مقدمه
سرطان تخمدان یکی از سرطانهای شایع در زنان میباشد. این سرطان از اپیتلیوم لوله فالوپ منشا میگیرد. همین مسئله میتواند نکته مهمی در پیدا کردن راه حلی برای پیشگیری از سرطان تخمدان باشد.
مطالعات نشان داده است که لولههای فالوپ بعد از باروری هیچ گونه فایدهای برای فرد ندارند. بنابراین در خانمهایی که قصد باروری مجدد دارند، برداشتن لولههای فالوپ میتواند تاثیر بسیار مهمی در پیشگیری از سرطان تخمدان داشته باشد. باید توجه داشت که احتمال بروز سرطان تخمدان در جمعیت نرمال جامعه بسیار پایین است، بنابراین انجام سالپنژکتومی روتین در همه خانمها توصیه نمیشود. روش پیشنهاد شده در این زمینه، انجام سالپنژکتومی (با رضایت کامل بیمار) در زمان انجام عملهای جراحی دیگر است. باید توجه داشت که بیمار باید به طور کامل از علت انجام این عمل جراحی آگاهی داشته باشد و با رضایت کامل تحت عمل قرار گیرد.
انجام این عمل جراحی پیشگیرانه روز به روز در سطح جهان محبوبتر میشود. البته قابل ذکر است که اختلاف نظرهای متعددی در این زمینه وجود دارد. علت این مسئله نبودن اطلاعات و شواهد کافی در این زمینه است. بنابراین همانطور که گفته شد باید کلیه اطلاعات در اختیار بیمار قرار داده شده و بیمار به طور کاملا آگاهانه این تصمیم را بگیرد. یک مطالعه در سال 2021 در این زمینه انجام شده است.
هدف مطالعه
هدف از انجام این مطالعه بررسی و ارزیابی این روش و همچنین پیشرفت آن بود. در این مطالعه بیماران به دلایل مختلف دیگر تحت عمل جراحی زنان قرار میگرفتند و در حین عمل، ساپینژکتومی پیشگیرانه نیز انجام میشد.
روش انجام مطالعه
اطلاعات مربوط به این مطالعه در بین سالهای 2019 تا 2020 جمع آوری شد. این اطلاعات از بیماران و متخصصین زنان به دست آمد. اطلاعات بدست آمده در این مطالعه با استفاده از چندین پرسشنامه بود که به طور دقیق برای این مسئله طراحی شده بودند.
نتایج مطالعه
برای بررسی نظر بیماران و متخصصین زنان، این افراد به صورت آنلاین پرسشنامههای مختلفی را پر کردند. این مطالعه نشان داد که نظر کلی خانمها برای انجام این عمل پیشگیرانه عالی بود. از طرف دیگر متخصصین زنان نیز نظر خوب و مثبتی در این زمینه داشتند. در نهایت تصمیم بر این شد که تصمیمگیری بیمار برای انجام این روش پیشگیرانه باید بعد از بررسی 45 تا 49 گزینه باشد. این گزینهها مربوط به استانداردهای جهانی تصمیمگیری بیمار هستند.
نتیجهگیری
بعد از بررسیهای انجام گرفته در این زمینه روش نسبتا مناسبی برای بررسی نظر بیمار در این زمینه طراحی شد. هم بیماران و هم متخصصین زنان نظر مثبتی نسبت به این ابزار ارزیابی داشتند. این ابزار بعد از در اختیار قرار دادن اطلاعات کافی در این زمینه به بیمار در جهت تصمیمگیری آگاهانه در این زمینه کمک میکرد. همچنین این روش، راه مناسبی برای مشورت با متخصصین زنان و اطلاع از نظر آنان در این زمینه نیز بود.
Sciencedirect-Primary prevention of ovarian cancer: a patient decision aid for opportunistic salpingectomy
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید