مقدمه
سرطان میتواند آسیبهای روحی متعددی را به همراه داشته و کیفیت زندگی بیمار و ارتباطات بین فردی وی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان، از روشهای حضوری روانشناسی استفاده میکنند. از طرف دیگر، اخیرا برخی از روشهای غیر حضوری و آنلاین نیز مورد استفاده قرار میگیرند. استفاده از این روشها معایب متعددی دارد. برای مثال فرد بیمار از کیفیت این روشها اطمینان کافی ندارد.
یک مطالعه در این زمینه انجام شده و به بررسی تاثیر استفاده از روشهای مداخلهای روانشناسی آنلاین در بهبود اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به سرطان پرداخته است. یکی از این روش های آنلاین استفاده از epos است. Epos نوعی روش مداخلهای روانشناسی آنلاین است که توسط خود بیمار سرطانی انجام میگیرد.
روش انجام مطالعه
در این کارآزمایی بالینی که در کشور آلمان انجام شد، 325 بیمار مبتلا به سرطانهای مخنلف حضور داشتند.
بیماران حاضر در این مطالعه به طور تصادفی به دو گروه مداخله و گروه کنترل تقسیم بندی شدند. شرکت کننده در این مطالعه در هنگام شروع مطالعه، بعد از مداخله روانشاسی و 3 ماه بعد از اتمام دوره مداخله، پرسشنامههای مربوط به این مطالعه را تکمیل کردند.
هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر این روش در بهبود و کاهش افسردگی و اضطراب بیماران بود. از اهداف فرعی این مطالعه میتوان به بررسی کیفیت زندگی، توانایی کنترل روحی و روانی توسط خود بیمار و میزان رضایت از epos اشاره کرد.
شرایط ورود به مطالعه سن بالای 18 سال، امکان دسترسی به اینترنت، تسلط کافی به زبان آلمانی و ابتلا به سرطان بود. کسانی که از اختلالات روانی شدید مثل افسردگی شدید و یا افکار خودکشی رنج میبردند از این مطالعه خارج شدند.
بحث و نتیجهگیری
نتایج بدست آمده از این مطالعه میتواند در بررسی اثربخشی epos در کاهش افسردگی و اضطراب بیمارن مبتلا به سرطان بسیار کمککننده باشد. در صورتی که نتایج حاصل از این مطالعه مثبت باشند، به راحتی میتوان سبک روانشناسی حضوری بیماران را به حالت غیرحضوری تغییر داد.
همچین کسانی که نیازمند حمایت روانشناسی در زمینه ابتلا به سرطان هستند و به هردلیلی این امکان برای آنها وجود ندارد، میتوانند از این روش آنلاین استفاده کنند. همچنین باید توجه داشت که با توجه به استفاده روزافزون از ابزار الکترونیک از قبیل موبایل و تبلت، پذیرش استفاده از روشهای آنلاین برای بیمار راحتتر خواهد بود. در صورت قبول اجتماعی این روش و استفاده هر چه بیشتر از این روش، امکان بررسی ایرادات و برطرف کردن آنها وجود خواهد داشت.
Pubmed-An emotion-based online intervention for reducing anxiety and depression in cancer patients: Study protocol for a randomized controlled trial
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید