اگر دچار درد زانو شدهاید یا صبحها پس از بیدارشدن از خواب احساس میکنید مفاصلتان سفت شده است شاید مبتلا به آرتروز هستید. درد و احساس خشکی در مفاصل از شایعترین علائمی است که در این بیماری دیده میشود. در این مقاله از دکترنکست آرتروز را معرفی میکنیم و به بررسی علائم آن میپردازیم. همچنین به این سوال پاسخ میدهیم که “درمان این اختلال چگونه است؟”
آرتروز چیست و چه علائمی دارد؟
آرتروز یک واژه کلی برای توصیف بیش از 100 بیماری است که عموم آنها با التهاب و تخریب مفاصل همراه هستند. برای مثال استئوآرتریت یک نوع آرتروز است که در طی آن غضروف مفاصل تخریب میشود. آرتروز روماتیسمی نوع دیگری از این بیماری است که در اثر حمله سیستم ایمنی بدن به غشای پوششی مفاصل به وجود میآید. فارغ از اینکه نوع آن کدام است، اولین علائم آرتروز که در افراد مبتلا دیده میشود شامل موارد زیر است:
- صدادادن و درد مفاصل
- خشکی و سفتی مفاصل
- تورم و قرمز شدن ناحیه مفصلی
لازم است به این نکته اشاره کنیم که به طور معمول علائم آرتروز در زنان شدیدتر از مردان بروز میکند.
درمان آرتروز
برای این بیماری درمان قطعی وجود ندارد و درمانها و توصیههایی که در حال حاضر استفاده میشود برای کمککردن به بیمار جهت کاهش علائم آزاردهنده و همچنین جلوگیری از بدتر شدن بیماری است. در این بخش به ذکر درمانهای دارویی میپردازیم که برای این بیماری استفاده میشود.
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مثل قرص استامینوفن و قرص ناپروکسن (میتوان عنوان بهترین داروی آرتروز را به این دسته دارویی داد).
- پمادهای موضعی ضددرد
- داروهای کورتیکواستروئیدی
توجه داشته باشید که هیچکدام از دستههای دارویی ذکر شده درمان قطعی آرتروز زانو نیست و صرفا نقش کمککننده را ایفا خواهد کرد. همچنین اگر درمانهای دارویی و غیر دارویی ذکرشده موثر نبود، جراحی زانو میتواند اقدام موثر بعدی باشد.
در آرتروز کدام مفاصل بدن درگیر میشود؟
با توجه به نوع آرتروز، مفاصل درگیرشونده و علائمی که ایجاد میشود متفاوت است. براساس مفصلی که دچار آرتروز شده است، میتوان یک نوع تقسیمبندی وابسته به نواحی برای آن در نظر گرفت که در این تقسیمبندی آرتروز گردن و زانو از رایجترین اشکال بیماری خواهد بود.
آرتروز گردن چیست؟
به نوعی از آرتروز که در گردن رخ میدهد گفته میشود. در این بیماری که معمولا در سنین بالا در اثر کهولت سن یا فعالیتفیزیکی نامناسب رخ میدهد، غضروف و استخوانهای گردن دچار آسیب میشود. تحقیقات نشان داده است که این بیماری در کنار کمردرد از رایجترین مشکلاتی است که افراد بهخاطر آن به پزشک عمومی مراجعه میکنند. برخی از علائم آرتروز گردن عبارتند از:
- گردندرد و سفتی گردن و بدترشدن آن با حرکتدادن گردن
- سردرد، بهویژه در پایین جمجمه
- کاهش دامنه حرکتی گردن (فرد بیمار نمیتواند به همان اندازه قبل گردن خود را حرکت دهد)
- ضعف یا اسپاسم عضلانی در گردن، شانهها یا بازوها
- احساس بیحسشدن در دستها
- احساسی شبیه ساییدگی در گردن هنگام حرکتدادن آن
درمان آرتروز گردن
درمان آرتروز گردن معمولاً به شدت بیماری و علائم بستگی دارد؛ اما در اینجا چند درمان رایج برای آرتروز گردن آورده شده است:
- داروهای ضد درد
مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن میتوانند به تسکین درد و التهاب کمک کنند.
- فیزیوتراپی
ورزش و حرکات کششی خاصی ممکن است به بهبود دامنه حرکتی و تقویت عضلات پشتیبان گردن کمک کند.
- گرما یا سرما درمانی
اعمال گرما یا سرما در ناحیه آسیبدیده هم میتواند باعث تسکین درد و سفتی شود. برای این کار میتوان از دوش آب گرم، کمپرس گرم یا کیسه یخ استفاده کرد.
- استراحت و بیحرکتی
استراحت دادن به گردن و پرهیز از هرگونه فعالیتی که علائم را تشدید میکند میتواند کمککننده باشد. برای این کار میتوان از فیکسکنندههای گردنی استفاده کرد.
- تزریق
تزریق کورتیکواستروئیدها گاهی اوقات توسط پزشکان برای کاهش درد و التهاب توصیه میشود.
- جراحی
در موارد شدید که درمانهای دیگر موثر نبودهاند، جراحی ممکن است گزینه خوبی باشد. این جراحی شامل برداشتن دیسکهای آسیبدیده گردن، اتصال مهرهها به یکدیگر یا گشاد کردن کانال نخاعی برای کاهش فشار روی اعصاب است.
برای استفاده از هرکدام از موارد ذکرشده بهتر است با پزشک مشورت کنید تا بهترین برنامه درمانی را برای شما مشخص کند.
فوق تخصصان روماتولوژی در دکترنکست
آرتروز زانو چیست؟
در انتهای دو استخوانی که در محل زانو به هم میرسند، بافت غضروفی وجود دارد که از ساییدگی استخوانها به هم جلوگیری میکند. در بیماری آرتروز زانو، این بافت غضروفی دچار آسیب میشود؛ در نتیجه استخوانها دچار ساییدگی شده و درد و تورم در محل زانو به وجود میآید. این بیماری اگر کنترل نشود میتواند مشکلات حرکتی شدیدی برای فرد به وجود آورد. در ارتباط با علائم آرتروز زانو علاوه بر علائم کلی مانند زانودرد، نشانههایی مانند صدادادن مفصل هنگام حرکتدادن آن، قفلشدن زانو هنگام شروع حرکت و خالیکردن زانو بروز میکند.
درمان آرتروز زانو
درمانهای دارویی که برای این بیماری استفاده میشود مشابه داروهایی است که در تمام انواع آرتروز کاربرد دارد. اما با توجه به ناحیهای که درگیر شده است، میتوان برخی توصیههای اختصاصی برای کمک به افراد کرد. توصیههایی که با انجام آنها میتوانید به کنترل آرتروز و همچنین قابلتحمل شدن آن کمک کنید عبارتند از:
- وزنتان را کنترل کنید تا فشار از زانوهایتان برداشته شود ؛
- فعالیتهای ورزشی با تاثیر کم روی زانو مانند شنا را جایگزین فعالیتهای پرتحرک و با تاثیر زیاد مانند دویدن و تنیس کنید و سعی کنید حداقل 150 دقیقه در هفته فعالیت ورزشی سبک انجام دهید؛
- در کفشهای خود از ضربهگیر استفاده کنید تا فشار را به زانوهای خود به حداقل برسانید؛
- از زانوبند استفاده کنید؛
- برای درمان آرتروز زانو در خانه با مشاوره یک فیزیوتراپیست تمریناتی را انجام دهید که به انعطافپذیری، قدرت و حرکت کمک میکند؛
- از عصا استفاده کنید تا نیروی وارد شده به زانو به حداقل برسد.
آیا تزریق ژل در آرتروز مفصل زانو مفید است؟
گاهی اوقات تزریق ژل هیالورونیک اسید میتواند درمان مناسبی برای کاهش علائم آرتروز مانند درد و خشکی مفصل باشد. برای اینکه مطمئن شوید این روش برای شما مناسب است یا خیر، با پزشک خود مشورت کنید.
جمع بندی
آرتروز میتواند تمام جوانب زندگی بیماران را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین بهتر است، علاج واقعه را قبل از وقوع آن بکنید و با رعایت چند دستورالعمل ساده مانند تغذیه و ورزش مناسب از مفاصل خود مراقبت کنید. اما اگر هماکنون دچار علائم این بیماری هستید، بهتر است هر چه سریعتر به یک دکتر روماتولوژیست مراجعه کنید و مشکل خود را با او در میان بگذارید.
منابع
https://www.healthline.com/health/arthritis/neck-arthritis#symptoms
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12061-arthritis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/7621#types