مجله سلامت دکترنکست

تاثیرات منفی کم‌خونی در بیماران مبتلا به CKD

کم‌خونی در بیماری مزمن کلیوی

فهرست مطالب

کم‌خونی در بیماران مزمن کلیوی

طبق تعریف منابع مختلف جهانی کم‌خونی ناشی از بیماری مزمن کلیوی به این صورت تعریف می‌شود: کاهش هموگلوبین به زیر 13 در آقایان و به زیر 12 در خانم‌ها به شرطی که این کاهش میزان خون‌سازی به دلیل کاهش تولید اریتروپویتین باشد. کم‌خونی یک اختلال بسیار شایع در بیماران مبتلا به بیماری مزمن کلیه است. کلیه با تولید اریتروپویتین تاثیر قابل‌توجهی در ایجاد گلبول قرمز دارد. وقتی این عضو حیاتی از بدن دچار افت عملکرد شود، تولید اریتروپویتین کاهش پیدا کرده و به دنبال آن کم‌خونی مزمن ایجاد می‌شود.

عوارض کم‌خونی

کم‌خونی در بیماران مزمن کلیوی باعث کاهش کیفیت زندگی آن‌ها می‌شود. از طرف دیگر این اختلال مزمن در طولانی‌مدت منابع درمانی اجتماعی را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. باید توجه داشت که کم‌خونی می‌تواند به نوبه خود باعث افزایش شدت بیماری مزمن کلیوی شود. از عوارض دیگر این اختلال می‌توان به آسیب‌های قلبی و عروقی و افزایش احتمال مرگ‌و‌میر اشاره کرد.

درمان کم‌خونی ناشی از بیماری مزمن کلیوی

درمان‌های متعددی در طول زمان برای این بیماری پیشنهاد شده است. از این روش‌ها می‌توان به تجویز خوراکی و یا تزریقی آهن، اریتروپویتین و تزریق خون اشاره کرد. قابل ذکر است که هر یک از درمان‌های مذکور می‌توانند عوارض و نگرانی‌های خاص خود را به همراه داشته باشند. برای مثال استفاده از هر یک از روش‌های درمانی گفته شده ممکن است باعث افزایش احتمال ترومبوز، بیماری‌های قلبی و عروقی و مرگ‌و‌میر شود.

همانطور که می‌دانید، بیماران مزمن کلیوی معمولا از بیماری‌های همراه نیز رنج می‌برند. برای مثال فشار خون بالا و یا دیابت در این بیماران شایع است. در صورتی که بیمار تحت دیالیز قرار داشته باشد و یا مبتلا به دیابت باشد، عوارض درمانی مذکور می‌توانند بسیار خطرناک‌تر و نگران‌کننده‌تر باشند. مطالعات مختلف نشان داده‌اند که مصرف طولانی‌مدت داروی اریتروپویتین، احتمال بستری، اختلالات قلبی و عروقی و همچنین مرگ‌ومیر را به میزان قابل‌توجهی افزایش می‌دهد. برخی از بیماران ممکن است به هر دلیل به داروی اریتروپویتین مقاوم شوند.

دارودرمانی جدید در بیماران

در حال‌ حاضر داروهای جدید وارد این عرصه شده است. Hypoxia-inducible transcription factorها داروهایی هستند که به تنظیم ژن‌های متعددی می‌پردازند که در زمینه خون‌سازی و متابولیسم آهن نقش دارند. استفاده از این دسته از داروها باعث افزایش خون‌سازی و میزان هموگلوبین می‌شود. یک مطالعه در سال 2021 به بررسی تاثیرات منفی کم‌خونی ناشی از بیماری مزمن کلیوی پرداخت. برای مثال در این مطالعه تاثیرات این اختلال بر روی مرگ‌و‌میر، بستری شدن بیمار، افزایش میزان مرگ‌و‌میر، افزایش نیاز به تزریق خون و نیاز به مکمل آهن مورد بررسی قرار گرفت.

همچنین روش‌های کنترل بیماری برای ممانعت و به تاخیر انداختن دیالیز، درمان کم‌خونی در منزل و همچنین کنترل کم‌خونی در بیمارانی که تحت پیوند قرار گرفته‌اند در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. روش‌های استاندارد درمان و معایب آن و همچنین روش‌های جدید درمان در این مطالعه گنجانده شده است و بر اساس مطالعات قبلی انجام شده در این عرصه نوشته شده و هیچ‌گونه مداخله انسانی و حیوانی در آن وجود ندارد.

PubMed-Burden of Anemia in Chronic Kidney Disease: Beyond Erythropoietin

 

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

اینستاگرام  تلگرام  لینکدین  آپارات  توییتر  فیسبوک  یوتیوب

اشتراک‌گذاری مطلب:

نظر شما برای ما ارزشمند است! افکارتان را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *