درمان با طب سوزنی تکنیکی است که طی آن متخصص، نقاط خاصی از بدن را تحریک میکند. این کار غالبا با وارد کردن سوزنهای نازک به داخل پوست انجام میشود. در این مقاله دکترنکست در مورد ایمنی، عوارض و کاربرد طب سوزنی صحبت میکنیم.
علم چه چیزی در رابطه با کارایی درمان با طب سوزنی میگوید؟
طب سوزنی در پزشکی سنتی چین مورد استفاده قرار میگرفته است. نتایج چندین مطالعه حاکی از آن است که این تکنیک به تسکین انواعی از درد که غالبا مزمن هستند، شامل درد کمر، گردن، استئوآرتریت و زانو درد، دندان و دردهای پس از جراحی کمک میکند. همچنین ممکن است به کاهش تعداد دفعات سردردهای استرسی و پیشگیری از سردردهای میگرنی نیز کمک کند. به این ترتیب طب سوزنی میتواند یک انتخاب منطقی در افراد دارای دردهای مزمن، در نظر گرفته شود. همچنین، طب سوزنی بر تهوع ناشی از بیهوشی جراحی و شیمی درمانی سرطان، اعتیاد، کرامپ قاعدگی و آسم نیز اثرات مثبتی داشته است.
اثرات طب سوزنی بر مغز و بدن و بهترین راه اندازهگیری آن، به تازگی مشخص شده است. شواهد موجود نشان دهنده این است که فاکتورهای زیادی شامل انتظارات و باورها ممکن است نقش مهمی بر اثرات مفید این تکنیک بر درد داشته باشند. با این حال، میزان اثربخشی طب سوزنی در مقایسه با سایر درمانها، نامشخص است و تناقضاتی در این رابطه در منابع علمی دیده شده است.
ایمنی و عوارض جانبی
به طور کلی، در صورتی که طب سوزنی توسط متخصص طب سوزنی انجام شود، ایمن است و عوارض نسبتا اندکی از آن گزارش شده است.
بعضی از این عوارض جانبی خفیف و کوتاه مدت شامل موارد زیر میباشد:
- درد در محل ورود سوزن
- خون ریزی یا کبودی در محل ورود سوزن
- آسیب پوست
- خستگی و خواب آلودگی
- احساس بیماری
- احساس سرگیجه یا از حال رفتن
- بدتر شدن علائم موجود
همچنین، عوارض ممکن است بر اثر استفاده از سوزنهای غیر استریل و درمان نامناسب ایجاد شوند. در این شرایط، ممکن است عوارض جانبی مهمی نظیر عفونت، آسیب اندامها، جمع شدن ریهها و آسیب به سیستم عصبی مرکزی تظاهر یابد.
طب سوزنی برای چه افرادی توصیه نمیشود؟
در صورتی که اختلال خونریزی مانند بیماری هموفیلی دارید یا داروهای ضد انعقاد دریافت میکنید، قبل از انجام طب سوزنی با پزشک خود مشورت کنید. همچنین در صورتی که به فلزات حساسیت دارید یا در محل ورود سوزن دچار عفونت شدهاید، طب سوزنی توصیه نمیشود.
به طور کلی انجام طب سوزنی در دوره بارداری ایمن است. هرچند شما باید به متخصص طب سوزنی خود اطلاع دهید که باردار هستید چراکه تحریک نقاط خاصی در طول بارداری برای انجام طب سوزنی، ایمن نیستند. برای اطمینان از ایمن بودن طب سوزنی با توجه به شرایط سلامتی خودتان، میتوانید از خدمات مشاوره آنلاین پزشکی دکترنکست استفاده کنید.
طب سوزنی چگونه عمل میکند؟
طب سوزنی سنتی بر پایه باور به انرژی یا نیروی زندگی است که در بدن جریان مییابد. در طب سوزنی، اعصاب حسی زیر پوست و ماهیچهها را تحریک میکند. این تحریکات منجر به تولید مواد طبیعی شامل اندورفینهای تسکین دهنده درد در بدن میشود. به نظر میرسد این مواد طبیعی آزاد شده، مسئول اثرات مفید طب سوزنی باشند. به طور معمول، گذراندن یک دوره طب سوزنی در مقایسه با تک جلسه، اثرات طولانی مدتتری بر تسکین درد دارد.
طب سوزنی چگونه انجام می شود؟
جلسه اول طب سوزنی به طور معمول، ۲۰ دقیقه تا یک ساعت به طور میانجامد و شامل ارزیابی سلامت کلی بدن، سابقه بیماری و معاینه فیزیکی و در ادامه ورود سوزنهای مخصوص میباشد. دوره درمانی غالبا شامل چندین جلسه جداگانه میباشد که در افراد مختلف، تعداد جلسات متفاوت است. در طول جلسه معمولا از شما خواسته میشود که بنشینید یا دراز بکشید. همچنین ممکن است از شما درخواست شود تا بعضی لباسهایتان را خارج کنید تا متخصص به بعضی قسمتهای بدن شما دسترسی داشته باشد. متخصص بر حسب شرایط شما نقاط خاصی از بدن را انتخاب میکند تا سوزن را در آن قسمتها وارد کند. در طول یک جلسه ممکن است چندین نقطه درگیر شوند که این وابسته به تعداد علائم شماست. بعضی افراد گزارش کردهاند که طب سوزنی باعث افزایش سطح انرژی آنها شده است. گروهی دیگر گفتهاند باعث احساس آرامش در آنها گشته است.
سوزنها
سوزنهای مورد استفاده، بسیار باریک هستند و معمولا به طول چند سانتی متر میباشند. سوزنهای یکبار مصرف و استریل، بلافاصله پس از استفاده دور انداخته میشوند. سوزنها میتوانند تا زیر پوست یا عمیقتر اعمال شوند تا به عضلات برسند. سوزنها ممکن است در طول درمان داغ شود یا جریان الکتریکی کمی بر آنها اعمال شود. زمانی که سوزنها در محل قرار گیرند، ممکن است برای مدتی بین چند دقیقه تا حدود ۳۰ دقیقه در محل باقی بمانند. ممکن است در هنگام ورود سوزنها احساس گزگز یا درد مبهم داشته باشید اما نباید هیچ گونه درد مشخصی تجربه کنید. در صورتی که درد داشتید، همان موقع متخصص خود را در جریان قرار دهید.
گاها به جای سوزن، سایر انواع تحریکات در نقاط مربوطه اعمال میشود که شامل موارد زیر است:
- گرما
- فشار
- مالش
- مکش
- ایمپالسهای انرژی الکترومغناطیس