مقدمه
سرطان ریه یکی از سرطانهای شابع در سرتاسر جهان است. ابتلا به این سرطان و روند درمان آن، مشابه سایر سرطانها میتواند بار روحی روانی سنگینی برای بیمار به همراه داشته باشد. روشهای مختلفی برای کاهش این بار و بهبود شرایط روحی بیماران مبتلا به سرطان ارائه شده است. یکی از این روشها، شرکت کردن در جوامع حمایتی آنلاین است.
افرادی که تحت درمان سرطان هستند و به ویژه افرادی که سرطان آنها درمان شده است، به این جوامع حمایتی رجوع میکنند. مراجعه بیماران سرطانی به این جوامع روزانه در حال افزایش است. هدف از شرکت در این گروههای آنلاین، برقراری ارتباط با سایر افراد با بیماری مشابه، دستیابی به حمایتهای مختلف روحی و تبادل اطلاعات میباشد.
علیرغم افزایش تعداد این جوامع و تعداد بالای شرکت کنندگان در آنها، هنوز هیچ گونه تعریف مشخصی برای آنها وجود ندارد. سازوکار هر یک از این جوامع با یکدیگر متفاوت است. برای مثال برخی از این جوامع به صورت خصوصی و برخی دیگر به صورت عمومی بدون هزینه برگزار میشوند. همچنین برخی از این جوامع، شرکتت کنندگان خود را بر اساس ویژگیهایی مثل سن، نوع بیماری و جنس به گروههای مختلف تقسیم بندی میکنند. افراد میتوانند میزان مراجعه به این جوامع و درصد مشارکت روزانه خود را مشخص کنند. یک مطالعه در این زمینه انجام شد و به بررسی اثرگذاری این جوامع در شرایط روحی بیماران نجاتیافته از سرطان ریه پرداخت.
هدف انجام مطالعه
هدف از انجام این مطالعه پاسخ دادن به این دو سوال بود:
1. بیماران نجات یافته از سرطان ریه چگونه در این جوامع شرکت میکنند؟
2. تاثیرات اجتماعی، روانی و جسمی شرکت در این جوامع برای این بیماران چیست؟
نتایج انجام مطالعه
این مطالعه نشان داد که کسانی که در این جوامع شرکت میکنند، 3 هدف اصلی دارند. هدف اول، برقراری ارتباط با سایر بیماران مبتلا به این بیماری و به اشتراک گذاشتن منابع بوده است. هدف بعد مطالعه کردن نظر دیگران و پاسخ دادن به نظرها و سوالات آنها بود. و در نهایت هدف آخر تنها مشاهده کردن و مطالعه کردن نظر دیگران (بدون پاسخ دادن به آنها) و اطلاعات ثبت شده در آن جوامع بود. این مطالعه همچنین بیان کرد که حضور یافتن در این جوامع میتواند فواید و همچنین ضررهای متعددی داشته باشد. بسیاری از بیماران روشهای مختلفی را برای کاهش ضررها و اثرات منفی این جوامع ارائه میکردند.
نتیجهگیری
جوامع حمایتی مربوط به بیماران نجات یافته از سرطان ریه حمایتهای مختلفی در زمینههای روحی و جسمی ارائه میکنند. ولی قابل ذکر است که این جوامع در کنار فواید زیادی که دارند، میتوانند اثرات مخربی را به همراه داشته باشند. برای مثال، برخی از افراد اطلاعات علمی و غیر علمی نادرستی را در این جوامع منتشر میکنند. برخی از بیماران ممکن است شرایط بیماری و همچنین وضعیت روحی و جسمی خود را به اشتباه با دیگری مقایسه کنند.
Pubmed-A qualitative study of online support communities for lung cancer survivors on targeted therapies
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید