مجله سلامت دکترنکست

داروی بیزاکودیل؛ موارد مصرف و عوارض جانبی

داروی بیزاکودیل

فهرست مطالب

داروی بیزاکودیل حرکت ماهیچه‌های روده‌ای را تشویق کرده و به تسهیل دفع مدفوع و اجابت مزاج کمک می‌کند. قرص بیزاکودیل  معمولاً در عرض ۱۰ تا ۱۲ ساعت اثربخش است. شیاف بیزاکودیل طی ۱۰ تا ۶۰ دقیقه اعمال اثر می‌کند. داروی بیزاکودیل بدون نیاز به نسخه در داروخانه‌ها در دسترس است. بیزاکودیل گاهی اوقات برای پاکسازی روده قبل از معاینات پزشکی که نیاز به خالی بودن روده دارد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو پرمصرف است که به دلیل اثربخشی به عنوان ملین شناخته می‌شود. بیزاکودیل به دسته داروهایی به نام ملین‌های محرک تعلق دارد که با افزایش حرکات روده عمل می‌کنند. این مقدمه جامع به جنبه‌های مختلف بیزاکودیل، از جمله مکانیسم اثر، موارد مصرف، موارد منع مصرف، دوز، عوارض جانبی و ملاحظات مربوط به جمعیت‌های خاص می‌پردازد.

مکانیسم اثر داروی بیزاکودیل

داروی بیزاکودیل یک داروی پرکاربرد در جهان امروز است. بیزاکودیل با تحریک حرکات روده و تسهیل اجابت مزاج به رفع یبوست کمک می‌کند. این دارو مستقیماً روی روده بزرگ اعمال اثر کرده و باعث تسهیل انقباض ماهیچه‌های روده می‌شود. این افزایش فعالیت عضلانی باعث تسریع حرکت مدفوع از طریق روده شده و در نهایت منجر به تخلیه روده می‌شود.

 موارد استفاده از داروی بیزاکودیل

یبوست می‌تواند ناشی از رژیم غذایی نامناسب، عدم دریافت آب کافی و نرفتن به توالت به محض احساس نیاز باشد. بارداری، فقدان ورزش یا تحرک (مانند بیماری در رختخواب) و برخی داروها از جمله برخی مسکن‌ها نیز می‌توانند باعث یبوست شوند. یافتن علت یبوست و برطرف کردن آن به مراتب بهتر از مصرف دارو برای حل این مشکل است. با این حال اگر مشکل یبوست آزاردهنده شود گزینه‌های دارویی محبوبیت زیادی پیدا می‌کنند.

استفاده عمده از داروی بیزاکودیل در مدیریت یبوست است. این دارو برای تسکین موقت یبوست‌های گاه به گاه و برای تسهیل حرکات روده در برخی شرایط پزشکی که حرکات منظم روده ضروری است، استفاده می‌شود. علاوه بر این، گاهی اوقات بیزاکودیل برای آماده‌سازی روده در برخی از مداخلات تشخیصی و درمانی مانند کولونوسکوپی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مقدار و نحوه مصرف داروی بیزاکودیل

طریقه مصرف قرص بیزاکودیل ۵ چگونه است؟ اشکال دارویی موجود قرص بیزاکودیل به شرح زیر است:

  •       قرص بیزاکودیل ۵
  •       قرص بیزاکودیل ۱۰
  •       شیاف بیزاکودیل ۵
  •       شیاف بیزاکودیل ۱۰

بیزاکودیل در اشکال دارویی مختلف از جمله قرص‌های خوراکی و شیاف‌ مقعدی موجود است. دوز مورد استفاده بسته به محصول خاص و سن و وضعیت سلامتی فرد می‌تواند متفاوت باشد. به طور معمول، قرص بیزاکودیل خوراکی با یک لیوان پر از آب مصرف شده و اثرات آن معمولا در عرض ۶ تا ۱۲ ساعت از زمان مصرف قرص بیزاکودیل مشاهده می‌شود. زمان اثر شیاف بیزاکودیل ۱۰ تا ۶۰ دقیقه پس از مصرف دارو است. پیروی از دوز توصیه شده توسط پزشک یا راهنمای درج‌ شده روی بسته‌بندی محصول بسیار اهمیت دارد. مصرف مداوم داروی بیزاکودیل، بیش از ۷ روز توصیه نمی‌شود.

ارتباط سریع و ساده با بهترین
متخصصان بیماری‌های داخلی در دکترنکست

 

 موارد منع مصرف داروی بیزاکودیل

در حالی که بیزاکودیل به صورت آزاد و بدون نسخه در داروخانه‌ها قابل تهیه است، در مواردی مصرف آن ممنوع است. موارد منع مصرف و اقدامات احتیاطی وجود دارد که باید از آن‌ها آگاه باشید. افراد با سابقه حساسیت یا واکنش‌های آلرژیک به بیزاکودیل باید از مصرف آن خودداری کنند. علاوه بر این، کسانی که درد شکم، حالت تهوع یا استفراغ را تجربه می‌کنند تا زمانی که علت زمینه‌ای مشخص نشده است باید از مصرف بیزاکودیل خودداری کنند. 

بیزاکودیل در برخی شرایط پزشکی مانند انسداد روده، کم‌آبی شدید و بیماری‌های التهابی روده مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو منع مصرف دارد. افراد باردار و شیرده باید قبل از استفاده باید از پزشک خود مشورت کنند، زیرا ایمنی آن در این دوره‌ها ممکن است به طور کامل ثابت نشده باشد.

عوارض داروی بیزاکودیل

 مانند هر دارویی، بیزاکودیل ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. عوارض جانبی رایج عبارتند از ناراحتی شکمی، گرفتگی عضلات و اسهال. توجه به این نکته ضروری است که این اثرات اغلب خفیف و موقتی هستند. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر گونه عوارض جانبی، به افراد توصیه می‌شود که فوراً به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشند. در موارد نادر، ممکن است عوارض جانبی شدیدتری مانند واکنش‌های آلرژیک، خونریزی مقعدی یا عدم تعادل الکترولیت‌ها رخ دهد. در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی جدی، دریافت مراقبت فوری پزشکی ضروری است.

داروی بیزاکودیل در جمعیت‌های خاص

 در مورد مصرف داروی بیزاکودیل، ملاحظاتی برای جمعیت‌های خاص در نظر گرفته می‌شود. کودکان و افراد سالمند اغلب به دوزهای کمتری نیاز دارند. نظارت دقیق برای اطمینان از ایمنی و اثربخشی دارو در این گروه‌ها ضروری است. همانطور که می‌دانیم، یبوست در بارداری امری شایع است و بسیاری از زنان باردار دچار آن می‌شوند. این امر به علت اثر مهاری هورمون پروژسترون بر حرکات روده‌‌ای عنوان شده است. با این حال افراد باردار باید با احتیاط از بیزاکودیل استفاده کنند. برای افراد باردار بسیار مهم است که قبل از استفاده از هر دارویی با پزشک خود مشورت کنند. در افراد شیرده نیز توصیه می‌شود که برای مصرف این دارو با پزشک مشورت شود.

 قرص بیزاکودیل برای لاغری

تسهیل تخلیه روده و از دست دادن آب به دنبال مصرف داروی بیزاکودیل می‌‌تواند باعث کاهش وزن شود. با این حال باید توجه داشت که وزن کاهش یافته به دنبال از دست دادن آب و الکترولیت‌های بدن بوده و این امر می‌تواند با خطر کم‌آبی همراه باشد. بیزاکودیل یک داروی ملین است که برای تحریک حرکات روده طراحی شده است و مصرف این دارو با اهدافی غیر از این، از جمله لاغری و کاهش وزن توصیه نمی‌شود.

 تداخلات دارویی بیزاکودیل

قبل از استفاده از بیزاکودیل، پزشک خود را از داروهای دیگری که مصرف می‌کنید مطلع کنید. برخی از داروها ممکن است با بیزاکودیل تداخل داشته باشند و بر جذب، متابولیسم یا دفع آن تأثیر بگذارند. داروهایی که ممکن است با بیزاکودیل تداخل داشته باشند شامل آنتی‌اسیدها، مسدودکننده‌های H2 و مهارکننده‌های پمپ پروتون (از جمله قرص پنتوپرازول) هستند.

بیشتر بدانید: داروی سفالکسین

اصلاح سبک زندگی پیش از مصرف داروی بیزاکودیل

یبوست می‌تواند ناشی از رژیم غذایی نامناسب، عدم نوشیدن آب کافی و امتناع از اجابت مزاج به محض احساس نیاز باشد. بارداری، عدم ورزش و مصرف برخی داروها از جمله برخی مسکن‌ها نیز می‌توانند باعث یبوست شوند. بهتر است پیش از آنکه برای حل مشکل یبوست خود اقدام به مصرف دارو کنید، علت اصلی یبوست را شناسایی کرده و با اصلاح سبک زندگی آن را مدیریت کنید.

شیاف بیزاکودیل

جمع بندی

داروی بیزاکودیل یک داروی پرکاربرد است که امروزه در مدیریت و درمان سریع یبوست اهمیت دارد. بیزاکودیل یک ملین محرک موثر است که حرکات روده را تقویت کرده و تخلیه روده را تسهیل می‌کند. این دارو در اشکال دارویی قرص و شیاف در دسترس است و افراد باردار و شیرده باید پیش از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنند. کودکان و سالمندان به دوز‌های پایین‌تری نسبت به سایر افراد نیاز دارند. اگر چه این دارو در اغلب مواقع ایمن است، در برخی شرایط مصرف آن ممنوع اعلام شده است. از جمله موارد ممنوعیت مصرف بیزاکودیل می‌توان به کم‌آبی بدن و ابتلا به بیماری التهابی روده اشاره کرد. مصرف بیزاکودیل برای لاغری توصیه نمی‌شود. چرا که این دارو با هدف متفاوتی طراحی شده است. همچنین مصرف مداوم بیزاکودیل، بیش از ۷ روز مجاز نیست و می‌تواند با ایجاد عوارض همراه باشد. دریافت نوبت متخصص گوارش آنلاین می‌تواند برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این دارو کمک‌کننده باشد.

منابع:

clevelandclinic1، clevelandclinic2

اشتراک‌گذاری مطلب:

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *