چقدر از میزان خواب نوزاد دو ماهه خود شکایت دارید؟ آیا میدانید که در هر سنی چقدر لازم است بخوابد؟ در این مقاله به بررسی راهکارهای افزایش کیفیت خواب نوزاد میپردازیم. در نتیجه اگر شما هم از بیدارشدنهای مکرر نوزاد تازه متولدشده خود رنج میبرید، ادامه مطلب را از دست ندهید.
کیفیت و میزان خواب نوزادان چگونه است؟
همانطور که بزرگسالان با توجه به فیزیولوژی بدن و میزان فعالیت ساعات خواب متفاوتی دارند الگوی خواب نوزادان هم متفاوت است. میزان ساعت خواب نوزادان و کودکان به شرح زیر است:
- خواب نوزاد تازه متولد شده : 8 تا 16 یا 18 ساعت خواب
- خواب نوزاد سه ماهه تا 6 ماهه: 8 ساعت یا بیشتر؛ نوزادان 4 ماهه معمولا دو برابر بیشتر از روز به خواب شبانه احتیاج دارند.
- 6 تا 12 ماهگی: بهطور میانگین 12 ساعت خواب شبانه؛ در این سن درد دندان درآوردن و گرسنگی ممکن است نوزاد را از خواب بیدار کند.
- 12 ماه و بیشتر: بهطور میانگین 12 تا 15 ساعت خواب
- 2 ساله: 11 تا 12 ساعت خواب شب به همراه یک یا دو چرت در روز
- 3 تا 4 ساله: کودکان در این بازهی سنی حدودا به 12 ساعت خواب نیاز دارند. البته میزان خواب آنها با توجه به شرایط هر کودک و سوخت و ساز بدن او میتواند از 8 تا 14 ساعت متغیر باشد. برای مثال شب ادراری کودک از عواملی است که میتواند ساعت خواب مفید او را کاهش دهد.
چه کارهایی باعث عمیقشدن خواب نوزاد میشود؟
در این قسمت قصد داریم تا با آموزش چند راهکار به شما کمک کنیم تا کیفیت خواب فرزندتان را افزایش دهید. خواب کافی و باکیفیت به رشد بهتر نوزاد از نظر جسمی و ذهنی کمک میکند. علاوهبر آن زمان خواب نوزاد بهترین زمان فراغت برای والدین به ویژه مادر محسوب میشود تا با رفع خستگی کمی انرژی خود را به دست بیاورد.
توجه به میزان نور اتاق
تاریککردن اتاق در زمان مشخص نوزاد را برای خواب آماده میکند و باعث تنظیم الگوی خواب کودک میشود. علاوهبر آن در طول شب و در زمان تاریکی ترشح هورمون ملاتونین افزایش مییابد. هورمون ملاتونین در تنظیم چرخهی خواب و بیداری بدن نقش دارد.
رابطهی بیدار شدن و حضور مادر
اگر تا صدایی از کودکتان شنیدید به سمت او میشتابید تا او را در آغوش بگیرید؛ شما در حال یاد دادن یک الگوی غلط به فرزندتان هستید. در این صورت ذهن نوزاد شرطی میشود تا دفعات بیشتری از خواب بیدار شود تا حضور شما را در کنار خود حس کند. بنابراین پیشنهاد میکنیم بعد از شنیدن صدای گریهی نوزاد در اثر بیداری کمی صبر کنید. اگر بعد از چند دقیقه به خواب نرفت و آرام نشد، قبل از شدتگرفتن صدای گریه به سمتش بروید و او را در آغوش بگیرید.
تماس چشمی با نوزاد
برخلاف تصور بسیاری از افراد، نوزادان بسیار هوشمند عمل میکنند و نسبت به محرکهای محیطی حساس هستند. در نتیجه حواستان باشد زمانی که چشمان نوزاد به تدریج در حال بستهشدن است، مستقیم به چشمانش زل نزنید. چون این نگاهکردن مثل یک محرک توجه کودک را جلب میکند و خواب نوزاد را از سرش میپراند.
صداهای سفید
طبق تجربه ثابت شده است که بعضی از محرکها و صداها باعث احساس خوابآلودگی در تعدادی از نوزادان میشود. از انواع آنها میتوان به صدای سشوار برای خواب نوزاد اشاره کرد. صداهایی مثل صدای سشوار، صدای آب و … جزو «صداهای سفید» محسوب میشوند.
این صداها فضای داخل شکم مادر را برای کودک تداعی میکنند؛ در نتیجه نوزاد با شنیدن آنها آرامش میگیرد و به خواب فرو میرود. البته توجه کنید که استفاده نامناسب و بیش از اندازه از این صداها میتواند به شنوایی کودک آسیب بزند. علاوهبر آن میتواند نوزاد را بد عادت کند؛ به طوریکه در طولانی مدت بدون شنیدن این صدا به سختی به خواب میرود.
وسواس تعویض پوشک
لازم نیست هر بار که کودک چشمانش را باز کرد، پوشکش را عوض کنید. صرفا بعد از هر بیداری پوشک نوزاد را بو کنید و در صورت استشمام بوی مدفوع میتوانید آن را عوض کنید. در غیر این صورت لازم نیست خواب نوزاد را به هم بزنید. همچنین استفاده از دستمالهای پاککننده سرد مثل یک شوک خواب را از سر نوزاد میپراند؛ در نتیجه بهتر است قبل از استفاده با کمی حرارت دستمال را گرم کنید.
متخصصان بیماری های کودکان در دکترنکست
شیردادن به نوزاد هنگام خواب
شنیدهایم که حتی وقتی بزرگسالان خوابشان نمیبرد، از یک لیوان شیر گرم برای به خوابرفتن استفاده میکنند. بنابراین اگر کودک شما خواب آرامی ندارد، توصیه میکنیم به او شیر بدهید. نوزاد را به آرامی از جای خود بلند کنید و سر پستان یا شیشهی شیر را به لب او نزدیک کنید تا شروع به شیرخوردن کند.
تنظیم الگوی خواب نوزاد
بهتر است از همان اول عادتهای سالم خواب را به کودک خود آموزش دهید و ساعت مشخصی برای خواب و بیداری داشته باشید. اما بدانید که با این وجود معمولا نوزادان تا 4 ماهگی الگوی دقیقی برای خواب ندارند. در نتیجه تا این سن به کودک اجازه بدهید تا هر زمان که احساس خستگی و خوابآلودگی کرد، بخوابد. البته در صورت تداوم مشکلات خواب عمیق نوزاد و بهتر شدن آن پیشنهاد میکنیم با یک متخصص اطفال آنلاین مشورت کنید.
جمع بندی
بیخوابیهای شبانه و بیدارشدنهای متعدد نوزاد در طول شب از ویژگیهای مشترک نوزادان است. در نتیجه پیشنهاد میکنیم با تنظیم یک الگوی خواب درست، تاریککردن اتاق و کاهش محرکها کودک را برای خواب آماده کنید. همچنین به این نکته دقت کنید که بهتر است زمانی که نوزاد خوابآلود شده است او را به رخت خواب ببرید؛ نه زمانی که کامل به خواب رفته است. اگر با این وجود همچنان از کیفیت خواب نوزاد خود راضی نیستید، بهتر است با پزشک متخصص اطفال در این باره مشورت کنید. همچنین توصیه میکنیم به عنوان پیوست مقاله و برای اطلاعات بیشتر به مطلب «hc در سونوگرافی» مراجعه کنید.