مجله سلامت دکترنکست

نشانه بیماری کهیر و درمان انواع کهیر

نشانه بیماری کهیر و درمان انواع کهیر

فهرست مطالب

کهیر چیست؟

کهیر، یکی از انواع بثورات پوستی است که اغلب بسیار خارش‌دار است. این ضایعه غالبا ناشی از واکنش آلرژیک به غذا یا چیزی است که فرد با آن مواجهه داشته است. کهیر می‌تواند به سرعت از بین برود (کهیر حاد) یا برای مدت طولانی باقی بماند (کهیر مزمن). درمان اغلب شامل آنتی‌هیستامین‌ها یا استروئید است.

ظاهر کهیر به صورت برآمدگی‌های قرمز رنگ یا لکه‌های روی پوست است و با جوش فرق دارد. این اختلال نوعی تورم در سطح پوست ایجاد می‌کند و اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که بدن یک واکنش آلرژیک داشته باشد. واکنش‌های آلرژیک زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی بدن با یک آلرژن (ماده حساسیت‌زا) تماس پیدا کند. آلرژن‌ها پروتئین‌هایی هستند که برای بسیاری از افراد بی‌ضرر بوده اما در افراد حساس باعث واکنش آلرژیک می‌شوند. باید توجه داشت کهیر یک علامت است و نه یک بیماری.

کهیر اغلب بسیار خارش‌دار است. اما ممکن است احساس سوزش یا درد نیز همراه با آن وجود داشته باشد. اندازه این ضایعه پوستی نیز متغیر بوده و می‌تواند خیلی کوچک یا خیلی بزرگ باشد. گاهی اوقات، کهیرها به هم می‌پیوندند و ضایعات بزرگتری به نام پلاک را تشکیل می‌دهند. کهیر اغلب در عرض ۲۴ ساعت محو می‌شود، اگرچه ممکن است برای چند روز یا بیشتر قابل مشاهده باشد. حدود ۲۰ درصد از جمعیت حداقل یک بار دچار کهیر می‌شوند. حدود ۱ تا ۳ درصد از مردم کهیر مزمن دارند. در این مطلب دکترنکست به معرفی علائم کهیر پرداخته و راهکارهایی برای بهبود آن ارائه می‌دهد.

انواع کهیر

کهیر حاد به کهیرهایی اطلاق می‌شود که کمتر از ۶ هفته طول می‌کشد. کهیر مزمن به کهیرهایی گفته می‌شود که حداقل دو بار در هفته به مدت بیش از شش هفته اتفاق می‌افتد. همچنین وضعیتی به نام کهیر فیزیکی یا کهیر القایی وجود دارد. این کهیرها ممکن است وقتی فرد در سرما، گرما یا آفتاب است ظاهر شود. برخی از افراد به لرزش یا فشار، ورزش یا تعریق واکنش نشان می‌دهند و کهیر می‌زنند. کهیرهای فیزیکی معمولاً ظرف یک ساعت پس از قرار گرفتن در معرض عامل محرک ظاهر می‌شوند. این نوع کهیر می‌تواند مزمن نیز باشد.

چه کسانی دچار کهیر می‌شوند؟

هر کسی ممکن است به کهیر مبتلا شود. اگر فردی مستعد آلرژی باشد و به مواد مختلفی حساسیت داشته باشد، ممکن است به طور مکرر دچار کهیر شود. سایر افرادی که به آلرژن‌ها واکنش نشان نمی‌دهند ممکن است یک یا چند مرتبه در زندگی خود کهیر را تجربه کنند. به نظر می‌رسد بین کهیرهای حاد و بیماری‌هایی مانند آسم، رینیت آلرژیک و درماتیت آتوپیک رابطه وجود دارد؛ به خصوص در کودکان. همچنین ممکن است فرد در طول دوره‌های استرس شدید تحت تاثیر کهیر قرار بگیرد.

علائم کهیر

علائم کهیر حاد چیست؟

علائم کهیر در افراد مختلف متفاوت است. آن‌ها می‌توانند در هر نقطه از بدن ظاهر شوند. علائم کهیر حاد عبارتند از:

  • برآمدگی بر روی پوست. برجستگی‌ها ممکن است در پوست با رنگ روشن‌تر قرمز به نظر برسد و باید دانست که این برجستگی‌ها جوش نیستند.
  • با فشار دادن کهیر رنگ آن به سفید تغییر کرده و با رها کردن آن رنگش برمی‌گردد. این مورد با رنگ پریدگی تفاوت دارد.
  • خارش پوست
  • تورم زیر پوست
  • کهیر در نواحی خاصی ممکن است دردناک باشد. برای مثال لب‌ها، چشم‌ها و داخل گلو ظاهر شود.

علائم کهیر مزمن چیست؟

از بسیاری جهات، کهیرهای مزمن و کهیرهای حاد ممکن است شبیه هم به نظر برسند. سایر ویژگی‌های نوع مزمن عبارتند از:

  •  اندازه و شکل آن تغییر می‌کند. ظاهر می‌شود، ناپدید می‌شود و سپس حداقل هر چند روز یک بار برای دوره‌های زمانی طولانی، حتی ماه‌ها تا سال‌ها دوباره ظاهر می‌شود.
  • در اثر گرما، ورزش یا فشار به پوست ایجاد می‌شود.

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصصان پوست و مو در دکترنکست

چه چیزی باعث کهیر می‌شود؟

علل کهیر حاد

کهیر حاد اغلب یک واکنش آلرژیک به چیزی است که وارد بدن می‌شود، مانند غذا، نوشیدنی یا دارو، یا ماده‌ای که پوست با آن تماس پیدا می‌کند. پوست دارای سلول‌های ایمنی به نام ماست‌سل است. هنگامی که این سلول‌ها وارد عمل می‌شوند، مواد شیمیایی از جمله هیستامین را آزاد می‌کنند. هیستامین علت تشکیل کهیر است. برخی دیگر از علل ایجاد کهیر عبارتند از وجود عفونت، استرس یا وارد آمدن فشار فیزیکی روی پوست. اینکه نهایتا علت دقیق کهیر مشخص نشود چندان غیرمعمول نیست.

علل کهیر مزمن

برخلاف کهیرهای حاد، کهیرهای مزمن معمولاً ناشی از آلرژی نیستند. آن‌ها ممکن است در اثر عفونت‌های ناشی از باکتری‌ها یا ویروس‌ها یا در نتیجه‌ی سایر شرایط پزشکی مانند لوپوس ایجاد شوند. متخصص پوست ممکن است علت دقیقی را کشف نکند. در این موارد گفته می‌شود کهیرهای مزمن ایدیوپاتیک یا خودبخودی هستند. کهیرهای مزمن برای مدت طولانی دوام می‌آورند اما معمولاً دائمی نیستند. آن‌ها می‌توانند ناراحت‌کننده باشند، اما تا زمانی که تنها پوست را درگیر کنند، تهدیدکننده زندگی نیستند.

آیا کهیر مسری است؟

بر خلاف برخی از بیماری‌های پوستی دیگر، کهیر مسری نیست. اما اگر به دلیل اینکه پوست در معرض ترشحات گیاهی مانند پیچک دچار کهیر شود، محصول گیاهی آلرژی‌زا باید از روی پوست شسته شود تا به پوست دیگران پخش نشود.

کهیر چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پزشک می‌تواند کهیر و آنژیوادم را با نگاه کردن به پوست تشخیص دهد. تست‌های آلرژی می‌توانند به شناسایی آنچه باعث واکنش می‌شود کمک کنند، اما این در درجه اول برای کهیرهای حاد صادق است. دانستن علت می‌تواند در جلوگیری از مواجهه با آلرژن‌ها و کهیرهای همراه آن کمک کند.

کهیر چگونه درمان یا مدیریت می‌شود؟

در بیشتر مواقع کهیر بدون درمان از بین می‌رود. پزشک ممکن است داروها و مراقبت‌های خانگی را توصیه کند تا به فرد کمک کند احساس بهتری داشته باشد و احتمال ابتلای مجدد به کهیر را کاهش دهد.

درمان خانگی کهیر

  • استفاده از لباس مناسب

برای تسکین کهیر، می‌توانید یک حمام یا دوش خنک بگیرید، لباس‌ های گشاد بپوشید و از کمپرس سرد استفاده کنید.

  • کاهش اضطراب و استرس

بروز کهیر در دوره‌های زمانی با میزان استرس بالاتر می‌تواند تشدید شود. بنابراین مدیریت اضطراب توصیه می‌شود.

  • استفاده از مواد شوینده مناسب

برای بهبود کهیر، استفاده از مواد شوینده‌ای که باعث تحریک، خشکی و واکنش پوست می‌شود‌ اهمیت زیادی دارد.

  • پرهیز از الکل

الکل می‌تواند واکنش آلرژی را در بدن تحریک کند و باعث شود کهیر راحت‌تر ایجاد شود.

  • غذاهای پرادویه

غذاهای تند به ندرت توسط افراد مستعد کهیر تحمل می‌شود. بنابراین اجتناب از این غذاها توصیه می‌شود.

کهیر و آنافیلاکسی

در موارد واکنش آلرژیک حاد شدید، تورم راه‌های هوایی، گلو و ریه‌ها، می‌تواند تهدیدکننده زندگی باشد. این وضعیت به عنوان آنافیلاکسی شناخته می‌شود. آنافیلاکسی به طور بالقوه می‌تواند راه‌های هوایی را ببندد و منجر به مرگ شود.

آیا کهیر در همراهی با کووید-۱۹ شایع است؟

کووید-۱۹، مانند سایر عفونت‌ها، ممکن است با بثورات پوستی، از جمله کهیر همراه باشد.

جمع‌بندی

کهیر، یکی از انواع بثورات پوستی است که اغلب بسیار خارش‌دار است. ظاهر کهیر به صورت برآمدگی های قرمز رنگ یا لکه‌های روی پوست است و با جوش فرق دارد. کهیر در دو نوع حاد و مزمن طبقه‌بندی می‌شود. کهیر حاد اغلب یک واکنش آلرژیک به ماده‌ای است که وارد بدن می‌شود، مانند غذا، نوشیدنی یا دارو، یا ماده‌ای که پوست با آن تماس پیدا می‌کند. برخلاف کهیرهای حاد، کهیرهای مزمن معمولاً ناشی از آلرژی نیستند بلکه اغلب در اثر عفونت‌های باکتریال، ویروسی یا در نتیجه سایر شرایط پزشکی مانند لوپوس ایجاد می‌شوند. با روش‌های خانگی مانند استفاده از لباس و مواد شوینده مناسب می‌توان کهیر حاد را در خانه مدیریت کرد.

برای مطالعه مطالب آموزشی بیشتر، به دکترنکست مراجعه کنید.

اشتراک‌گذاری مطلب:

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *