مجله سلامت دکترنکست

درباره بیماری لوپوس

لوپوس

فهرست مطالب

آیا بیماری لوپوس خطرناک است؟“، “ عاقبت بیماری لوپوس چیست؟“، “آیا درمان قطعی لوپوس کشف شده است؟”، “آیا بیماری لوپوس بدخیم است؟”، “چگونه بدانم روماتیسم لوپوس دارم؟”، “علائم بیماری لوپوس در زنان باردار چگونه است؟“، “علائم لوپوس خاموش چگونه است و چگونه شعله‌ور می شود؟“، “آیا بیماری لوپوس خطرناک است؟“، “جدیدترین درمان لوپوس چیست؟“. اگر این سوالات پیرامون بیماری لوپوس ذهن شما را نیز درگیر کرده است، شما را به مطالعه ادامه این مطلب از دکترنکست دعوت می‌کنیم.

لوپوس چیست؟

بیماری لوپوس زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن به بافت‌ها و اندام‌های خودی حمله می‌کند (بیماری خود ایمنی). التهاب ناشی از لوپوس می‌تواند بر بسیاری از سیستم‌های بدن از جمله مفاصل، پوست، کلیه‌ها، سلول‌های خونی، مغز، قلب و ریه‌ها تأثیر بگذارد. تشخیص لوپوس می‌تواند دشوار باشد زیرا علائم لوپوس و نشانه‌های آن اغلب غیراختصاصی و شبیه علائم بیماری‌های دیگر است.

مشخص‌ترین علامت لوپوس، بثورات صورت شبیه بال‌های پروانه است که روی هر دو گونه ایجاد می‌شود. این علامت در بسیاری از موارد، اما نه همه موارد لوپوس، رخ می‌دهد. برخی از افراد با استعداد ابتلا به لوپوس متولد می‌شوند. این استعداد ممکن است توسط عفونت‌ها، برخی داروها یا حتی نور خورشید فعال شود. در حالی که هیچ درمانی قطعی برای لوپوس وجود ندارد، درمان‌های موجود می‌توانند به کنترل علائم کمک کنند.

علائم لوپوس

در میان انواع بیماری لوپوس در افراد مختلف، هیچ دو مورد لوپوسی دقیقاً شبیه هم نیستند. علائم و نشانه‌ها ممکن است به طور ناگهانی ظاهر شوند یا به آهستگی ایجاد شوند، ممکن است خفیف یا شدید بوده و ممکن است موقتی یا دائمی باشند. اکثر افراد مبتلا به لوپوس بیماری خفیفی دارند که با دوره‌هایی به نام شعله‌ور شدن مشخص می‌شود. شعله‌ور شدن به دوره‌هایی اطلاق می‌شود که علائم و نشانه‌ها برای مدتی بدتر می‌شوند، سپس بهبود می‌یابند یا حتی برای مدتی کاملاً ناپدید می‌شوند. علائم و نشانه‌های لوپوس بستگی به این دارد که کدام سیستم بدن تحت تأثیر این بیماری قرار گرفته است. شایع‌ترین علائم و نشانه‌ها عبارتند از:

  •       خستگی
  •       تب
  •       درد، سفتی و تورم مفاصل
  •       بثورات پروانه‌ای شکل روی صورت که گونه‌ها و پل بینی را می‌پوشاند یا بثورات در نقاط دیگر بدن
  •       ضایعات پوستی که با قرار گرفتن در معرض نور خورشید ظاهر یا تشدید می‌شوند
  •       انگشتان دست و پا هنگام قرار گرفتن در معرض سرما یا در دوره های استرس سفید یا آبی می‌شوند
  •       تنگی‌نفس
  •       درد قفسه‌سینه
  •       خشکی چشم
  •       سردرد، گیجی و از دست دادن حافظه

انواع لوپوس

لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)

لوپوس اریتماتوز سیستمیک حدود ۷۰ درصد از تمام موارد لوپوس را تشکیل می‌دهد و می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. با اینکه در حال حاضر هیچ درمانی وجود ندارد، راهکارهای زیادی برای مدیریت لوپوس و احتمالاً بهبود کیفیت زندگی در دسترس است. در حدود نیمی از افراد مبتلا به SLE ممکن است یک عضو یا بافت اصلی بدن مانند کلیه، مغز یا قلب تحت تاثیر قرار گیرد. 

لوپوس جلدی (لوپوس پوستی)

این نوع لوپوس فقط پوست را درگیر می‌کند. حدود ۱۰ درصد از تمام موارد لوپوس پوستی هستند. لوپوس جلدی معمولاً باعث ایجاد بثورات دیسکوئید می‌شود. نواحی بثورات پوستی می‌تواند برجسته، پوسته‌پوسته و قرمز باشد و ممکن است خارش نداشته باشد. سایر افراد مبتلا به لوپوس جلدی ممکن است از بثورات روی گونه‌ها و پل بینی رنج ببرند که به عنوان “بثورات پروانه‌ای” شناخته می‌شود. بثورات یا زخم‌های دیگر ممکن است روی صورت، گردن یا پوست سر (جایی که پوست در معرض نور خورشید یا نور فلورسنت قرار دارد) یا در دهان، بینی یا واژن ظاهر شود. ریزش مو و تغییر رنگ پوست نیز از علائم لوپوس پوستی است.

ارتباط سریع و ساده با بهترین
فوق تخصصان روماتولوژی در دکترنکست

لوپوس ناشی از دارو

این فرم نیز حدود ۱۰ درصد از کل موارد لوپوس را تشکیل می‌دهد. علت آن دوز بالای داروهایی خاص است. علائم لوپوس ناشی از دارو مانند علائم لوپوس اریتماتوز سیستمیک است اما به ندرت بر اندام‌های اصلی تأثیر می‌گذارد. این علائم معمولاً در عرض ۶ ماه پس از قطع داروی ایجادکننده لوپوس ناپدید می‌شوند.

لوپوس نوزادی

لوپوس نوزادی یک بیماری نادر است که می‌تواند نوزادان زنان مبتلا به لوپوس را تحت تاثیر قرار دهد. آنتی‌بادی‌های مادر روی جنین در رحم تأثیر می‌گذارد. در هنگام تولد، نوزاد ممکن است بثورات پوستی، مشکلات کبدی یا تعداد سلول‌های خون پایین داشته باشد. این علائم معمولاً پس از ۶ ماه به طور کامل ناپدید می‌شوند و هیچ اثر ماندگاری ندارند. 

نوزادان زنان مبتلا به لوپوس در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به یک نقص قلبی بسیار نادر اما جدی هستند. با آزمایش به‌هنگام، پزشکان اکنون می‌توانند اکثر مادران در معرض خطر را شناسایی کنند و نوزاد را در زمان تولد یا قبل از تولد تحت درمان قرار دهند.

علل بیماری لوپوس

به عنوان یک بیماری خودایمنی، لوپوس زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی بدن به بافت سالم بدن حمله کند. این احتمال وجود دارد که لوپوس نتیجه ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی باشد. به نظر می‌رسد افرادی که دارای استعداد ارثی لوپوس هستند، ممکن است در تماس با چیزی در محیط، به این بیماری مبتلا شوند. با این حال، علت لوپوس در بیشتر موارد ناشناخته است. برخی از محرک‌های بالقوه عبارتند از:

  •       نور خورشید: قرار گرفتن در معرض نور خورشید ممکن است باعث ایجاد ضایعات پوستی لوپوس یا ایجاد پاسخ داخلی در افراد مستعد شود.
  •       عفونت‌ها: ابتلا به عفونت می‌تواند باعث شروع لوپوس یا عود در برخی افراد شود.
  •       داروها: لوپوس می‌تواند توسط انواع خاصی از داروهای فشار خون، داروهای ضدتشنج و آنتی‌بیوتیک‌ها تحریک شود. افرادی که مبتلا به لوپوس ناشی از دارو هستند معمولاً با قطع مصرف دارو بهتر می‌شوند. به ندرت، علائم ممکن است حتی پس از قطع دارو ادامه یابد.

عوامل خطر بیماری لوپوس

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به لوپوس را افزایش دهند عبارتند از:

  •       جنسیت: لوپوس در زنان شایع‌تر است.
  •       سن: اگرچه لوپوس افراد در تمام سنین را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما اغلب در سنین ۱۵ تا ۴۵ سالگی تشخیص داده می‌شود.
  •       نژاد: لوپوس در آمریکایی‌های آفریقایی تبار و اسپانیایی تبارها شایع‌تر است.

عوارض بیماری لوپوس

التهاب ناشی از لوپوس می‌تواند بسیاری از نواحی بدن را تحت تاثیر قرار دهد، از جمله:

  •       کلیه‌ها: لوپوس می‌تواند باعث آسیب جدی به کلیه شود و نارسایی کلیه یکی از علل اصلی مرگ‌و‌میر در میان افراد مبتلا به لوپوس است.
  •       مغز و سیستم عصبی مرکزی: اگر مغز شما تحت تاثیر لوپوس قرار گرفته باشد، ممکن است سردرد، سرگیجه، تغییرات رفتاری، مشکلات بینایی و حتی سکته مغزی یا تشنج را تجربه کنید. بسیاری از افراد مبتلا به لوپوس مشکلات حافظه را تجربه می‌کنند و ممکن است در بیان افکار خود مشکل داشته باشند.
  •       خون و رگ‌های خونی: لوپوس ممکن است منجر به مشکلات خونی شود، از جمله کاهش تعداد گلبول‌های قرمز سالم (کم‌خونی) و افزایش خطر خونریزی یا لخته شدن خون. این بیماری همچنین می‌تواند باعث التهاب رگ‌های خونی شود.
  •       ریه‌ها: ابتلا به لوپوس احتمال ایجاد التهاب در پوشش داخلی قفسه‌سینه را افزایش می‌دهد و تنفس را دردناک می‌کند. خونریزی در ریه‌ها و ذات‌الریه نیز ممکن است.
  •       قلب: لوپوس می‌تواند باعث التهاب عضله قلب یا شریان‌ها شود. خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی و حملات قلبی نیز به شدت افزایش می‌یابد.

انواع دیگر عوارض لوپوس

ابتلا به لوپوس خطر ابتلا به موارد زیر را نیز افزایش می‌دهد:

  •       عفونت‌: افراد مبتلا به لوپوس در برابر عفونت آسیب‌پذیرتر هستند زیرا هم این بیماری و هم درمان‌های آن می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کنند.
  •       سرطان: به نظر می‌رسد ابتلا به لوپوس خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد. با این حال، این احتمال بسیار اندک است.
  •       مرگ بافت استخوانی: زمانی اتفاق می‌افتد که خون‌رسانی به استخوان کاهش می‌یابد و اغلب منجر به شکستگی‌های کوچک در استخوان و در نهایت فروپاشی استخوان می‌شود.
  •       عوارض بارداری: زنان مبتلا به لوپوس بیشتر در معرض خطر سقط جنین هستند. لوپوس خطر ابتلا به فشار خون بالا در دوران بارداری و زایمان زودرس را افزایش می‌دهد. برای کاهش خطر این عوارض، پزشکان اغلب به تاخیر انداختن بارداری را تا زمانی که بیماری حداقل به مدت شش ماه تحت کنترل باشد، توصیه می‌کنند.

روش های درمان لوپوس و مدیریت آن

درمان لوپوس به علائم و نشانه‌های شما بستگی دارد. تعیین اینکه آیا باید تحت درمان قرار بگیرید یا خیر و از چه داروهایی استفاده کنید نیاز به بحث دقیق در مورد مزایا و خطرات با پزشک متخصص دارد. متخصص پوست و مو و متخصص روماتولوژی می‌تواند به شما در این راستا کمک کند. دکترنکست امکان نوبت‌دهی آنلاین را برای شما فراهم کرده است. همانطور که علائم و نشانه های شما تشدید می‌شود و کاهش می‌یابد، شما و پزشکتان ممکن است متوجه شوید که باید داروها یا دوزها را تغییر دهید. داروهایی که بیشتر برای کنترل لوپوس استفاده می‌شوند عبارتند از:

  •       داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی 
  •       داروهای ضد‌مالاریا 
  •       کورتیکواستروئیدها
  •       داروهای سرکوب‌کننده ایمنی 
  •       داروهای بیولوژیک

جمع‌بندی

بیماری لوپوس یک بیماری خودایمنی است که انواع مختلفی دارد. التهاب ناشی از لوپوس می‌تواند بر بسیاری از سیستم‌های بدن تأثیر منفی بگذارد. تشخیص لوپوس دشوار است زیرا علائم و نشانه‌های آن اغلب غیراختصاصی است. عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد بیماری لوپوس نقش دارند. لوپوس درمان قطعی ندارد و درمان تنها در راستای مدیریت علائم بیماری صورت می‌گیرد.

اشتراک‌گذاری مطلب:

نظر شما برای ما ارزشمند است! افکارتان را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *