واکسن کووید-19 در بارداری
بارداری میتواند منجر به بروز کووید-19 شدید شود. یافتن واکسنهای بیخطری که پاسخهای ایمنی مادر حامله و جنین را برمیانگیزند بسیار مهم است. یک مطالعه، ارزیابیهای اپیدمیولوژيک مربوط به واکسنهای mRNA را جمعآوری کرده است که شامل موارد زیر میباشد:
- میزان عفونت COVID-19
- پاسخگویی به آنتیبادیهای مادر
- انتقال آنتیبادی از طریق جفت
- عوارض جانبی پس از واکسن کووید-19 در بارداری
نتایج نشان میدهد که با استفاده از واکسیناسیون مبتنی بر mRNA، میتوان از عفونت بالقوه COVID-19 در زنان باردار جلوگیری کرد. ثابت شده است که واکسیناسیون کووید-19 بر بارداری، زایمان و مرگ و میر پریناتال تاثیر منفی ندارد. ناراحتی در محل تزریق، خستگی و میگرن، شایعترین عوارض جانبی موقتی هستند. مشخص شده است که ایمنی تطبیقی پس از واکسن بوستر بسیار مهم است و با بهبود انتقال آنتیژن جفتی در ارتباط میباشد. دو دوز واکسیناسیون، با سطوح آنتیبادی مادر و جنین بالاتری همراه است. وقفهی طولانیتر بین اولین دوز واکسیناسیون و تولد، باعث افزایش سطح آنتیبادی IgG جنین میشود. واکسن mRNA در کاهش شدت عفونت COVID-19 موثر است. این واکسنها گزینههای بیخطری برای زنان باردار و جنین داخل رحم محسوب میشوند.
تاثیر عفونت کووید-19 بر مادر باردار
عفونت COVID-19 در بارداری منجر به انبساط مجاری تنفسی و افزایش حساسیت مادر باردار برای ابتلا به بیماریهای تنفسی میشود. مرحله پیشالتهابی در طول سه ماهه اول که در آن لانهگزینی جنین و جفت اتفاق میافتد و همچنین در سه ماهه سوم که مادر برای سازگاری با زایمان آماده میشود، مشهودتر است. به طور خاص، تولید مقادیر زیاد سیتوکین با COVID-19 حاد مرتبط میباشد. این مرحله پیشالتهابی بارداری در طول سه ماهه اول و سوم، زنان باردار را مستعد ابتلا به تظاهرات شدیدتر عفونت COVID-19 میکند.
اکثر مادران باردار علائم خفیف تا متوسط عفونت COVID-19 را تجربه میکنند. اما این بیماری در این گروه در مقایسه با زنان غیرباردار شدیدتر بوده و خطر بیشتری برای بستری شدن در بیمارستان دارد. اکثر مادران باردار بستری شده در بیمارستان مبتلا به عفونت COVID-19، بدون علامت بودند. این موضوع اجازهی انتقال بی سر و صدا را به ویروس میدهد و نشاندهنده اهمیت اقدامات موثری است که انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر را متوقف میکند.
یکی از موثرترین اقدامات بهداشت عمومی برای مقابله با شیوع بیماریهای واگیر، واکسیناسیون است. هدف اصلی برنامههای واکسیناسیون سراسری، دستیابی به مصونیت گلهای مطلوب میباشد. اما این موضوع تنها در صورتی که میزان واکسیناسیون بالا باشد، نتیجهبخش است. واکسن mRNA، مدرنا و فایزر، در پیشگیری و کاهش شدت عفونتهای COVID-19 مؤثر هستند. با این حال، شواهد مربوط به مشخصات ایمنی و اثربخشی واکسنهای mRNA در دوران بارداری به تدریج در حال ظهور است.
عفونت کووید-19 پس از واکسیناسیون
14 روز پس از دریافت واکسن Pfizer-BioNTech، 0.18٪ (4/2136) از مادران باردار، به عفونت COVID-19 پیدا کردند. در حالی که 0.51٪ (11/2136) عفونت COVID-19 را در عرض 2 هفته پس از واکسیناسیون دریافت کردند. حدود 0.5٪ (9/1822) از زنان باردار که واکسن Moderna را دریافت کردند، طی 14 روز پس از واکسیناسیون و 0.5٪ (9/1822) پس از 2 هفته پس از دریافت این واکسن دچار عفونت COVID-19 شدند. بیش از نیمی از این زنان باردار که طی 14 روز پس از واکسیناسیون به کووید-19 مبتلا شده بودند، قبل از دریافت اولین دوز واکسن، به ویروس مبتلا شدند.
آیا واکسن کووید-19 برای مادران باردار مفید است؟
از آنجایی که کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترلشده در مورد واکسیناسیون کووید-19 در بارداری وجود ندارد، نتایج به دست آمده صرفاً مشاهدهای از مطالعات اپیدمیولوژیک ارزیابی واکسنهای mRNA است. ثابت شده که واکسنهای mRNA در جلوگیری از کووید-19 در زنان باردار مفید هستند. همچنین توانایی القای واکنشهای آنتیبادی را در این جمعیت آسیبپذیر و جنین داخل رحم را دارند. برای زنان باردار توصیه میشود که دو دوز واکسیناسیون را دریافت کنند تا سطح بالاتری از تیتر آنتیبادی و نسبت انتقال به جنین را داشته باشند. واکسن mRNA عموما برای مادران باردار بیخطر است. عوارض جانبی رایج آن مشابه با افراد غیرباردار از جمله تب و ناراحتی در محل تزریق است. هیچ مدرکی مبنی بر اینکه واکسیناسیون کووید-19 بر بارداری، تولد یا عوارض زایمان تأثیر میگذارد وجود ندارد.
PubMed-Covid-19 vaccine and its consequences in pregnancy: Brief review
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید