آیا میدانید؟
- تنها یک کیسه با قابلیت استفاده مجدد میتواند از مصرف ۶۰۰ کیسه پلاستیکی جلوگیری کند.
- بازیافت یک قوطی نوشابه باعث صرفهجویی انرژی کافی جهت تامین برق تلویزیون به مدت سه ساعت میشود.
- خاموش کردن رایانه در زمانی که از آن استفاده نمیشود، مصرف انرژی برق بوسیله رایانه را تا ۸۵ درصد کاهش میدهد.
- به ازای هر ۱.۵ کیلومتر پیادهروی به جای رانندگی، از ورود نزدیک به نیم کیلوگرم آلودگی به هوا جلوگیری میشود.
چگونه میتوانیم در حفاظت از سیاره زمین نقشی داشته باشیم؟
به امکان بازیافت زبالهها و کاهش تولید ضایعات فکر کنیم
تعداد کامیونهای زبالهای که تنها در کشور آمریکا به صورت سالانه پر میشود آنقدر زیاد است که میتواند نیمی از مسیر زمین تا کره ماه را پر کند. لولههای دستمال توالت که از جنس مقوا هستند، دو ماه طول میکشد تا در محل دفن زباله تجزیه شوند. یک بطری پلاستیکی برای مدت طولانیتری در محیط باقی میماند و ممکن است بیش از ۴۵۰ سال طول بکشد تا تجزیه شود!
اما به جای انداختن در سطل زباله، میتوان این اقلام را به یک تلسکوپ عالی یا یک گلدان برای کاشت گل تبدیل کرد. قبل از دور انداختن چیزی، به این فکر کنید که آیا میتوان آن را بازیافت کرد یا تغییر کاربری در آن ایجاد کرد؟ همچنین میتوانید با کاهش میزان خرید خود، ضایعات را محدود کنید. برای مثال برای خرید از یک کیف پارچهای استفاده کنید تا هر بار کیسه پلاستیکی دریافت نکنید. و یا همواره ماگ شخصی خود را همراه داشته باشید تا لیوانهای کاغذی کمتری مصرف شوند.
گیاه و درخت بکارید
متاسفانه بر اساس تخمین محققان هرساله تقریباً ۱۵میلیارد درخت در جهان به دلایل مختلف قطع میشود. بنابراین با کاشت درخت، این خسارت را جبران کنید. درختان دیاکسید کربن را جذب کرده و اکسیژن آزاد میکنند تا ما بتوانیم هوای پاکیزه برای تنفس داشته باشیم. آنها همچنین برای حیواناتی مانند سنجاب و جغد پناهگاه و غذا به حساب میآیند. بسته به جایی که درختان کاشته میشوند، سایه آنها حتی میتواند نیاز به استفاده از وسایل خنککننده هوا را در ماههای گرمتر کاهش دهد. یکی از دیگر علل مهم در زمینه کاشت درخت، اهمیت پوشش گیاهی در جلوگیری از بروز سیل در نواحی سیلخیز است. متاسفانه امروزه به دلیل جنگلزدایی بیرویه در کشورهای مختلف شاهد بروز سیلاب در ماههای پربارش سال هستیم.
در مصرف برق صرفهجو باشیم
آیا آن چراغ واقعاً باید در زمانی که نور خورشید کافی است روشن باشد؟ الکتریسیته به خودی خود به وجود نمیآید. بلکه باید از منابع اطراف ما تولید شود. بسیاری از اوقات باید از انواع سوخت فسیلی (مانند زغال سنگ، نفت یا گاز طبیعی) که به تغییرات آبوهوایی منجر میشوند، تولید شوند. برق را میتوان همچنین از منابع تجدیدپذیر مانند باد، آب، خورشید و حتی فضولات حیوانات نیز تهیه کرد. با این وجود مهم نیست که برق مصرفی ما از کجا میآید. سعی کنید انرژی الکتریکی را تنها در زمان نیاز مصرف کنید و از اتلاف آن جلوگیری کنید.
مصرف آب خود را محدود کنید
ممکن است به نظر برسد که آب همه جا وجود دارد. اما آب تمیز و آشامیدنی یکی از منابع محدود جامعه بشری است. در واقع کمتر از یک درصد از آب روی زمین توسط انسان قابل استفاده است (بقیه آن یا حاوی نمک فراوان است و یا دسترسی به آن خیلی سخت است). با بستن شیر آب هنگام مسواک زدن میتوانید تا هشت گالن آب در روز ذخیره کنید. برای کمک به صرفهجویی بیشتر در مصرف آب مدت زمان حمام خود را کوتاه کنید.
بخشی از وقت خود را به محیط زیست اختصاص دهید
به کودکان خود اجازه دهید برای جمعآوری زباله از پارک مجاور خانه همراه دوستان خود داوطلب شوند. خودتان هم در صورت امکان آنها را همراهی کنید. وقت مشخصی را در هفته به پاکیزه کردن زمین اختصاص دهید. برای این کار گروهی از دوستان همراه را در نظر بگیرید و در کنار کمک به حفظ زمین پاک خاطراتی خوش را در کنار دوستان و خانواده خود تجربه کنید. برای کودکان خود فیلمها و کارتونهای مرتبط با موضوع حفظ زمین پاک تدارک ببینید. به آنها در مورد ضرورت حفظ زمین به عنوان تنها جایی که موجودات زنده میتوانند در آن زنده بمانند اطلاعات کافی بدهید.
دیگران را فراخوانید
سعی کنید با امکاناتی که در دسترس دارید دیگران را به همراهی و مشارکت در برنامهها دعوت کنید. از شبکههای مجازی برای اطلاعرسانی و اعلام زمان و مکان برنامهها و همچنین آخرین اخبار پیرامون زمین و محیط زیست استفاده کنید.