عزت و امنیت بیشتری را برای افراد سالمند فراهم کند. زیرا سالمند احساس میکند که قدرت فعال بودن در زندگی خود را دارد.
ضمیر “من” را به صورت واضح در جملات خود به کار ببرید
از ضمیر “من” برای صحبت در مورد “دیدگاه من”، “ادراکات من” و به ویژه “احساسات من” استفاده کنید. نه اینکه طوری صحبت کنید که انگار واقعیت حرف شماست. چرا که در این صورت والدین سالمند شما ممکن است نظری متضاد را مطرح کنند و اظهار کنند که شما در اشتباهید. استفاده واضح از ضمیر “من” میتواند منجر به مذاکره موثر شود.