هپاتیت آ یک عفونت کبدی بسیار مسری است که توسط ویروس هپاتیت A به وجود میآید. این ویروس یکی از چندین نوع ویروس هپاتیت است که باعث التهاب کبد میشود و بر عملکرد صحیح آن تاثیر میگذارد. این بیماری معمولا از طریق غذا، آب آلوده یا تماس نزدیک با فرد یا شی آلوده انتقال مییابد. بیماری هپاتیت معمولا در موارد خفیف، نیازی به درمان ندارد. به عبارتی، اکثر افرادی که آلوده هستند، بهبود مییابند و آسیب دائمی به کبد آنها وارد نمیشود. رعایت بهداشت، از جمله شستن مکرر دستها، واکسن هپاتیت و مسلما داشتن آگاهی در رابطه با بیماری، میتواند از انتشار ویروس جلوگیری کند. از همین رو، قصد داریم این مقاله را به بررسی هپاتیت آ، علائم و راههای درمان آن اختصاص دهیم.
هپاتیت نوع a
هپاتیت آ یک عفونت ویروسی است که کبد را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث التهاب کبد (هپاتیت) و بروز علائم خفیف تا شدید میشود. این عفونت حاد ممکن است تا 2 ماه ادامه پیدا کند. بد نیست بدانید که هپاتیت شامل ویروسهای مختلف A ،B و C است که همگی باعث التهاب کبد میشوند. این ویروسها در نحوه انتشار، نحوه درمان، نحوه تاثیرگذاری بر بدن و مدتزمان درگیر کردن بیمار متفاوت هستند. هپاتیت آ در مقایسه با بیماری هپاتیت ب و سی، مسریترین نوع است.
لازم به ذکر است که این بیماری، فقط مخصوص بزرگسالان نیست و احتمال ابتلا به هپاتیت a در کودکان هم وجود دارد. البته درمان هپاتیت a در کودکان با هدف جلوگیری از آسیب به کبد، باید با توجه به سن، علائم و سلامت عمومی آنها، کاملا تحت نظر پزشک انجام گیرد.
علائم هپاتیت a
علائم هپاتیت آ معمولا چند هفته پس از ابتلا به ویروس ظاهر میشوند. اما همه افراد مبتلا به این بیماری، ممکن است علائمی نداشته باشند. علائم در بزرگسالان و کودکان بالای 6 سال عبارتند از:
- خستگی و ضعف غیر معمول؛
- حالت تهوع، استفراغ و اسهال ناگهانی؛
- درد معده، خصوصا در ربع فوقانی سمت راست؛
- مدفوع آجری یا خاکستریرنگ؛
- ازدستدادن اشتها؛
- تب با درجه پایین؛
- ادرار تیره؛
- درد مفاصل؛
- زردشدن سفیدی چشمها و پوست؛
- خارش شدید.
البته ممکن است اغلب این علائم، نسبتا خفیف باشند و در عرض چند هفته، کاملا از بین بروند. بااینحال، گاهی اوقات هپاتیت A میتواند منجر به بیماریهای شدیدتری مانند بیماری سیروز کبدی شود. قابل ذکر است که کودکان کوچکتر، ممکن است علائمی نشان ندهند یا حدود 10 درصد از آنها به زردی مبتلا شوند.
درمان هپاتیت a
بهطور کلی، درمان خاصی برای هپاتیت آ وجود ندارد؛ بهجز استراحت و مراقبت از خود. بااینحال، برای حفظ سلامتی خود و جلوگیری از بروز خطرات احتمالی، در صورت مشاهده علائم، حتما باید از پزشک کمک بگیرید. پزشکان بعد از انجام آزمایش هپاتیت و بررسی علائم، ممکن است موارد زیر را برای درمان این بیماری به شما توصیه کنند:
- آب بدن خود را تامین کنید. برخی غذاها مانند آبگوشت و سوپ، هم برای افزایش آب بدن و هم برای تغذیه عالی هستند؛ بهخصوص زمانی که حالت تهوع دارید. بنابراین، حتما طبق نظر پزشک، غذای مناسب هپاتیت a و همینطور غذای مناسب برای حفظ آب بدن مصرف کنید.
- حداقل تا زمانی که تب و یرقان (زردی) شما فروکش کند، در رختخواب بمانید. پس از آن، اگر حداقل یک هفته از شروع علائم شما گذشته باشد، میتوانید به محل کار بازگشته و فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرید.
- از انجام کارهایی که به کبد شما فشار وارد میکنند، اجتناب کنید. در صورت امکان از مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر خودداری کنید. قبل از مصرف گیاهان دارویی، بهتر است که حتما با پزشک خود مشورت کنید.
- با پزشک خود در تماس باشید. بهتر است برای بررسی روند بهبود بیماری، تحت نظر او باشید. در این صورت، اگر علائم شدیدتر شدند، پزشک میتواند شما را با دقت بیشتری تحت نظر داشته باشد و قبل از اینکه دیر شود، علائم شما را مدیریت کند.
در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای خاصی را برای تسکین علائم توصیه کند. مهم است که فقط داروهایی را مصرف کنید که توسط پزشک شما تایید شدهاند. درمان خانگی هپاتیت a و مصرف برخی از داروها، از جمله گیاهان دارویی و مکملها، ممکن است به کبد شما آسیب برسانند. این نکته را به خاطر بسپارید که در صورت عدم توجه به این بیماری، ممکن است باعث بروز هپاتیت مزمن و سیروز کبدی شود و حتی نیاز به پیوند کبد داشته باشید.
فوق تخصصان بیماری های عفونی در دکترنکست
راههای پیشگیری از هپاتیت آ
واکسیناسیون سادهترین راه پیشگیری است. معمولا واکسیناسیون روتین برای کودکان بالای 12 ماه و افرادی که به دلایلی مانند شغل خود، در معرض ویروس هپاتیت آ قرار دارند، توصیه میشود. دقت کنید که هنگام سفر، خصوصا به مناطقی که هپاتیت در آنجا شایع است، حتما مراقب آنچه میخورید و مینوشید، باشید. از آب سالم و غذاهای کاملا پختهشده استفاده کنید.
به یاد داشته باشید که رعایت بهداشت، به پیشگیری از بسیاری از بیماریها، از جمله هپاتیت آ کمک میکند. این به معنای شستن مکرر دستها، رعایت بهداشت جنسی و عدم استفاده از سوزن مشترک است. اگر فکر میکنید که ممکن است در معرض ویروس قرار گرفته باشید، با یک متخصص عفونی آنلاین برای جلوگیری از گسترش ویروس مشورت کنید.
اگر مشخص شد که شما مبتلا به بیماری هپاتیت آ هستید، میتوانید با رعایت بهداشت دقیق در طول بیماری، از انتقال هپاتیت a به دیگران جلوگیری کنید. خانه و محیط اطراف خود را با مواد ضدعفونیکننده، تمیز نگه دارید. افراد نزدیک خود را از وجود بیماریتان مطلع و از رابطه جنسی و تهیه یا سرو غذا برای دیگران خودداری کنید.
جمع بندی
هپاتیت A یک ویروس بسیار مسری است. حتی در مکانهایی که دفع فاضلاب بهداشتی و بهطور کلی، رعایت بهداشت مواد غذایی و… وجود دارد، ممکن است بیماری شیوع پیدا کند. اگرچه این عفونت بهندرت تهدیدکننده زندگی است، اما میتواند شما را برای چند هفته تا چند ماه بیمار کند. به همین دلیل، داشتن اطلاعات ضروری در رابطه با این ویروس، میتواند برای جلوگیری از ابتلا به آن بسیار موثر باشد. ما در این مطلب، به بررسی هپاتیت آ، علائم و راههای پیشگیری از آن پرداختیم. شما میتوانید سوالات خود را در زمینه هپاتیت، با پزشکان مجرب دکترنکست در میان بگذارید.
منابع: