بیشتر خانمهایی که جراحی ماموپلاستی را انجام دادهاند یا به انجام این جراحی فکر میکنند، نگران تاثیرات ماموپلاستی در شیردادن هستند. جراحی کوچککردن سینه که نام دیگرش ماموپلاستی است، برای کسانی که سینههای بزرگ دارند و باعث ایجاد ناراحتی و سختی در زندگیشان شده است، انجام میشود؛ اطلاعات کامل درباره این جراحی را میتوانید در مقاله همه چیز درباره ی ماموپلاستی مطالعه کنید. در این مقاله قصد داریم تا درباره اثر ماموپلاستی در شیردادن توضیح دهیم.
شیردهی و ماموپلاستی چطور با هم ارتباط دارند؟
تولید شیر مادر بیشتر تحت تاثیر بریدن مجاری شیر و عصب سینه قرار میگیرد. جراحی کوچککردن سینه بیشترین تاثیر احتمالی را روی مقدار تولید شیر دارد؛ البته این تاثیرگذاری تا حد زیادی به نحوه عمل جراحی هم مربوط میشود. گاهی اوقات، برشهای اطراف آرئول و تکنیکهای جراحی که شامل جداکردن کامل آرئولها (هاله دور پستان) و نوک سینهها میشوند، کاهش تولید شیر مادر را به همراه دارند. با گذشت زمان، مجاری که در اثر جراحی قطع شدهاند، ممکن است دوباره رشد کنند یا مسیر جدیدی برای خودشان باز کنند؛ حتی امکان دارد عصبها هم عملکردشان را باز یابند و مادر را قادر به تولید شیر کنند. مادرانی که قبلا عمل ماموپلاستی کردهاند، میتوانند به نوزادشان شیر دهند؛ همه خانمها پساز زایمان میتوانند حداقل آغوز (شیر اول) را تولید کنند؛ حتی اگر مقدار شیر مادر کم باشد، باز هم در هر بار شیردهی به نوزادش آنتیبادی میدهد. با این حال، اثر ماموپلاستی در شیردادن در هر خانم متفاوت است؛ در بعضی موارد ممکن است تولید شیر به هیچ وجه تحت تاثیر قرار نگیرد؛ این مادران میتوانند شیر کامل تولید کنند. سایر مادران شیر کمتری تولید میکنند. پیشاز تولد نوزاد امکان تشخیص اینکه مادر قادر به تولید چه مقدار شیر است، وجود ندارد. طبق تحقیقات انجامشده، به نظر میرسد خانمهایی که بیشتر از 5 سال از بین عمل جراحی و بارداریشان فاصله باشد، شیر بهتری دارند؛ این نکته بدون توجه به نوع جراحی انجامشده صادق است.
حل مشکل کاهش شیردهی پس از ماموپلاستی
نکته کلیدی در افزایش مقدار شیردهی بعد از ماموپلاستی، این است که در دو هفته اول تا حد امکان شیر از سینه خارج شود؛ اگر شیر بیشتری خارج شود، سینهها تولید شیر بیشتری خواهند داشت. در دو تا سه هفته اول، بدن مادر تعیین میکند که چه مقدار شیر مورد نیاز است. موثرترین راه برای خارجکردن شیر، به غیر از شیردهی، استفاده از پمپاژ یا فشردهکردن سینه است؛ دیگر روشها شامل تکنیکهای آرامسازی و استفاده از داروهای گیاهی تجویزی است.
مادران برای شیردهی بعد از عمل ماموپلاستی، در صورت نیاز میتوانند از شیر خشک یا شیر دوشیده استفاده کنند؛ همچنین، از روش تغذیه لولهای برای کمک به تکمیل شیر مادر استفاده میشود. این سیستم از ظرفی تشکیل شده است که داخلش مایع مکمل وجود دارد. یک لوله از این ظرف به سمت نوک سینه کشیده میشود و به نوزاد اجازه میدهد تا نوک سینه و لوله را همزمان بمکد.
جمع بندی
هر سال تقریبا نیم میلیون عمل کوچک کردن سینه در جهان انجام میشود. اما، میزان تاثیرگذاری ماموپلاستی در شیردادن هنوز بهطور دقیق مشخص نیست. میتوان گفت که بیشاز هر چیزی، نحوه جراحی بر میزان شیردهی اثر میگذارد. اگر جراحی بهدرستی انجام شود، اشکالی در مقدار تولید شیر مادر به وجود نمیآید.
گاهی اوقات هم ممکن است مقدار شیر مادر کم شود که برای جبران آن، روشهای مختلفی وجود دارد؛ استفاده از داروهای گیاهی، ماساژ دادن سینهها یا اضافهکردن شیر خشک به برنامه تغذیه نوزاد، از جمله این روشها هستند.
منابع: