14 نوامبر مصادف با 30 آبان، روز جهانی پرستار اتاق عمل میباشد. در حالی که جراح ممکن است ستاره اتاق عمل باشد، بدون تیمی از پرستاران ماهر و قابل اعتماد اتاق عمل، اقدامات جراحی ضروری با موفقیت انجام نمیشود. پرستار اتاق عمل، این متخصص سخت کوش مسئول همه جنبههای مراقبت از بیمار در طول یک عمل جراحی میباشد. از جمله پذیرش بیمار در اتاق عمل، ارزیابی و آماده سازی بیماران، استفاده از تجهیزات پزشکی، کمک در روند جراحی و حفظ یک محیط استریل و آرام.
پرستاران به جهت مدیریت پر تنشترین شرایط و حفظ آرامش تیم با وجود فشار بالای کار همواره از طرف عموم جامعه مورد ستایش قرار گرفتهاند. بدیهی است که در فضای حساس اتاق عمل تنشها و فشارهای بیشتری به تیم اتاق عمل به ویژه پرستاران وارد میشود.
درست مانند سایر تخصص های پرستاری، کار در اتاق عمل با مزایا و معایب همراه است.
وظیفهی پرستار اتاق عمل چیست؟
پرستاران قبل از عمل به آماده سازی اتاق عمل و بیماران پیش از عمل کمک میکنند. برخی از وظایف شغلی آنها عبارتند از:
- اطمینان حاصل شود که بیماران کارهای آزمایشگاهی لازم را قبل از عمل انجام دادهاند
- مرور سابقه پزشکی بیماران
- ارتباط با بیماران و خانوادههای آنها در مورد روش و خطرات احتمالی
- اطمینان از اینکه که کلیه مدارک لازم امضا شده است
- ایجاد مسیرهای وریدی و ارزیابی وضعیت جسمانی بیماران قبل از عمل
پرستاران اتاق عمل در حین عمل در داخل اتاق عمل هستند. انجمن پرستاران وظایف این گروه را به سه دسته طبقهبندی میکند:
- پرستارهایی که به جراح ابزار و ملزومات لازم را میدهند و اصطلاحا مسئولیت اسکراب را دارند.
- پرستاران در حال گردش که محیط کلی اتاق عمل را زیر نظر دارند و از یک میدان ایمن و استریل اطمینان حاصل میکنند.
- دستیاران اتاق عمل که به همراه جراح در کنترل خونریزی و بخیه زدن زخمها به طور فعال در جراحی کمک میکنند.
گروهی از پرستاران مراقبتهای پس از بیهوشی در چند ساعت اول پس از عمل را بر عهده دارند. این پرستاران هنگام شروع بهبودی به بیماران کمک میکنند. از جمله وظایف آنها عبارتند از:
- نظارت بر بیماران هنگام خروج از بیهوشی و ارزیابی بیمار جهت علائم عفونت یا خونریزی بیش از حد
- مدیریت درد و کمک به رفاه حال بیماران
- ارتباط با بیماران و خانوادههای آنها در مورد اثرات جراحی و توضیح مراحل بعدی مراقبتهای بعد از عمل.
کجا کار می کنند؟
بسیاری از پرستاران اتاق عمل در بیمارستانها کار میکنند، اما این پرستاران در مکانهایی مانند مراکز سرطان، اتاق عمل و مراکز جراحی نیز مورد نیاز است. این مکانها دارای تفاوتهای کمی در حین کار هستند، اما یکی ازویژگیهای مشترک همه آنها اتاق عمل است.
محیط کار
پرستاران اتاق عمل میتوانند انتظار داشته باشند که در طول عمل جراحی در یک محیط کاملا استریل کار کنند. آنها باید از بهترین شیوهها برای حفظ تجهیزات و اسکراب در قسمت استریل برای ایمنی بیمار پیروی کنند.
برنامه کاری نامنظم
اگرچه بسیاری از جراحیها در ساعات معمول روز برنامهریزی شده است، اما در شرایط اضطراری ممکن است نیاز به جراحیهای اورژانسی وجود داشته باشد. این جراحیهای برنامه ریزی نشده میتواند در هر زمان از شبانه روز اتفاق بیفتد و نیاز به آمادگی سریع دارد. متأسفانه تصادفات و روشهای اضطراری ناشی از آن از یک برنامه معمول پیروی نمیکند.
برخی از جراحیهای رایج
انواع جراحیهایی که یک پرستار اتاق عمل با آن روبرو میشود تا حد زیادی به نوع مرکز مراقبتهای بهداشتی که در آن کار میکنند بستگی دارد. با این حال، طبق گزارش بهداشت استنفورد، چندین عمل جراحی رایجتر از سایر موارد وجود دارد:
- آپاندکتومی
- بیوپسی سینه
- سزارین
- بای پس کرونر
- جراحی کمر
- ماستکتومی
- جراحی لوزه
پرستاران اتاق عمل باید انتظار داشته باشند که برخی از این جراحیهای رایج را در طول مدت حضورشان در اتاق عمل ببینند.
پرستاران به چه مهارتها و ویژگیهایی نیاز دارند؟
مهارتهای فنی مهمی وجود دارد که پرستاران برای موفقیت در کار به آنها نیاز دارند. این موارد شامل مهارتهای عمومی پرستاری، مانند مراقبت از بیمار و همچنین مهارتهای تخصصیتر در یک رشته خاص میباشد.
برای موفقیت در این تخصص پرستاری، مجموعه خاصی از مهارتهای ارتباطی نیز لازم است. پرستاران اتاق عمل باید مهارتهای ارتباطی قوی داشته باشند تا بتوانند جزئیات جراحی را با بیماران و خانوادهها و همچنین پزشکان و سایر کادر پزشکی به اشتراک بگذارند. آنها باید جزئینگر باشند. زیرا نیاز دارند که محیط استریل اتاق عمل را به طور دقیق حفظ کنند.