تاثیر تغذیه در وضعیت بیماران پانکراتیت مزمن

پانکراتیت مزمن

Table of Contents

پانکراتیت مزمن

یکی از وضایف اصلی پانکراس تولید آنزیم‌های مورد نیاز برای هضم و جذب است. در صورتی که این عضو به هر دلیل دچار التهاب شود به آن پانکراتیت گفته می‌شود که می‌تواند به صورت حاد یا مزمن باشد. این بیماری ممکن است به دلایل مختلفی از قبیل سنگ مجاری صفراوی، مصرف الکل، تغذیه، مصرف داروهای گیاهی و یا عفونت‌ها ایجاد شود. از علائم شایع این بیماری می‌توان به درد شکم، حالت تهوع و استفراغ اشاره کرد. باید توجه داشت که این بیماری از اورژانس‌های پزشکی است و باید سریعا به آن رسیدگی شود. پانکراتیت مزمن درمان قطعی ندارد و کیفیت زندگی فرد را به مدتی طولانی تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وضعیت تغذیه در بیماران مبتلا به پانکراتیت مزمن

این بیماری به طور پیشرونده باعث کاهش تولید آنزیم‌های گوارشی شده و در طولانی‌مدت باعث اختلال در جذب و هضم مواد غذایی می‌شود. البته باید توجه داشت که مسئله اختلال جذب در این دسته از بیماران معمولا به چندین علت مختلف بستگی دارد. از این عوامل می‌توان به التهاب مزمن، مصرف زیاد الکل و ضعیف بودن تغذیه در بیماران پانکراتیت مزمن اشاره کرد. تغذیه ضعیف بیمار ممکن است به دلایل مختلفی باشد. برای مثال بیمار ممکن است به دلیل کاهش اشتها، جلوگیری از بروز علائم شکمی و درد شکم از خوردن غذا امتناع کند. متاسفانه توجه کافی به وضعیت تغذیه‌ای این بیماران انجام نمی‌شود.

مطالعه‌‌ای که در سال ۲۰۲۱ انجام شد به بررسی همین مسئله در بیماران مبتلا به پانکراتیت مزمن پرداخت. هدف از انجام این مطالعه بررسی تفاوت‌های تغذیه‌ در افراد سالم و بیمار بود. همچنین تفاوت بین بیماران مبتلا به پانکراتیت مزمن که به دنبال مصرف الکل دچار این بیماری شده بودند با بیماران غیرالکلی مبتلا به این بیماری مورد مقایسه قرار گرفت. برای انجام این مطالعه جست‌وجو در بانک‌های مطالعاتی انجام شد. شرکت‌کنندگان افرادی بودند که برای آن‌ها تشخیص بیماری پانکراتیت مزمن داده شده و وضعیت تغذیه‌ آن‌ها ارزیابی شده بود. بیمارانی که به سایر بیماری‌های مزمن پانکراس مبتلا بوده و یا تحت جراحی قرار گرفته بودند، از این مطالعه خارج شدند.

میزان کالری در تغذیه افراد مبتلا

در این مطالعه ۶۷۱۵ بیمار مبتلا به پانکراتیت مزمن شرکت داشتند. تحلیل داده‌های مربوط به این مطالعه نشان داد که میزان کالری جذب شده در بیماران مبتلا به پانکراتیت مزمن برابر با این میزان برای افراد سالم بود. البته باید توجه داشت که در افراد مبتلا به این بیماری مقدار قابل توجهی از این کالری به مصرف الکل مرتبط بود. بیماران مبتلا به پانکراتیت مزمن در مقایسه با افراد سالم به میزان بیشتری پروتئین مصرف می‌کردند. اما میزان مصرف کربوهیدرات و چربی در آن‌ها متفاوت نبود.

این مطالعه نشان داد افرادی که به دلیل مصرف الکل دچار این بیماری شده بودند در مقایسه با افراد بیمار غیرالکلی مصرف کالری بالاتری داشتند. همچنین میزان مصرف پروتئین و چربی در بیماران الکلی بالاتر بود. این مطالعه بیان کرد که میزان مصرف کالری در افراد سالم و افراد مبتلا با هم برابر است. ولی باید توجه داشت که مقدار قابل توجهی از این کالری در بیماران الکلی، مربوط به مصرف الکل است. همین مسئله می‌تواند یکی از علل اصلی ضعیف بودن تغذیه در این دسته از بیماران باشد.

PubMed-A systematic review and meta-analysis of Dietary intake in patients with chronic pancreatitis

 

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

اینستاگرام  تلگرام  لینکدین  آپارات  توییتر  فیسبوک  یوتیوب

اشتراک گزاری مطالب
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

خرید اکانت آپ تو دیت
آپ تو دیت چیست؟

آپتودیت چیست و برای چه استفاده می‌شود؟ Uptodate یک پایگاه علمی برای تشخیص‌های بالینی جامع و مبتنی بر شواهد است.

مالاریا
مالاریا و پیشرفت‌های درمانی

از سال ۲۰۰۰، جهان در برابر مالاریا پیشرفت تاریخی داشته است و جان میلیون‌ها نفر از این بیماری نجات یافته

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر