شناخت شایع ترین علائم سرطان تخمدان

علائم سرطان تخمدان

Table of Contents

سرطان تخمدان از تخمدان‌ها، یعنی اندام‌های کوچکی در دستگاه تناسلی زنانه که در آن تخمک‌ها تشکیل می‌شوند، شروع می‌شود. گاهی اوقات تشخیص این بیماری دشوار است؛ زیرا علائم سرطان تخمدان ممکن است در مراحل اولیه بروز پیدا نکند. طول عمر بیماران سرطان تخمدان کم است و حدود 49درصد از افرادی‌که به این سرطان دچار هستند، پنج سال پس از تشخیص زنده خواهند ماند. پس باید این بیماری را جدی گرفته و نسبت به علائم آن آگاه باشید. در مطالب گذشته مجله سلامت دکترنکست به موضوع «درمان سرطان دهانه رحم» پرداختیم؛ در این مقاله قصد داریم به‌طور کامل به نشانه‌های سرطان تخمدان بپردازیم؛ پس تا آخر این مطلب همراه ما باشید. 

سرطان تخمدان چیست؟

سرطان تخمدان زمانی رخ‌ می‌دهد که سلول‌های غیر طبیعی در تخمدان شروع به تکثیر می‌کنند و باعث ایجاد تومور در آن می‌شوند. درصورتی‌که این مشکل درمان نشود، تومور می‌تواند به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابد. این نوع، سرطان متاستاتیک تخمدان نامیده می‌شود. در برخی موارد سرطان تخمدان علائم هشداردهنده دارد؛ اما اولین علائم مبهم بوده و حتی به‌راحتی قابل رد هستند. تنها در 20درصد موارد، سرطان تخمدان در مراحل اولیه شناسایی می‌شود.

علائم سرطان تخمدان

گاهی اوقات علائم و نشانه‌های اولیه سرطان تخمدان می‌تواند به‌راحتی نادیده گرفته شده یا حتی رد شوند. برای تشخیص این بیماری هیچ غربالگری خاصی وجود ندارد. سرطان تخمدان می‌تواند قبل از ایجاد علائمی در شکم شما ایجاد و گسترش یابد که این مشکل می‌تواند تشخیص زودهنگام را دشوار کند. علائم سرطان رحم و تخمدان را به علائم اولیه، ثانویه و شدید تقسیم می‌کنند.  

1. علائم اولیه سرطان

درحالی‌که اولین علامت سرطان تخمدان می‌تواند نشانه‌ای از سایر بیماری‌های خوش‌خیم‌تر باشد؛ اما در صورت ابتلا به سرطان تخمدان، علائم اولیه پایدار می‌ماند و در آن‌ها تغییر خاصی نسبت به شرایط معمولی و روزمره ایجاد نمی‌شود. اگر بیش‌از 12 بار در ماه این علائم را تجربه می‌کنید، با متخصص زنان آنلاین مشورت کنید. شایع ترین علائم سرطان تخمدان می‌تواند موارد زیر باشد:

  • نفخ شکم، فشار و درد؛
  • سیری غیرطبیعی بعد از غذا خوردن؛
  • مشکل در خوردن؛
  • افزایش ادرار؛
  • میل به ادرار کردن زیاد.

2. علائم ثانویه سرطان

علاوه‌بر علائم اولیه که در بالا به آن اشاره شد، سرطان تخمدان می‌تواند علائم دیگری هم ایجاد کند. بیشتر نشانه‌های ثانویه زمانی ظاهر می‌شوند که بیماری دیر تشخیص داده شود. بیشتر علائم ثانویه بیماری با شایع‌ترین علائم سرطان رحم یکسان است که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ضعف و کوفتگی؛
  • سوء هاضمه؛
  • کمر درد؛
  • مقاربت دردناک؛
  • درماتومیوزیت (یک بیماری التهابی نادر که می‌تواند باعث بثورات پوستی، ضعف عضلانی و عضلات ملتهب شود)؛
  • از دست‌دادن اشتها؛
  • کاهش وزن؛
  • تغییر در عادات روده (یبوست).

یکی دیگر از علائم سرطان تخمدان چپ و راست می‌تواند بی‌نظمی قاعدگی (خونریزی خارج از چرخه طبیعی) باشد. البته علت قاعدگی نامنظم می‌تواند متفاوت باشد و شما باید از علل دیگر آن مطلع باشید. همچنین کاهش وزن از علائم سرطان تخمدان پلی کیستیک است یا کمردرد و ضعف می‌تواند از نشانه‌های دیسمنوره باشد. اگر علائم سرطان تخمدان باقی بماند، معمولا با رشد تومور شدیدتر هم خواهد شد؛ اما در این شرایط مشکلات دیگری هم ایجاد می‌شود. معمولا در این وضعیت سرطان به خارج از تخمدان‌ها گسترش می‌یابد و درمان موثر آن را بسیار دشوارتر خواهد کرد. 

 

 علائم سرطان تخمدان چپ

 

3. علائم شدید سرطان تخمدان

اگر سرطان بدون درمان باقی بماند به سرطان تخمدان بدخیم تبدیل خواهد شد. برخی افراد ممکن است به مشکلاتی مانند تجمع مایع در اطراف ریه‌ها (پلورال افیوژن)، تجمع مایع در شکم (آسیت) و انسداد دستگاه گوارش (انسداد روده) دچار شوند. اگر به پلورال افیوژن مبتلا شوید، احتمالا تنگی نفس، سرفه یا درد قفسه سینه را تجربه خواهید کرد. 

4. علائم پس از یائسگی

اگرچه بسیاری از علائم سرطان تخمدان راست و چپ قبل و بعد از یائسگی یکسان هستند؛ اما یک تفاوت بزرگ، خونریزی است. وقتی یک خانم یائسگی را پشت سر بگذارد، قاعدگی ماهانه ندارد. هر چند یائسگی می‌تواند یک فرآیند باشد؛ اما اگر قاعدگی شما متوقف شده ولی بعداز آن متوجه خونریزی شدید، می‌تواند علائم سرطان تخمدان در زنان یائسه باشد. البته لازم به ذکر است که سرطان تخمدان در زنان بالای 60 سال شایع‌تر است.

کیست تخمدان چیست؟

اکثر کیست‌های تخمدان سرطانی نیستند که به آن‌ها کیست‌های خوش‌خیم می‌گویند. با این حال، تعداد بسیار کمی می‌تواند سرطانی باشد. کیست تخمدان به‌صورت مایع یا هوا در داخل یا اطراف تخمدان تشکیل می‌شود. اکثر کیست‌های تخمدان به عنوان یک بخش طبیعی از تخمک‌گذاری، یعنی زمانی که تخمدان یک تخمک را آزاد می‌کند، ایجاد می‌شوند.

معمولا کیست تخمدان فقط علائم خفیفی مانند نفخ ایجاد می‌کند و بدون درمان از بین می‌رود. اگر کیست از بین نرود، پزشک ممکن است جراحی را برای برداشتن آن توصیه کند. پزشک تا زمانی‌که آن را با جراحی خارج کند، نمی‌تواند سرطانی‌بودن آن را تشخیص دهد. پس بیان علائم سرطان کیست تخمدان سخت خواهد بود.

 

 علائم سرطان تخمدان در زنان یائسه

 

کیست تخمدان در مقابل سرطان تخمدان

اگرچه کیست‌های تخمدان معمولا سرطانی نیستند؛ اما زمانی‌که برای اولین بار کشف شوند، می‌تواند اضطراب‌آور باشد؛ چراکه در این شرایط پزشک مطمئن نیست که شما با کیست یا سرطان تخمدان سروکار دارید یا نه. با این حال، چند تفاوت ظریف بین این دو وجود دارد:

  • معمولا کیست‌های تخمدان با مایع پر می‌شوند، در حالی‌که تومورهای تخمدان توده‌های جامد سلولی هستند. 
  • کیست‌های تخمدان ممکن است با چرخه قاعدگی شما بزرگ‌تر یا کوچک‌تر به‌نظر برسند؛ اما تومورهای سرطانی به خودی خود از بین نمی‌روند.

تشخیص سرطان تخمدان

زمانی که پزشک علائم سرطان تخمدان در دختر باکره یا زنان را در مراحل اولیه تشخیص دهد، درمان بیماری بسیار آسان‌تر است. اما تشخیص آن آسان نیست. تخمدان‌ها در عمق حفره شکمی قرار دارند؛ بنابراین بعید است که تومور را احساس کنید. 

اگر پزشک به سرطان تخمدان مشکوک باشد، ممکن است معاینه لگن را تجویز کند. انجام معاینه لگن می‌تواند به پزشک کمک کرده تا بی‌نظمی‌ها را کشف کند؛ اما تشخیص تومورهای کوچک تخمدان بسیار دشوار است. با رشد تومور، به مثانه و راست روده فشار وارد می‌شود. پزشک احتمالا بتواند بی‌نظمی‌ها را از طریق معاینه لگنی رکتوواژینال تشخیص دهد. همچنین تشخیص سرطان تخمدان با سونوگرافی احتمالا تجویز پزشک باشد. 

 

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصصان زنان و زایمان و نازایی در دکترنکست

 

جمع بندی

رشد سلول‌هایی که در تخمدان‌ها تشکیل می‌شوند، منجر به سرطان تخمدان خواهد شد. این سلول‌ها خیلی زود تکثیر می‌شوند و می‌توانند با حمله به بافت‌های بدن آن‌ها را از بین ببرند. علائم سرطان تخمدان را می‌توان به نشانه‌های اولیه، ثانویه و شدیدتر تقسیم کرد. اگرچه علائم اولیه می‌توانند نشانه سایر بیماری‌ها باشند؛ اما اگر این علائم یک‌سال باقی بمانند، ممکن است نشان‌دهنده سرطان باشد. کمردرد، کوفتگی، کاهش وزن، قاعدگی‌ بی‌نظم از جمله علائم ثانویه بیماری هستند. اگر حتی بعد بروز از این نشانه‌ها بیماری درمان نشود، احتمالا بیمار علائمی مانند پلورال افیوژن، آسیت و انسداد روده را تجربه کند.

 

منابع:

clevelandclinic، healthline، webmd

اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

بهترین قرص برای تنبلی تخمدان
بهترین قرص برای تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان، که بیشتر به نام سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین اختلالات هورمونی در میان زنان

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر