بافت آندومتر نقش مهمی در تنظیم باروری زنان دارد. شواهدی وجود دارد که پاتولوژی آندومتر (از جمله اندومتریوز) ارتباط نزدیکی با اختلالات غدد درون ریز دارد. از سوی دیگر، تغییرات نورواندوکرین مختلف میتواند به طور قابل توجهی تحت تأثیر استرس روانی اجتماعی قرار گیرد. در ارتباط با این یافتهها، یک مقاله رابطه بین تغییرات نورواندوکرین، اختلال عملکرد جنسی، استرس روانی/تروماتیک و علائم تجزیهای را در زنان مبتلا به آندومتریوز بررسی کرده است.
اندومتریوز یک بیماری بسیار جدی است که ۵-۲۰٪ از زنان در سنین باروری را تحت تاثیر قرار میدهد. برخی از مطالعات تایید میکنند که زمان از اولین علائم تا تشخیص اغلب بین ۸ تا ۱۲ سال طول میکشد. در زنان مبتلا به آندومتریوز، شیوع اختلالات باروری در ۴۰٪ موارد رخ میدهد. همچنین نوعی اختلال عملکرد جنسی در ۵۰٪ موارد توصیف شده است. در حال حاضر هیچ شواهدی مبنی بر نقش استرس روانی-اجتماعی و تروماتیک در آسیب شناسی آندومتر وجود ندارد. با این وجود، مشخص است که تغییرات نورواندوکرین و ایمنی مختلف ممکن است به طور قابل توجهی در درجه اول با استرس مزمن مرتبط باشد، و بنابراین میتواند در کسریهای نورواندوکرین مرتبط با اندومتریوز نیز نقشآفرینی کند.
آنتی ژن سرطانی ۱۲۵ (CA 125) یک گلیکوپروتئین است که توسط بافت اپیتلیال در دوران جنینی و بزرگسالی تولید میشود. این آنتی ژن یک نشانگر مهم بیماریهای مختلف زنان است. آنتی ژن انکوفتال – آنتی ژن سرطان 19-9 (CA 19-9) نیز، توسط ساختارهای غددی در برخی از بیماریهای زنان و تومورها تولید میشود. شواهدی وجود دارد که اختلالات عصبی غدد درون ریز ممکن است در بیولوژی آندومتر نقش داشته باشند. تحقیقات نشان میدهد که مولکول های CA 125 و CA 19-9 نشانگرهای مهم آسیب شناسی آندومتر هستند.
روش انجام مطالعه
در مجموع ۶۵ بیمار مبتلا به اندومتریوز وارد مطالعه شدند. معاینات بالینی بر روی آنالیز بیوشیمیایی نشانگرهای نورواندوکرین اندومتریوز (آنتی ژن سرطانی 125 [CA 125] و آنتی ژن سرطانی 19-9 [CA 19-9])، استرادیول، ارزیابی روانسنجی اختلال عملکرد جنسی، استرس روانی-اجتماعی/تروماتیک و علائم تجزیهای متمرکز شدند.
یافتهها
نتایج نشان دهنده ارتباط اسپیرمن قابل توجه میان مقادیر بازبینی شده از اختلالات عملکرد جنسی، استرس روانی/تروماتیک (R=0.31) و علائم تجزیهای (R=0.33) بود. همچنین همبستگی مثبتی بین CA 125 و (CA 19-9) دیده شد (R=0.63). همبستگی مثبت بین CA 125 و مقادیر بازبینی شده از اختلال عملکرد جنسی نیز یافت شد (R=0.29). همبستگی قابل توجهی میان استرس روانی/تروماتیک با CA 125 و CA 19-9 دیده شد.
نتایج
این نتایج نشاندهنده اولین یافتههای مربوط به ارتباط نشانگرهای عصبی غدد درونریز CA 125 و CA 19-9 و اختلال عملکرد جنسی با علائم مرتبط با تروما/استرس و علائم تجزیهکننده در زنان مبتلا به آندومتریوز هستند.
متن کامل مقاله را از آدرس زیر بخوانید:
Pubmed-Effect of psychosocial trauma and stress on sexual dysfunction in women with endometriosis
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید