۱۶ خوراکی‌ مناسب برای کنترل فشار خون

خوراکی‌های مناسب برای کنترل فشار خون

فشار خون بالا شایع‌ترین عامل قابل پیشگیری بروز مشکلات قلبی عروقی است. داروهای کنترل فشار خون مختلفی برای مدیریت این بیماری وجود دارد. علاوه بر این، برای کنترل فشار خون بدون دارو با تغییر در سبک زندگی، از جمله اصلاح رژیم غذایی، می‌توان سطح فشار خون را به محدوده مطلوب کاهش داد و به کم شدن خطر بیماری‌های قلبی کمک کرد. پیروی از یک رژیم غذایی مغذی و سالم به همه افراد مبتلا به فشار خون بالا، از جمله کسانی که از داروهای کاهنده فشار خون استفاده می‌کنند، پیشنهاد می‌شود. رعایت این نوع رژيم‌ها در کنار دارودرمانی می‌تواند به کنترل بهتر فشار خون کمک کند. در صورتی که در حال مصرف داروهای کاهنده فشار خون یا امپول کنترل فشار خون هستید در این مورد با پزشک مشورت کنید. برای این کار می‌توانید از خدمات نوبت دهی آنلاین دکترنکست بهره‌مند شوید.

رژیم غذایی مناسب و کنترل فشار خون

یک رژیم غذایی سالم برای کاهش فشار خون و حفظ سطوح مطلوب فشار ضروری است. پژوهش‌ها نشان می‌دهد که گنجاندن برخی غذاها در رژیم غذایی، به ویژه آن‌هایی که دارای مواد مغذی خاصی مانند پتاسیم و منیزیم هستند، برای کنترل فشار خون بالا در خانه مناسب است.

 

۱۶ خوراکی موثر در کنترل فشار خون

۱. مرکبات

مرکبات از جمله گریپ‌فروت، پرتقال و لیمو ممکن است اثرات قدرتمندی در کاهش فشار خون داشته باشند. این خوراکی‌ها مملو از ویتامین، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی هستند که می‌تواند با کاهش عوامل خطر بیماری قلبی مانند فشار خون بالا به حفظ سلامت قلب کمک کند. مصرف روزانه آب لیمو همراه با پیاده‌روی به طور قابل توجهی با کاهش فشار خون سیستولی مرتبط است، اثری که محققان به اسید سیتریک و محتوای فلاونوئید لیمو نسبت دادند. باید توجه داشت گریپ‌فروت و آب گریپ‌فروت می‌تواند با داروهای رایج کاهش فشار خون تداخل داشته باشد. بنابراین قبل از افزودن این میوه به رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید.

۲. سالمون و سایر ماهی‌های چرب

ماهی‌های چرب منبع عالی از چربی‌های امگا ۳ هستند که فواید قابل توجهی برای سلامت قلب دارند. این چربی‌ها با کاهش التهاب و کاهش سطح ترکیبات منقبض‌کننده عروق خونی به نام اکسی‌لیپین به کاهش سطح فشار خون کمک می‌کنند. مطالعه‌ای بر روی ۲۰۳۶ فرد سالم نشان داد افرادی که دارای بالاترین میزان چربی‌های امگا ۳ در خون بودند، به طور قابل توجهی فشار خون سیستولی و دیاستولی کمتری نسبت به افرادی که کمترین میزان این چربی‌ها را در خون داشتند، گزارش کردند.

۳. دانه کدو تنبل

این دانه منبع غنی‌ای از مواد مغذی مهم برای کنترل فشار خون هستند، از جمله منیزیم، پتاسیم و آرژنین. آرژنین یک اسیدآمینه مورد نیاز برای تولید اکسیدنیتریک است که برای اتساع عروق خونی و کاهش فشار خون ضروری است. همچنین روغن دانه کدو تنبل یک درمان طبیعی قوی برای فشار خون بالا می‌باشد. مطالعه‌ای بر روی ۲۳ زن نشان داد که مصرف ۳ گرم روغن دانه کدو تنبل در روز به مدت ۶ هفته منجر به کاهش قابل توجهی در فشار خون سیستولی در مقایسه با گروه دارونما شد.

۴. لوبیا و عدس

لوبیا و عدس سرشار از مواد مغذی هستند که به تنظیم فشار خون کمک می‌کنند، مانند فیبر، منیزیم و پتاسیم. مطالعات متعدد نشان داده است که خوردن لوبیا و عدس ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند.

 

۵. انواع توت

انواع توت با فواید سلامتی چشمگیر، از جمله توانایی آن‌ها در کاهش عوامل خطر بیماری قلبی مانند فشار خون بالا مرتبط بوده است. توت‌ها منبع غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها از جمله آنتوسیانین‌ها هستند. نشان داده شده است که آنتوسیانین‌ها باعث افزایش سطح اکسید‌نیتریک در خون و کاهش تولید مولکول های تنگ‌کننده عروق خونی می‌شوند که ممکن است به کاهش سطح فشار خون کمک کند. با این حال، برای تأیید این مکانیسم‌های بالقوه، تحقیقات بیشتری در انسان مورد نیاز است.

۶. غلات کامل

خوردن غلات کامل مانند جو دوسر به کاهش سطح فشار خون کمک می‌کند. مطالعات نشان می‌دهد که رژیم‌های غذایی غنی از غلات کامل ممکن است خطر ابتلا به فشار خون بالا را کاهش دهد. بررسی ۲۸ مطالعه نشان داد که مصرف ۳۰ گرم غلات کامل در روز با کاهش ۸ درصدی خطر فشار خون بالا مرتبط است.

۷. پسته

پسته بسیار مغذی است و مصرف آن با سطح فشار خون مطلوب مرتبط است. پسته سرشار از مواد مغذی ضروری برای سلامت قلب و تنظیم فشار خون، از جمله پتاسیم می‌باشد. بررسی ۲۱ مطالعه نشان داد که در بین تمام آجیل‌های موجود در این بررسی، مصرف پسته قوی‌ترین اثر را در کاهش فشار خون سیستولی و دیاستولی داشت.

۸. هویج

هویج یکی از سبزیجات اصلی در رژیم غذایی بسیاری از افراد است. هویج سرشار از ترکیبات فنلی مانند اسیدهای کلروژنیک، پی‌کوماریک و کافئیک است. این مواد به شل شدن عروق خونی و کاهش التهاب کمک می‌کند. این آثار به کاهش سطح فشار خون کمک می‌کند. هویج را می‌توان به صورت پخته یا خام میل کرد. اما خوردن آن به صورت خام ممکن است برای کاهش فشار خون مفیدتر باشد. مطالعه‌ای که شامل ۲۱۹۵ فرد ۴۰ تا ۵۹ ساله بود نشان داد که مصرف هویج خام به طور قابل‌توجهی با سطوح پایین‌تر فشار خون مرتبط است.

۹. کرفس

کرفس حاوی ترکیباتی به نام فتالید است که ممکن است به شل شدن عروق خونی و کاهش سطح فشار خون کمک کند. همان مطالعه‌ای که مصرف هویج خام را با کاهش فشار خون مرتبط کرد، نشان داد که در میان سبزیجات پخته شده معمول، مصرف کرفس پخته شده به طور قابل توجهی با کاهش فشار خون ارتباط دارد.

 

۱۰. گوجه‌فرنگی و فرآورده‌های آن

گوجه‌فرنگی و فرآورده‌های آن سرشار از مواد مغذی از جمله پتاسیم و رنگدانه کاروتنوئیدی لیکوپن هستند. لیکوپن به طور قابل توجهی با اثرات مفیدی بر سلامت قلب مرتبط است و خوردن غذاهای سرشار از این ماده مغذی، مانند فرآورده‌های گوجه‌فرنگی، ممکن است به کاهش عوامل خطر بیماری قلبی مانند فشار خون بالا کمک کند.

۱۱. کلم‌بروکلی

کلم‌بروکلی به داشتن اثرات بسیار مفید آن بر سلامتی، از جمله سلامت سیستم گردش خون، شناخته‌شده است. بروکلی مملو از آنتی‌اکسیدان‌های فلاونوئیدی است که ممکن است با افزایش عملکرد رگ‌های خونی و افزایش سطح اکسیدنیتریک در بدن به کاهش فشار خون کمک کند. مطالعه‌ای که بر روی داده‌های ۱۸۷۴۵۳ نفر انجام شده بود نشان داد کسانی که ۴ وعده یا بیشتر کلم‌بروکلی در هفته مصرف می‌کردند در مقایسه با افرادی که یک بار در ماه یا کمتر کلم‌بروکلی مصرف می‌کردند، کمتر در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا بودند.

۱۲. ماست یونانی

ماست یونانی یک محصول لبنی غنی از مواد مغذی و معدنی است که به تنظیم فشار خون کمک می‌کند. بررسی ۲۸ مطالعه نشان داد که مصرف ۳ وعده لبنیات در روز با کاهش ۱۳ درصدی خطر ابتلا به فشار خون بالا و همچنین افزایش به میزان ۷ اونس (۲۰۰ گرم) در مصرف لبنیات در روز با کاهش ۵ درصدی خطر فشار خون بالا مرتبط است.

۱۳. گیاهان و ادویه‌جات

برخی از گیاهان و ادویه‌جات حاوی ترکیبات قدرتمندی هستند که ممکن است با کمک به شل شدن عروق خونی به کاهش فشار خون کمک کنند. گشنیز، زعفران، زیره سیاه، جینسینگ، دارچین، هل، ریحان شیرین و زنجبیل تنها برخی از گیاهان و ادویه‌هایی هستند که پتانسیل کاهش فشار خون را نشان می‌دهند.

۱۴. دانه چیا و کتان

چیا و کتان دانه‌هایی سرشار از مواد مغذی ضروری برای تنظیم فشار خون هستند. یک مطالعه کوچک ۱۲ هفته‌ای شامل ۲۶ فرد مبتلا به فشار خون بالا نشان داد که مصرف ۳۵ گرم آرد دانه چیا در روز منجر به کاهش واضح فشار خون می‌شود. علاوه بر این، نتایج بررسی ۱۱ مطالعه نشان داد که خوردن دانه‌های کتان ممکن است به کاهش سطح فشار خون کمک کند، به‌ویژه زمانی که دانه آن به مدت ۱۲ هفته یا بیشتر مصرف شود.

۱۵. چغندر، برگ چغندر و آب چغندر

چغندر و برگ چغندر فوق‌العاده مغذی هستند و خوردن آن‌ها می‌تواند به تنظیم سطح فشار خون کمک کند. این خوراکی‌ها سرشار از نیترات هستند که به اتساع رگ‌های خونی کمک می‌کند. برخی تحقیقات نشان داده‌اند که افزودن چغندر و فرآورده‌های چغندر به رژیم غذایی ممکن است به حفظ فشار خون مطلوب کمک کند. به عنوان مثال، یک مطالعه ۲هفته‌ای روی ۲۴ فرد مبتلا به فشار خون بالا نشان داد که مصرف ۲۵۰ سی‌سی آب چغندر و ۲۵۰ گرم چغندر پخته به طور قابل توجهی فشار خون را کاهش می‌دهد، اگرچه که آب چغندر موثرتر بود.

مطالعات دیگری نیز مصرف چغندر و آب چغندر را با اثرات مثبت بر فشار خون مرتبط دانسته‌اند. با این حال همه مطالعات نتایج مشابهی را نشان نداده‌اند. برخی از مطالعات نشان داده‌اند که اثرات چغندر بر فشار خون کوتاه مدت است. به این معنی که ممکن است تفاوت اساسی در کنترل طولانی مدت فشار خون ایجاد نکند. با این وجود، چغندر، آب چغندر، و برگ چغندر همگی بسیار مغذی هستند و زمانی که به رژیم غذایی اضافه شوند به بهبود سلامت کلی کمک می‌کنند.

۱۶. اسفناج

اسفناج نیز مانند چغندر سرشار از نیترات است. این سبزی همچنین سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها، پتاسیم، کلسیم و منیزیم است. این امر آن را به گزینه‌ای عالی برای افراد مبتلا به فشار خون بالا تبدیل می‌کند. در مطالعه‌ای روی ۲۷ نفر، افرادی که روزانه ۵۰۰ سی‌سی سوپ اسفناج با نیترات بالا به مدت ۷ روز مصرف کردند، در مقایسه با کسانی که سوپ مارچوبه با نیترات کم مصرف کردند، کاهش فشار خون سیستولی و دیاستولی داشته‌اند. سوپ اسفناج همچنین تنگی شریان را کاهش می‌دهد. این امر ممکن است به کاهش فشار خون و بهبود سلامت قلب کمک کند.

 

یادمان باشد

همراه با سایر اصلاحات در شیوه زندگی، داشتن یک رژیم غذایی سالم می‌تواند به میزان قابل توجهی سطح فشار خون را کاهش دهد و به کاهش خطر بیماری قلبی کمک کند. بر اساس تحقیقات، افزودن برخی مواد غذایی مانند سبزیجات برگ‌دار، انواع توت‌ها، لوبیا، عدس، دانه‌ها، ماهی‌های چرب، مرکبات و هویج به وعده‌های غذایی و میان‌وعده‌ها ممکن است در رسیدن و حفظ سطح بهینه فشار خون کمک‌کننده باشد. فراموش نکنید که برخی مواد غذایی مثل گریپ‌فروت ممکن است با بعضی داروها تداخل داشته باشند. در صورتی که در حال مصرف دارو هستید بهتر است قبل از تغییر رژيم غذایی با پزشک مشورت کنید. به‌خاطر داشته باشید که توصیه‌های غذایی برای کنترل فشار خون مزمن هست و اگر دچار فشار خون اورژانسی (فشار سیستولی بالای 180 یا فشار دیاستولی بالای 120) شدید حتما به اورژانس مراجعه کنید. برای رزرو نوبت (متخصص قلب و عروق) می‌توانید از خدمات دکترنکست استفاده کنید.

سوالات متداول

برای کنترل فشار خون به چه دکتری مراجعه کنیم

بهترین پزشک برای کنترل فشار خون پزشک متخصص قلب و عروق است.
اشتراک گزاری مطالب

مطالب مرتبط

آنلاین نوبت بگیر

آنلاین نوبت بگیر