همانطور که میدانید، ویروس کرونا هر روزه در سطح جهان در حال پیشرفت میباشد. روزانه تعداد قابل توجهی به دنبال آلودگی به این ویروس جان خود را از دست میدهند. تا به حال روشهای متعددی برای پیشگیری و درمان این بیماری معرفی شده است. از روشهای پیشگیری شناخته شده میتوان به فاصلهگذاری اجتماعی، استفاده از ماسک، تقویت سیستم ایمنی و واکسیناسیون اشاره کرد. تا به امروز شرکتهای مختلف داروسازی، مدلهای گوناگونی از واکسن کرونا را معرفی کردهاند. استفاده از واکسن در سطح جامعه، میتواند تا حد زیادی از ابتلا به کرونا و به دنبال آن بستری در بیمارستان و مرگ ومیر بکاهد. کاهش میزان بستری و مرگ ومیر، تا حد بسیار زیادی باعث کاهش هزینههای سیستم بهداشتی کشورها میشود. میزان اثربخشی هر یک از واکسنهای ارائه شده با یکدیگر متفاوت است. بررسی اثربخشی هر یک از این واکسنها و تاثیر آنها در سطح جامعه، می تواند بسیار کمک کننده باشد. یک مطالعه که در سال 2021 انجام شد، به بررسی موارد ذکر شده پرداخته است.
اهداف انجام مطالعه
هدف از انجام این مطالعه بررسی واکسنهای موجود در جهان، مکانیسم اثر آنها و نتایج کارآزماییهای بالینی انجام شده برای هر یک از آنها میباشد.
روش انجام مطالعه
این مطالعه به صورت مروری انجام شده است. اطلاعات جمعآوری شده از تاریخ فوریه 2021 تا مارچ 2021، وارد مطالعه شدند. مطالعات مربوط به کارآزماییهای بالینی انجام شده، واکسنهای موجود، مکانیسم اثر واکسنها و اطالاعات اپیدمیولوژی ویروس کرونا، مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج مطالعه
واکسنهای کرونا موجود از نظر مکانیسم اثر به 3 دسته تقسیم میشوند: واکسنهای ساخته شده بر اساس وکتور ویروس کرونا، mRNA ویروس و ویروسهای غیر فعال شده. این واکسنها در کارآزمایی های فاز 2 و 3 انجام شده و نتایج مثبت و رضایت بخشی را نشان دادند. اثربخشی دو واکسن mRNA 1237 و MRNA BNT 162b2 به ترتیب برابر 94.1% و 95% بود. اثربخشی واکسن chAdO1 nCoV-19 در شرایط مختلف متفاوت بود ولی در کل اثربخشی کلی 70.4% داشت. واکسن Gam-COVID-19 اثربخشی برابر 91.6% داشت. واکسن Ad26.COV2.s اثربخشی بالای 90% از خود نشان داد. از طرف دیگر واکسن coronaVAC در 92% از داوطلبان ایمنی ایجاد کرد.
نتیجهگیری مطالعه
همانطور که پیشتر گفته شد یکی از روشهای موثر برای مقابله با پاندمی کرونا استفاده از واکسن است. باید توجه داشت که واکسیناسیون باید به صورت عمومی در سرتاسر جهان انجام پذیرد. این مطالعه نشان داد که واکسنهای موجود توانستند به سرعت به تولید و دسترسی عمومی برسند. این واکسنها ایمنی و اثربخشی مناسبی دارند. میزان اثربخشی طولانی مدت این واکسنها و مدت زمانی که امکان ایجاد ایمنی توسط آنها وجود دارد، هنوز به طور دقیق مشخص نمیباشد. پاسخ دهی به این سوالات نیازمند گذشت زمان و انجام مطالعات مختلف در این زمینه میباشد.
Pubmed-The impact of Vaccination worldwide on SARS-CoV-2 infection: A Review on Vaccine Mechanisms, Results of Clinical Trials, Vaccinal Coverage and Interactions with Novel Variants
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید