سامانه دکترنکست با بهرهگیری از علوم روز پزشکی، داروسازی و فناوری اطلاعات امکانات هوشمندانهای را به پزشکان ارائه میدهد. این سامانه علاوهبر نسخهنویسی، خدمات متنوع دیگری را هم ارائه میکند و پزشکان میتوانند در این پلتفرم برای بیماران خود پرونده پزشکی تشکیل داده و به آنها نوبت آنلاین بدهند. از شما دعوت میکنیم در این ویدئو همراه ما باشید تا با سریعترین روش ثبت نسخه الکترونیک بیشتر آشنا شویم.
ثبت شرح حالِ بیمار در دکترنکست
لطفا پس از ورود به پلتفرم، مطب مورد نظر خود را مشخص کرده و برای ثبت پرونده بیمار، از منوی سمت چپ (مطابق تصویر)، گزینه لیست بیماران «Patients list» را انتخاب نمایید. ابتدا وارد بخش لیست بیماران «Patients List» سامانه شوید و روی افزودن بیمار کلیک کنید. سپس نام یا کد ملی بیمار را در قسمت «کد ملی/ پاسپورت» جستجو کنید.
اگر فرد مورد نظر در دکترنکست پرونده داشته باشد، شما مستقیما به پرونده پزشکی او هدایت خواهید شد، اگر به صفحه «ثبت اطلاعات» بیمار منتقل شدید؛ بدین معنی است که اطلاعات بیمار مورد نظر قبلاً در دکترنکست ثبت نشده است. برای اطلاع از نحوه ثبت بیمار و تشکیل پرونده، مقالهای با همین عنوان را در وبلاگ دکترنکست به آدرس «www.drnext.ir/blog » مطالعه کنید.
پرونده بیمار«لیست بیماران»
توجه داشته باشید که ورود اطلاعات در پرونده بیمار اختیاری است، بنابراین در صورت صلاحدید، پس از تکمیل پرونده بیمار، ویزیت او را با کلیک روی دکمه شروع ویزیت «start the visit»، شروع کنید.
(برای اطلاعات بیشتر از نحوه ثبت و تکمیل پرونده بیمار، میتوانید ویدیویی با همین عنوان، در آپارات دکترنکست، به آدرس: «Www.aparat.com/drnext» را مشاهده کرده یا مقالهی «ثبتنام بیمار و تشکیل پرونده» را در وبلاگ دکترنکست مطالعه کنید.)
ویزیتِ بیمار و شرحِ حالگیری «Patient’s status»
مرحله اول ویزیت بیمار، ثبت شرححال است. در این قسمت شما میتوانید شکایت اصلی بیمار، یافتههای بالینی و نتایج تستهای آزمایشگاهی را به زبان فارسی یا انگلیسی وارد کنید. برای این کار میتوانید از قابلیت تبدیل صدا به متن نیز استفاده کنید که به وسیله آن، صدای شما با دقت بالا و سازگار با اصطلاحات پزشکی، تبدیل به متن میشود. همچنین شما به سوابق هر کدام از این قسمتها که در ویزیتهای قبلی، برای بیمار ثبت نمودهاید، دسترسی داشته و میتوانید تاریخچهی آنها را در این قسمت ببینید. در این قسمت امکان جستجو نیز برای شما فراهم است.
شکایت اصلی بیمار «Chief complaint»
فرض کنید بیمار فعلی شما از تنگی نفس هنگام بالا رفتن از پلهها و درد در ناحیه قفسه سینه شکایت دارد. این مشکلات در قسمت شکایت اصلی بیمار وارد میشوند.
معاینات بالینی «Clinical findings»
فرض کنید شما حین معاینه متوجه وجود ادم دو طرفه در اندام تحتانی بیمار، به ویژه در قوزک پای او میشوید و در قسمت معاینات بالینی این مسئله را ثبت میکنید.
نتایج تستهای آزمایشگاهی «Medical test results»
شما میتوانید نتایج تستهای آزمایشگاهی بیمار را در این قسمت ثبت کنید، به عنوان مثال با بیان کردن جملهی «در علائم آزمایشگاهی بیمار، شواهدی از هایپرکلسمی، هیپوناترمی و هایپر لیپیدمی، دیده شد» این جمله را ثبت کنید.
قابلیت تبدیل صدا به متن «Voice to text»
درصورتی که اینترنت شما، از سرعت بالایی برخوردار بوده و میکروفون دستگاه شما (لپتاپ، گوشی هوشمند و…) به درستی کار کند، صدای شما عیناً به متن تبدیل میشود. به خاطر داشته باشید، هنگام ضبط صدا، رسا و شمرده صحبت کنید. دقت این عملکرد بسیار بالا بوده و با کلمات تخصصی پزشکی کاملا سازگار است.
تستهای آزمایشگاهی و تصویربرداری «Laboratory Tests & Images»
در این بخش شما به مدارک پزشکی بیمار که از قبل توسط پزشکان معالج ثبت شدهاند، دسترسی دارید و میتوانید عکس مدارک جدید را به آسانی و بدون نیاز به استفاده از اسکنر در شرح حال بیمار ثبت کنید.
لطفاً، ابتدا روی گزینه افزودن تصویر جدید «Add New Image» کلیک کنید تا به قسمت ثبت عکس وارد شوید. (لطفاً، برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه ثبت عکسها و مدارک آزمایشگاهی، مقاله «ثبت پرونده» در وبلاگ دکترنکست را مطالعه کنید. همچنین از شما دعوت میکنیم، ویدیوی «نحوه ثبت پرونده» را در آپارات دکترنکست تماشا کنید.)
ثبت علائم حیاتی «vital signs»
در قسمت علائم حیاتی «vital signs»، میتوانید فاکتورهای فیزیکی بیمار از قبیل: قد و وزن، دمای بدن، ضربان قلب و درصد اکسیژن را وارد کرده و نمودار آنها را ببینید.
از این نمودارها به عنوان نمودارهای رشد کودکان زیر 12 سال نیز میتوان استفاده کرد. میتوانید قد و وزن او را، بر حسب زمان ببینید.
شما میتوانید در قسمت علائم حیاتی «vital signs»، فشار خون، ضربان قلب، دمای بدن، میزان اکسیژن خون بیمار و غیره را ثبت کنید. همچنین با کلیک روی فِلِشی که در قسمت بالا و راست هر فاکتور قرار دارد، میتوانید گراف کلی مخصوص به آن فاکتور را در بازه زمانی که ثبت شده است، مشاهده کنید.
از قسمت افزودن اطلاعات «Add new data»، اعداد جدید هر فاکتور را در زمان مشخص وارد کرده و گراف آن را با کلیک روی هر یک از علائم فلششکل مشاهده نمایید.
تستهای آزمایشگاهی «Laboratory tests»
بیش از 230 فاکتور آزمایشگاهی در بیش از 25 گروه مختلف در قسمت تستهای آزمایشگاهی «Laboratory test»، وجود دارد و شما میتوانید نتایج حاصل از آزمایشهای مختلفی از قبیل: آزمایشهای بیوشیمی، هماتولوژی، آزمایشهای هورمونی و غیره را در این قسمت وارد کنید.
ابتدا میتوانید گروه آزمایشی مورد نظر را از قسمت تستهای آزمایشگاهی «Laboratory tests» انتخاب کرده و اعداد مورد نظر خود را وارد کنید. بسته به نوع آن آزمایش مثل: «Diabetes relates tests» یا «Lipid profile»، میشود سوابق بیمار را در آن فاکتورها، به صورت عددی وارد کرده و گراف آنها را، مشاهده کنید. فرضا این مسئله که میزان «FBS» بیمار، در بازهی زمانی شش ماه اخیر، چقدر نوسان داشته است، قابل تحلیل است.
به یاد داشته باشید، الزامی به تکمیل تمامی این قسمتها نیست و شما فقط مواردی که نیاز دارید را به طور دلخواه، تکمیل میکنید. توجه داشته باشید، شما امکان اضافه کردن اعداد به گراف را داشته و میتوانید گراف جدید را برای رسیدن به نتایج بررسی و آنالیز کنید. همچنین میتوانید با ستارهدار کردن فاکتورهای پرکاربرد در هر آزمایش، برای دفعات بعدی از آنها استفاده کرده و دسترسی سریعتری به آنها از قسمت علاقمندیها «Favourite list» داشته باشید. با ستارهدار کردن فاکتورهای پرکاربرد دیگر نیازی به جستجوی آنها نداشته و به راحتی از دکمه علاقمندیها «Favorite list» به آنها دسترسی دارید.
یادداشتهای شخصی پزشکان یا «Patient’s status self note»
این امکان وجود دارد که هر آنچه نیاز به ثبت آن را دارید و در باکسهای قبلی نبوده را به صورت یادداشتهای شخصی بنویسید. محتویات وارد شده در این قسمت، فقط در دسترس شخص شماست و به صورت خصوصی، ذخیره میشوند. بیمار و پزشکهای دیگر، به اطلاعات این باکس، دسترسی نداشته و فقط شما در ویزیتهای بعدی به تاریخچه این قسمت دسترسی دارید.
فرضا مشکلات مالی یا موانع مالی بیمار را در این قسمت یادداشت کرده و ثبت کنید: قابلیت تبدیل صدا به متن «Voice to text» برای این قسمت نیز فعال بوده و میتوانید از قلم نوری هم برای نوشتن استفاده کنید.
تشخیص مرحلهای پزشک «Diagnosis»
در پایان شما میتوانید، تشخیص خود را بر اساس کدینگ (ICD-11) ثبت کنید. فرضا در مرحله تشخیص، بیماری نارسایی قلبی یا (Cognestive heart failure) را ثبت میکنید. با جستجوی کلمات کلیدی این بیماری، نتایج در این قسمت به صورت درختی و بر اساس کدینگ ICD-11 نمایش داده میشوند. شما میتوانید از بین لیست نمایش داده شده، بیماری که مدنظر دارید را انتخاب کنید.
همینطور میتوانید تشخیصهای پرتکرار خود را ستارهدار کنید. به خاطر داشته باشید، با یک بار وارد و ستارهدار کردن تشخیص، در لیست علاقمندیها «Favourite» قرار گرفته و در دفعات بعدی ویزیت، نیازی به جستجو و پیدا کردن آن بیماری هنگام ثبت تشخیص نداشته و نام آن به راحتی، در دسترس شما خواهد بود.
در صورتی که تشخیصی برای بیمار خود ندادهاید، در پاسخ به سوال “آیا تشخیصی برای این بیمار دارید؟” «Do you have a diagnosis for the patient?»، گزینه خیر را انتخاب کنید. پس از انتخاب تشخیص، میتوانید در قسمت انتخاب نوع تشخیص «Choose type of diagnosis» انتخاب کنید که تشخیص شما، ابتدایی، در حین درمان یا تشخیص نهایی است.
پس از ثبتِ تشخیص، میتوانید واردِ قسمتِ تجویزِ نسخه یا «Prescription» شوید که در مقاله «ثبت نسخه»، به طور کامل توضیح داده شده است.
برای اطلاعات بیشتر ویدئوی ثبت شرح حال بیمار را در آپارات دکترنکست تماشا کنید.
ثبت نسخه الکترونیک در دکترنکست
لطفاً ابتدا وارد قسمت «لیست بیماران» شوید. اگر قبلاً این بیمار را توسطِ دکترنکست ویزیت کردهاید، نام او را در فهرست بیماران جستجو کنید و سپس روی دکمه «تجویز» کلیک کرده تا وارد بخش ثبت نسخه الکترونیک شوید. اگر برای اولین بار این بیمار را توسط دکترنکست ویزیت میکنید، روی افزودن بیمار «New patient» کلیک کنید، کد ملی بیمار را در قسمت «ID» وارد و روی بررسی «Inquiry» کلیک کنید.
اگر بیمار در دکترنکست پرونده پزشکی داشته باشد، پرونده بیمار برای شما نمایش داده میشود. در غیر این صورت، شما به صفحه ثبت اطلاعات بیمار منتقل میشوید. لطفا مشخصات بیمار را در این صفحه ثبت کنید، تا به پرونده وی دسترسی پیدا کنید (برای اطلاع از نحوه ثبت بیمار در سامانه، لطفاً به آپارات دکترنکست به آدرس «www.aparat.com/drnext» مراجعه کنید و ویدیوی نحوه ثبت نام بیمار را مشاهده کنید).
با کلیک روی شروع ویزیت «Start the visit»، وارد قسمت شرححال بیمار یا «Patient’s status» شوید و در صورت صلاحدید آن را کامل کنید. در صورتی که قصد تکمیل شرححال بیمار را ندارید، با کلیک روی گزینه «No» در جواب سوال «آیا تشخیصی برای این بیمار دارید؟» (?Do you have a diagnosis for this patient) و کلیک روی گزینه تجویز نسخه «Prescription» به قسمت ثبت نسخه الکترونیک منتقل شوید.
به خاطر داشته باشید، تکمیل پرونده و شرححال بیمار برای تجویز نسخه الکترونیک، اجباری نیست و شما میتوانید هر دو مرحله را رد کرده و مستقیما وارد بخش تجویز نسخه شوید.
بخش تجویز نسخه یا «Prescription»
شما میتوانید در این بخش برای بیمار خود نسخه الکترونیک تجویز کنید.
تجویز دارویی یا «Pharmaceutical prescription»
در این بخش شما به اطلاعات بیش از 32 هزار دارو و مکمل دسترسی دارید. شما میتوانید تجویز را با جستجوی نام دارو، استفاده از نسخههای پیشفرض، داروهای ستارهدار و سوابق تجویز دارویی انجام دهید اما در صورتی که میخواهید تجویز سریعتری داشته باشید، میتوانید از فرمان صوتی استفاده کنید.
تجویز دارو با فرمان صوتی «Voice»
برای تجویز دارو با فرمان صوتی، کافی است روی دکمه «voice» کلیک کنید. با بیان کردن تعداد، شکل دارویی، نام ژنریک مولکول، دوز و دستورمصرف تمامی اطلاعات وارد پنل دکترنکست شده و در قسمت مربوطه جایگذاری میشود. به خاطر داشته باشید، مکملهای دارویی در این قسمت پشتیبانی نمیشوند.
تجویز نسخه با جستجوی دارو
برای یافتن داروی مورد نظر خود کافی است نام ژنریک یا برند آن را به انگلیسی در قسمت نام مولکول «Medicine name» وارد کرده و داروی دلخواه را با دوز و شکل مصرفی موردنظر از فهرست نمایش داده شده انتخاب کنید.
اکنون تعداد «Number» موردنظر برای مصرف دارو را وارد کرده و دستورمصرفی «Administration» که مدنظر دارید را از بین لیست انتخاب کنید. شما میتوانید واحد «Unit» موردنظر برای مصرف دارو را نیز تعیین کنید تا بیمار بداند در هر وعده چه مقدار از داروها را باید مصرف کند.
هرگونه توضیح بیشتر درباره نحوه مصرف دارو را میتوانید در قسمت افزودن توضیحات «Add Description» اضافه کنید. برای افزودن داروهای بیشتر به این نسخه، روی افزودن داروی جدید «Add new medication» کلیک کنید.
تجویز دارو با استفاده از نسخ پراستفاده
شما میتوانید نسخههای رایج و پرتکرار خود (اعم از دارویی و آزمایشگاهی) را در بخش تنظیمات «Doctor’s settings» و سپس نسخ پراستفاده «Prescription template» ثبت کنید و برای سرعت و راحتی بیشتر در هنگام تجویز از آنها استفاده کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر از نحوه ثبت نسخه پیشفرض دارویی، به وبلاگ دکترنکست به آدرس: «www.drnext.ir/blog» مراجعه کنید. همچنین از شما دعوت میکنیم ویدیوی ثبت نسخه پیشفرض دارویی را در آپارات دکترنکست به آدرس:«www.aparat.com/drnext» مشاهده کنید.
برای استفاده از نسخه پیشفرض کافی است که روی گزینه نسخ پراستفاده «templates» کلیک کنید. نسخههای پیشفرض، انعطافپذیر هستند و شما میتوانید تعداد یا دوز مصرفی دارو را برای بیماران مختلف تغییر بدهید و دارو و آزمایش جدیدی را به نسخه اضافه کرده یا از آن کم کنید.
در این قسمت آخرین تجویز شما برای همین بیمار، با عنوان «Latest prescribe» به عنوان اولین گزینه نسخ پراستفاده «templates» برای انتخاب نمایش داده میشود.
تجویز نسخه با استفاده ازداروهای ستارهدار «Favorite list»
در صورتی که از داروهای خاصی را بیشتر از دیگر داروها تجویز میکنید، میتوانید آنها را ستارهدار کرده و هنگام تجویز نسخه از آنها استفاده کنید، به خاطر داشته باشید امکان تغییر اطلاعات مصرفی این داروها برای شما فراهم است و برای هر بیمار میتوانید این اطلاعات را تغییر دهید. برای این کار کافی است روی دکمه «علاقهمندیها» کلیک کرده و از بین لیست، داروهایی که مدنظر دارید را علامت بزنید و سپس ثبت کنید.
ثبت نسخه با استفاده از سوابق تجویز«History»
شما میتوانید با استفاده از لیست سوابق داروهای تجویز شده برای بیمار فعلی و دیگر بیماران، داروهای موردنظر را انتخاب کنید. به این صورت که با کلیک روی دکمه «سوابق تجویز»، ازبین لیست داروهایی که مدنظر دارید را علامت بزنید و سپس ثبت کنید.
هشدار تداخلات و کمبودهای دارویی
چنانچه داروهای تجویز شده با یکدیگر یا سایر داروهای مصرفی بیمار که از قبل توسط پلتفرم دکترنکست تجویزشدهاند، تداخل داشته باشند؛ سیستم به طور خودکار به شما هشدار تداخل دارویی میدهد.
تداخلات دارویی با وضعیت خاص بیمار (بارداری و شیردهی)
اگر وضعیت بارداری و شیردهی در پرونده بیمار مشخص شده باشد، سیستم تداخل داروهای تجویز شده را با این وضعیت بیمار بررسی میکند و در صورت وجود تداخل، به شما هشدار میدهد.
داروهای کمیاب
اگر نسخه تجویز شده توسط شما مشتمل بر دارویی باشد که توسط سازمان غذا و دارو کمیاب اعلام شده است، سیستم درباره کمبود این دارو به شما اخطار میدهد. شما میتوانید، در صورت صلاحدید، داروی دیگری را جایگزین داروی کمیاب کنید.
تجویز مکملهای دارویی و تجهیزاتِ درمانی
برای تجویز مکمل یا تجهیزاتی که در فهرست داروها وجود ندارند، نام آنها را در قسمتِ «چیز دیگری برای تجویز دارید؟» ثبت کنید. مثلاً شما میتوانید در این بخش عینک یا کمربندِ طبی را برای بیمار خود تجویز کنید و او میتواند با ارائه شماره ملی به داروخانه این تجهیزات را دریافت کند.
تکرار نسخه یا «Repeat the prescription»
گاهی لازم است بیمار شما، داروهایی را بهطور مداوم فرضا برای دو ماه مصرف کند، تحت چنین شرایطی، کافی است از قسمت «تکرار نسخه» تعداد دفعاتی که میخواهید این نسخه تکرار شود را مشخص کنید. بیمار میتواند پس از اتمام دوره مصرف اول، مجددا به داروخانه مراجعه کرده و داروهای خود را بدون مراجعه به شما دریافت کند.
تجویزهای پاراکلینیک «Paraclinic»
در قسمت تجویزهای پاراکلینیک، امکان تجویز خدمات آزمایشگاهی، رادیولوژی، فیزیوتراپی و امور خدماتی برای شما وجود دارد.
برای تجویز نسخههای پاراکلینیک کافی است با جستجوی کلیدواژه مورد نظر خود به فارسی یا انگلیسی (مثلا سی تی اسکن)، گزینهای که مدنظر دارید را از فهرست نمایش داده شده، پیدا کرده و انتخاب کنید.
شما میتوانید نسخههای پاراکلینیک پراستفاده خود را در قالب نسخههای پیشفرض در بخش تنظیمات ثبت کنید و درهنگام تجویز، با کلیک روی گزینه «template» از آنها استفاده کنید.
برای اطلاعات بیشتر از نحوه ثبت نسخههای پیشفرض پاراکلینیک، به مقالهای با همین عنوان در وبلاگ دکترنکست به آدرس: «www.drnext.ir/blog» مراجعه کنید. همچنین از شما دعوت میکنیم، ویدئوی نحوه ثبت نسخه پیشفرض را در آپارات دکترنکست به آدرس: «www.aparat.com/drnext» تماشا کنید.
ثبت نسخه پاراکلینیک با فاکتورهای موردعلاقه
شما میتوانید خدمات پاراکلینیک پر استفاده را یک بار هنگام تجویز ستارهدار کنید تا در تجویزهای آتی از دکمه علاقمندیها به لیست آنها دسترسی داشته باشید.
ثبت نسخههای پاراکلینیک با سوابق تجویز
شما میتوانید هنگام تجویز خدمات پاراکلینیک، از سوابق تجویز بیماران استفاده کنید، به این صورت که با کلیک روی دکمه سوابق تجویز، از لیست نمایش داده شده خدمتی که مد نظر دارید را انتخاب کرده و ثبت نمایید.
ثبت خدمات حین ویزیت
اگرخدماتی را شخصاً حین ویزیت بیمار انجام میدهید (مثلا گچگیری دست بیمار)، میتوانید با سرچ کلیدواژه موردنظردر قسمت تجویز پاراکلینیک آن خدمت را پیدا کرده و با انتخاب گزینه «Yes» در پاسخ به سوال «Do it yourself?» مشخص کنید که این خدمت توسط خود شما انجام شده است. شما همچنین میتوانید تاریخ انجام این خدمت را در بخش «Date of test» مشخص کنید. بدینترتیب، این مسئله به سازمانهای بیمهگر اطلاعرسانی میشود.
مرحله پایانی، ثبت و ارسال نسخه
با کلیک روی گزینه «Done» نسخه الکترونیک با موفقیت ثبت و به سامانه بیمه مربوطه ارسال میشود. شما در سامانه پیام موفقیتآمیز بودن نسخهها را دریافت میکنید. چنانچه تجویز نسخه الکترونیک با هرگونه مشکلی مواجه شود، دکترنکست به شما اعلان داده و پیامکی مبنی بر عدم موفقیتآمیز بودن ثبت نسخه برای شما ارسال خواهد کرد.
پیامک صدور نسخه
پس از ثبت نسخه الکترونیک، برای دارندگان بیمه تامین اجتماعی و بیمه سلامت پیامکی حاوی شناسه پیگیری ارسال میشود. بیمار شما میتواند نسخه تجویز شده را با مراجعه به داروخانه و ارائه کد ملی یا شناسه پیگیری دریافت کند.