ناخن فرورفته به داخل بافت (ingrown toenail) چیست؟
این حالت زمانی اتفاق میافتد که لبهها یا گوشههای ناخن به درون پوست اطراف ناخن رشد میکند. فرورفتن ناخن به داخل گوشت به طور شایعتر در انگشت شست پا اتفاق میافتد. فرو رفتن ناخن شست پا میتواند آزاردهنده باشد. فرورفتن ناخن در گوشت دست شیوع کمتری دارد چرا که دست در مقایسه با پا کمتر تحت فشار قرار میگیرد. این مطلب دکترنکست به شرح علل این اتفاق و راهکارهای بهبود آن میپردازد.
این مشکل را میتوان با چند راهکار خانگی مدیریت کرد. بنابراین درمان خانگی فرو رفتن ناخن در گوشت پا اغلب توسط افراد دچار مشکل جستوجو میشود. با این حال، این اتفاق میتواند عوارضی ایجاد کند که نیاز به مداخله پزشکی داشته باشد. در صورت ابتلا به دیابت یا سایر شرایطی که باعث اختلال در گردش خون میشود، خطر عوارض بیشتر است.
علت فرورفتن ناخن به داخل بافت اطراف چیست؟
فرورفتن ناخن پا به داخل گوشت در افرادی که پاهایشان اغلب عرقکرده است، مانند نوجوانان، شایعتر است. با این حال علت فرورفتن ناخن در گوشت در افراد مختلف متفاوت است. افراد مسن نیز ممکن است در معرض خطر بیشتری باشند زیرا ناخنهای پا با افزایش سن ضخیم میشوند.
عوامل زیادی میتوانند باعث رشد و فرورفتن ناخن پا به داخل بافت اطراف شوند، از جمله:
-
کوتاه کردن نادرست ناخنهای پا
هنگام کوتاه کردن ناخن باید برشها به صورت مستقیم ایجاد شود. زیرا زاویه دادن به کنارههای ناخن میتواند باعث رشد ناخن در پوست و فرورفتن ناخن در انگشت پا شود.
-
ناخنهای نامنظم و خمیده
کفشهایی که فشار زیادی به انگشتان پا وارد میکنند و جورابهایی که خیلی تنگ هستند یا کفشهایی که برای پاهای شما کوچک، یا پنجه آنها باریک است، میتوانند باعث خمیده شدن و رشد نامنظم ناخن شوند.
-
آسیب به ناخن پا
استفاده زیاد از پاها در طول فعالیتهای ورزشی میتواند فرد را مستعد فرو رفتن ناخن در پوست کند. فعالیتهایی که در آنها مکرراً به یک شیء لگد زده میشود یا فشار طولانیمدت به پاها وارد میگردد، میتواند باعث آسیب به ناخنهای پا شود و خطر رشد ناخنهای پا به درون پوست را افزایش دهد. این فعالیتها عبارتند از:
- باله
- فوتبال
- وضعیت بدنی ضعیف
- بهداشت نامناسب پا، مانند تمیز یا خشک نکردن پاها
- استعداد ژنتیکی
متخصصان پوست و مو در دکترنکست
علائم فرورفتن ناخن پا به درون پوست چیست؟
ناخن فرورفته ممکن است دردناک باشد و معمولاً در مراحلی بدتر میشود. علائم در مراحل اولیه عبارتند از:
- پوست کنار ناخن دردناک، متورم یا سفت میشود
- هنگام وارد شدن فشار به انگشت پا درد احساس میشود
- تجمع مایع در اطراف انگشت پا
- عفونت انگشت پا
عفونت انگشت پا میتواند با موارد زیر همراه باشد:
- پوست قرمز و متورم
- درد
- خونریزی
- ترشح چرک
- رشد بیش از حد پوست در اطراف انگشت پا
در صورت بروز عفونت برای جلوگیری از بدتر شدن علائم، هر چه زودتر ناخن فرورفته خود را درمان کنید. اگر مداخلات غیرتهاجمی اثربخش نبود، جراحی گزینه درمانی بعدی است.
راهکارهای خانگی برای مدیریت ناخن فرورفته به داخل بافت
- پاهای خود را در آب گرم و صابون خیس کنید. این کار را به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه ۳ تا ۴ بار در روز انجام دهید تا زمانی که انگشت پا بهبود یابد.
- پنبه یا نخ دندان را زیر ناخن پای خود قرار دهید. پس از هر خیساندن، تکههای پنبه تازه یا نخ دندان را در زیر لبه ناخن فرورفته قرار دهید. این کار به رشد ناخن در بالای لبه پوست کمک میکند.
- از وازلین استفاده کنید. آن را روی ناحیه حساس قرار دهید و انگشت پا را پانسمان کنید. پماد برای ناخن فرورفته در گوشت میتواند کمککننده باشد.
- کفش معقولی انتخاب کنید، پوشیدن کفش روباز را تا زمانی که پا بهتر شود، در نظر بگیرید.
مراقبتهای بعد از جراحی
- برای یک یا دو روز اول پس از جراحی، باید به پای خود استراحت دهید و فعالیت را محدود کنید. وقتی نشستهاید پای خود را بالا نگه دارید.
- پزشک به شما دستورالعملهای مراقبت و پیگیری زخم را میدهد. این امر به جلوگیری از عفونت کمک میکند. در صورت لزوم، میتوانید از مسکن های بدون نسخه برای بهبود درد استفاده کنید.
- همچنین اگر ناخن پای شما قبلاً عفونی شده باشد، ممکن است برای شما آنتیبیوتیک خوراکی تجویز شود. دستورالعملهای پزشک خود را در مورد نحوه مصرف آنها دنبال کنید.
- تا دو هفته پس از جراحی از کفشهای جلوباز یا گشاد استفاده کنید. این کار به انگشتان پا فضایی برای بهبودی میدهد. پس از ۲۴ساعت، میتوان با ریختن آب گرم و صابون روی انگشت پا و خشک کردن آن، آن را تمیز نگه داشت. انگشت پا را با یک پانسمان نچسب تا زمانی که کاملاً التیام یابد، بپوشانید.
- بعد از چند روز میتوانید به فعالیتهای عادی بازگردید، اما از دویدن و سایر فعالیتهای شدید برای حدود دو هفته خودداری کنید.
پیشآگهی جراحی برای ناخن فرورفته به بافت اطراف
این جراحی به طور کلی ایمن و موثر است. اگر جزئی از ناخن پا برداشته شود، ناخن ممکن است در عرض سه تا چهار ماه دوباره رشد کند. اگر ناخن پا به طور کامل برداشته شود، رشد مجدد ممکن است تا یک سال طول بکشد. ناخنی که دوباره رشد میکند نازکتر از قبل خواهد بود. همچنین این احتمال وجود دارد که ناخن دوباره رشد نکند. با این حال، عوارض بالقوهای مانند عفونت وجود دارد که پس از هر جراحی ممکن است ایجاد شود. پزشک دستورالعملهای مراقبت از زخم را برای جلوگیری از عفونت ارائه میدهد.
حتی پس از جراحی، ناخن پا میتواند دوباره به درون پوست رشد کند. گاهی اوقات دلیل آن این است که ناخن جدید ممکن است به صورت خمیده رشد کند. اگر پوشیدن کفشهای نامناسب تداوم یابد، یا اگر ناخن پا به طور طبیعی در جهت خمیده رشد کند، ناخن فرورفته به درون پوست میتواند عود کند.
آیا میتوان ناخن فرورفته به داخل گوشت را با لیزر درمان کرد؟
بله. بهبود و جراحی ناخن پا با لیزر ممکن است. در واقع لیزر در مقایسه با روش جراحی برداشتن ناخن، روشی به مراتب کمتر تهاجمی است. اگرچه هزینه این روش درمانی بیشتر است، لیزر با وارد کردن آسیبی کمتر به ناخن و بافت اطراف آن، میتواند موارد عودکننده این مشکل را درمان کند. لیزر CO2 انرژی گرمایی را به گونهای به ناخن در حال رشد منتقل میکند که باعث توقف رشد آن میشود. این روش با درد و التهاب کمتری همراه بوده و دوره بهبودی آن نیز کوتاهتر است.
جمع بندی
فرو رفتن ناخن به داخل بافت اطراف ناخن، یکی از مشکلات شایعی است که به ویژه در ناخن شست پا مشاهده میشود. این اختلال بیشتر در افرادی که زمان زیادی از روز را در حال راه رفتن با کفشهای بسته هستند رخ میدهد. برخی افراد بدون علت خاصی، به دلیل شکل خاص ناخنهایشان دچار این مشکل میشوند. اگر بعد از انجام راهکارهای ساده خانگی همچنان این مشکل باقی بماند، روش جراحی یا روش درمانی با لیزر برای فرد توصیه میشود. بسته به شرایط و امکانات موجود، روش درمانی مناسب برای هر فرد متفاوت است. برای بررسی تغییرات پوست، مو و ناخن خود در سایت drnext از متخصص پوست نوبت ویزیت دریافت کنید.