پیش زمینه
بیماری کووید-۱۹ در حال حاضر یک مشکل بحرانی سلامت در جهان است. با توجه به وجود موارد مشکوک و تایید شده کووید-۱۹ در مراکز درمانی، مراجعهکنندگان به مراکز بهداشتی-درمانی جزو گروههای پرخطر محسوب میشوند.
چالش موجود، افزایش آگاهی، نگرش و عملکردهای پیشگیرانه نسبت به کووید-۱۹ در مراجعهکنندگان به بیمارستان است که برای جلوگیری از انتقال همهگیرانه مهم است. اخیراً مطالعهای به منظور بررسی وضعيت آگاهی، نگرش و عملکرد پيشگيرانه نسبت به این بیماری و عوامل مرتبط با آن در بین مراجعهکنندگان به بيمارستانهای منطقه گوندار جنوبی در شمال غربی اتيوپی طراحی شده است که به بررسی آن میپردازیم.
روش انجام مطالعه آگاهی نسبت به کووید-۱۹
یک مطالعه مقطعی از ۱ تا ۳۰ اوت ۲۰۲۰، بر روی ۴۰۴ مراجعهکننده بزرگسال بیمارستان با انتخاب تصادفی انجام شد. دادهها با استفاده از پرسشنامه مصاحبهمحور جمع آوری شد. نتایج این مطالعه آگاهی خوب یا ضعیف، نگرش مثبت یا منفی و عملکرد پیشگیرانه خوب یا ضعیف نسبت به کووید بود.
برای تحليل دادهها از سه مدل رگرسيون لجستيک دوگانه مختلف با حدود اطمینان ۹۵٪ استفاده شد. در طول آنالیز دادهها از تجزیه و تحلیل دو متغیره (نسبت شانس خام) و تجزیه و تحلیل چند متغیره (نسبت شانس تعدیل شده) استفاده شد. از تجزیه و تحلیل دو متغیره، متغیرهایی با P-value کمتر از ۰/۲۵ برای استفاده در تحلیل رگرسیون لجستیک چند متغیره حفظ شدند. از تحليل رگرسيون لجستيکی چند متغيره، متغيرهای دارای سطح معنیدار p-value (یعنی کوچکتر از ۰/۰۵) به عنوان عواملی در نظر گرفته شدند که به طور مستقل با آگاهی، نگرش و عملکردهای پيشگيرانه نسبت به کووید-۱۹ مرتبط بودند.
یافتههای اصلی آگاهی نسبت به کووید-۱۹
حدود ۶۹/۳٪ از پاسخدهندگان آگاهی خوبی درباره کووید-۱۹ داشتهاند. ۶۲/۶٪ نگرش مثبت و ۴۹/۳٪ عملکرد پیشگیرانه خوبی نسبت به کووید-۱۹ داشتهاند. یکی از عواملی که به طور قابلتوجهی با دانش خوب درباره کووید-۱۹ مرتبط است، وضعیت آموزشی است. افرادی که میتوانند بخوانند و بنویسند، کسانی که به دانشگاه و مقاطع تحصیلی بالاتر راه یافتهاند و آنهایی که از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند، آگاهی بهتری نسبت به این بیماری دارند.
علاوه بر این، عوامل مرتبط با نگرش مثبت نسبت به کووید-۱۹ شامل ابتلای فرد به بیماریهای مزمن، دریافت آموزش درباره کووید-۱۹ و وجود فردی از خانواده به عنوان منبع اطلاعات است. شرکتکنندگانی که دانش خوبی نسبت به کووید داشته یا دانشآموز بودند، به طور معناداری عملکرد بهتری در برابر این بیماری داشتند.
نتایج
آگاهی، نگرش و عملکرد پیشگیرانه نسبت به کووید-۱۹ در میان مراجعهکنندگان بزرگسال بیمارستان، کم است. بنابراین توصیه میشود فوراً از استراتژیهای مداخلهای مختلف برای ایجاد آگاهی، نگرش و عملکردهای پیشگیرانه استفاده کرد. اینگونه میتوان انتقال کووید را در بین مراجعهکنندگان بزرگسال بیمارستان کنترل کرد.
برای افزایش سطح دانش مراجعهکنندگان بیمارستان، میتوان افراد را به انجام کارهای زیر تشویق کرد:
۱. آموزش بهداشت و سلامت به کسانی که نمیتوانند مطالب علمی در مورد کووید-۱۹ بخوانند و بنویسند.
۲. استفاده از رسانههای اجتماعی که پیامهایی مفید را در مورد کووید-۱۹ منتقل میکنند.
علاوه بر این، آموزش در مورد روشهای پیشگیری از کووید-۱۹ و استفاده از منابع اطلاعاتی مختلف، به ایجاد نگرش مثبت نسبت به پیشگیری از این بیماری کمک خواهد کرد. همچنین برای بهبود عملکردهای پیشگیرانه نسبت به کووید-۱۹، بهبود دانش مراجعهکنندگان بیمارستان در مورد این بیماری ضروری است.
برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله زیر مراجعه فرمایید:
Pubmed-Knowledge, attitude, and preventive practices towards COVID-19 and associated factors among adult hospital visitors in South Gondar Zone Hospitals, Northwest Ethiopia
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید