Search
Search

زایمان در آب؛ بهترین روش زایمان کدام است؟

زایمان در آب

Table of Contents

زایمان در آب یکی از گزینه‌هایی است که امروزه، در دسترس خانم‌های باردار قرار دارد. این روش در میان خانم‌هایی که می‌خواهند زایمان طبیعی انجام دهند یا از داروهای ضد درد بسیار کمی در طول فرایند زایمان استفاده کنند، رواج بیشتری دارد. لازم به ذکر است که زایمان به این روش، ممکن است برای همه، با توجه به شرایط روحی و جسمانی، امکان‌پذیر نباشد. اما زایمان در آب دقیقا چیست؟ فواید و خطرات آن کدام است؟ آیا این روش برای همه مناسب است یا خیر؟ در ادامه، قصد داریم به این سوالات و موارد دیگر پاسخ دهیم تا به شما در تصمیم‌گیری در مورد اینکه آیا این نوع زایمان برای‌تان مناسب یا خیر، کمک کنیم.

زایمان در آب چیست؟

تجربه تولد فرزند، تجربه شیرینی است که ممکن است خیلی از خانم‌ها بخواهند به‌طور کامل، شاهد آن باشند. درد ناشی از زایمان طبیعی، ممکن است لذت این تجربه را کمتر ‌کند؛ در حالی که طی‌کردن فرایند زایمان طبیعی در آب، چنین نیست. زایمان در آب، یکی از انواع زایمان است که در آن، حداقل بخشی از فرایند وضع حمل یا کل زایمان در یک استخر عمیق پر از آب گرم انجام می‌شود. بسیاری از خانم‌ها، این روش را به دلیل مزایای آن مانند محیطی آرام‌تر با درد کمتر، برمی‌گزینند تا بتوانند شاهد لحظه شیرین تولد نوزاد خود باشند.

فواید زایمان در آب

مطالعات متعددی در مورد فواید بالقوه زایمان در آب از روبرو انجام شده است. در حالی که هنوز هم نیاز به انجام مطالعات بیشتری است؛ اما بسیاری از زنانی که این روش را انتخاب کرده‌اند، اثرات مثبتی را بر فرایند زایمان خود گزارش داده‌اند. برخی از مزایایی که این روش زایمان شامل می‌شود، عبارتند از:

  • حس آرامش: خیلی‌ها ممکن است برای کاهش درد خود، روش‌هایی مانند زایمان اپیدورال را برگزینند. این در حالی است که وضع حمل در آب هم می‌تواند با افزایش تولید هورمون‌های بازدارنده درد و کاهش تولید هورمون‌های استرس‌زا، زایمانی با درد کمتر و آرامش بیشتر را به همراه داشته باشد. از طرفی هم زایمان در آب با حضور همسر یا سایر عزیزان، می‌تواند حس آرامش بیشتری به مادر بدهد.
  • زایمان کوتاه‌تر: به دلیل شناور‌بودن در آب، بسیاری از زنان در طول زایمان، راحت‌تر حرکت می‌کنند و موقعیت خود را تغییر می‌دهند. همین، موجب کاهش زمان زایمان خواهد شد.
  • نیاز کمتر به مسکن و داروهای ضد درد: وجود آب گرم، می‌تواند موجب آرامش شود. از طرفی هم ممکن است باعث ترشح بیشتر اندورفین و بهبود جریان خون در عضلات رحم شود که می‌تواند به شما در کنترل طبیعی درد زایمان کمک بزرگی کند.
  • کاهش خطر پارگی واژن: به دلیل آرامش بیشتر بدن، کنترل بر فرایند زایمان راحت‌تر است و همین امر، ممکن است احتمال پارگی واژن را کاهش دهد.

مزایای زایمان در آب

خطرات احتمالی زایمان در آب

فرقی نمی‌کند که زایمان طبیعی در آب در خارج انجام شود یا زایمان در آب در ایران؛ در هر حال، ممکن است این روش خطرات و معایبی به همراه داشته باشد. اگرچه احتمال بروز این خطرات نادر است؛ اما در ادامه، آن‌ها را عنوان می‌کنیم. 

  • ممکن است شما یا نوزادتان به عفونت دچار شوید. خون و سایر مایعات، بخشی طبیعی از زایمان هستند که می‌توانند موجب عفونت شوند. متاسفانه عفونت بعد از زایمان، یکی از مشکلاتی است که ممکن است مادر را درگیر کند.
  • بند ناف ممکن است قبل از اینکه کودک شما از آب بیرون بیاید، پاره شود.
  • مداخله پزشکی ممکن است بیشتر طول بکشد. اگر شما یا کودکتان دچار یک مشکل اورژانسی شوید، ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا شما را برای مداخلات از وان خارج کنند.
  • اگر آب بیش‌ از حد گرم باشد، این گرما می‌تواند برای شما و کودکتان خطری ایجاد کند. اطمینان حاصل کنید که دمای آب به‌دقت کنترل می‌شود.

به یاد داشته باشید که هر کدام از روش‌های زایمان، مزایا و معایب خود را دارند. پیش از انتخاب روش مورد نظرتان، حتما با پزشک خود یا یک متخصص زنان آنلاین صحبت و تمام سوالات و نگرانی‌هایتان را مطرح کنید.

 

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصصان زنان و زایمان و نازایی در دکترنکست

 

چه کسانی کاندیدای مناسبی برای زایمان طبیعی در آب هستند؟

زایمان طبیعی در آب با حضور همسر، می‌تواند یک گزینه عالی برای تولد نوزاد باشد؛ اما تنها در صورتی که مادر معیارهای خاصی را برای اطمینان از ایمن‌بودن خود و نوزادش داشته باشد. برخی عوامل، ممکن است شما را از انجام زایمان به این روش بازدارند. به عبارتی، شما نباید این روش را امتحان کنید، اگر:

  • کمتر از 17 سال یا بیشتر از 35 سال دارید.
  • عوارضی مانند دیابت یا پره اکلامپسی دارید.
  • شما دوقلو یا بیشتر باردار هستید.
  • نوزاد نارس است.
  • نوزاد در وضعیت بریچ قرار دارد (سر جنین به سمت بالاست).
  • مشکلاتی مانند فشار خون بالا یا عفونت ادراری دارید.

یکی از سوالاتی که ممکن است برای خیلی‌ها پیش بیاید، این است که آیا تولد نوزاد در آب، برای بارداری با آی وی اف خطرناک است یا خیر؟ باید بدانید که انجام آی‌وی‌اف، تعیین‌کننده نوع زایمان نیست. موارد متعددی مانند سلامت مادر و جنین و مواردی که در بالا ذکر کردیم، مشخص می‌کنند که آیا می‌توانید در آب زایمان کنید یا خیر. اما به‌طور کلی، از آنجایی که بارداری IVF جزو بارداری‌های پرخطر به حساب می‌آید، ترجیح پزشکان روش سزارین است.

انجام چه اقداماتی برای زایمان در آب لازم است؟

اگر به فکر تولد نوزاد خود در آب هستید، بهتر است از همان ابتدا با پزشک خود صحبت کنید تا بدانید که آیا این خدمات در بیمارستان ارائه می‌شوند یا خیر. اگر چنین است، چه کسی زایمان شما را مدیریت خواهد کرد؟ اگر این روش در بیمارستانی در نزدیکی شما انجام نشود، ممکن است مجبور شوید به یک مرکز زایمان بروید یا زایمان طبیعی در آب خانه را تجربه کنید. به‌طور کلی، بهتر است درباره اقداماتی که حین زایمان انجام می‌شوند، اطلاع داشته باشید. برخی از اقدامات مربوط به این نوع از زایمان، شامل موارد زیر هستند:

  • برای انجام زایمان در آب در خارج و ایران، استانداردهای بالایی برای اطمینان از تمیزی و نگهداری وان رعایت می‌شوند.
  • یک سری اقدامات مناسب کنترل عفونت انجام خواهند شد.
  • دمای آب به‌خوبی تنظیم می‌شود.
  • برای جلوگیری از کم‌آبی بدن در طول زایمان، باید آب بنوشید.
  • ممکن است بعد از طی‌شدن بخشی از فرایند زایمان، پزشک یا ماما تشخیص دهند که شما باید از وان خارج شوید. در این صورت، ادامه فرایند زایمان باید خارج از وان صورت گیرد.
  • در صورتی که در کل فرایند زایمان در وان بمانید، به محض ورود نوزاد، ماما او را با احتیاط خارج می‌کند و در هوای آزاد می‌آورد. شما می‌توانید در همان لحظه با کودک خود ملاقات کنید.

زایمان طبیعی در آب

جمع بندی

اگر قصد زایمان طبیعی یا سزارین را داشته باشید، شما شایسته این هستید که حین به دنیا آوردن کودک خود، کاملا احساس راحتی و اطمینان داشته باشید. مسلما اگر تحت نظر پزشک باشید، با توجه به شرایط روحی و جسمانی، بهترین روش برای شما در نظر گرفته می‎شود. البته این امر، مستلزم این است که در مورد روش‌های زایمان اطلاعات کافی داشته باشید. 

اگر قصد انجام زایمان در آب را دارید، ما سعی کردیم در این مطلب، اطلاعات ضروری در رابطه با این روش را در اختیارتان بگذاریم. فراموش نکنید که شما می‌توانید تمام سوالات خود را درباره روش‌های مختلف زایمان از پزشکان دکترنکست بپرسید.

 

منابع:

webmd، themotherbabycenter، healthpartners

اشتراک گزاری مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر